Translate

вторник, 26 март 2013 г.

От сдружението на медицинските фелдшери настояват бъде въведена специалност "Лекарски асистент"



До 5 години спешните центрове в страната ще останат само с лекари-пенсионери или ще опустеят, алармира Марин Вълков от УС на Сдружението на медицинските фелдшери.
Много спешни центрове в страната разчитат почти изцяло на фелдшерите. Те общо са 4000, средната им възраст е 55 години и около 1500 от тях работят в СМП.
Спешният център в Търговище обслужва около 100 хил. души население, но на щат има едва трима лекари. 15-20 са фелдшери, които реално се грижат за здравето на пациентите в региона. Идентично е положението и в Благоевградска област, където за последните години е постъпил само 1 нов лекар в спешния център, но той усилено изучава немски, защото не смята, че има бъдеще в България.
"Ние не сме парамедици, не сме лекари, не сме медицински сестри. Нашата професия е отделна. Ние сме помощници на лекарите", изтъкна Александър Александров председателят на сдружението.
От сдружението на медицинските фелдшери настояват бъде въведена специалност "Лекарски асистент" по американски модел в медицинските факултети, която да бъде част от медицинската помощ, а не както сега фелдшерите да са част от здравните грижи наравно с медицинските сестри. Германия, Англия, Испания и Холандия са само част от развитите държави в Европа, които вече са въвели успешно лекарските асистенти, посочи Александров.
„Обслужването на пациентите у нас ще бъде по-ефективно и качествено, ако лекарските асистенти започнат работа, тъй като е занемарена грижата за възрастни хора и за децата в училищата и детските градини и това ще е основната целева група, в която да се реализират асистентите. Фелдшерската професия у нас е силно дискредитирана и дискриминирана. Те се чувстват смазани и използвани, изхвърлени от системата”, коментира той.
Сдружението има изготвен проект, който според тях ще бъде ефективен на 100% с нулев финансов ресурс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар