вторник, 5 март 2013 г.

Няма по-ясно изразен монополист в България от НЗОКНяма по-ясно изразен монополист в България от НЗОК. Дори ЕРП-тата са три. Такъв монопол единствен няма и се вижда колко е опасен този монопол. Трябва да има демонополизация на НЗОК поетапно, защото няма как да стане изведнъж, обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред „Дарик".
„Директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков злоупотребява, пускайки малко парченце от цялата методика и мислейки, че това решава всички проблеми в сектора за доболничната помощ", подчерта той.
По думите му лекарите трябва да имат право да прехвърлят от тримесечие на тримесечие разходвани средства.
„В болничната помощ е абсурд това, което е заложено - фиксиран брой болни да могат да приемат болниците", категоричен е д-р Райчинов.
„Касата не е зависима институция. Ако искаше да управлява НЗОК, Пламен Цеков не трябваше да се съобразява със Симеон Дянков, а да се съобразява с нуждите на хората, затова искаме неговата оставка", подчерта председателят на Лекарския съюз.
„Искаме отмяна на методиките, които се въведоха тази година, искаме връщане на старите методики", обяви д-р Райчинов.
„Ако Цеков го беше направил това, оставката му нямаше да ни бъде нужна. Но Цеков не го направи това. Вчера каза, че ще ни кани в сряда да правим анализ на неговата методика. Не знам дали ще отидем на преговори, но няма да отидем на преговори само с него, там трябва да е и Надзорният съвет на НЗОК", каза още д-р Райчинов.
„В никакъв случай няма да участвам в служебен кабинет. И за редовен министър имах достатъчно предложения, и съм отказал, и за временен също. Никой не ми е предлагал категорично, но нямам намерение", заяви председателят на БЛС.
Според него Общественият съвет при президента Росен Плевнелиев е бил по-скоро опит за изслушване на отделните присъстващи да кажат нещо като виждания по възникналите проблеми.
„Трите минути регламент не даваха възможност да се кажат всички неща, така че бяха връчени различни документи. За легитимността на работа на този съвет няма как да кажа каквото и да било, защото получих поканата за участие ден преди това. Не бих отказал на покана по какъвто и да било начин на президента на България, така че отидох", добави Райчинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар