Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

И при платени осигуровки безработните може да загубят здравни права



Заради единната сметка всеки месец трябва да се подава заявление, в което да се конкретизира за какво е вноската


Безработните без право на обезщетение, които са задължени сами да сe осигуряват, за да ползват здравни услуги, може да се окажат без здравни права, дори редовно да внасят пари в хазната, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).
Заради старта на единната сметка от началото на 2013 г., при която с внесените задължения към бюджета автоматично се покриват най-старите дългове, може да се окаже, че с вноските за здраве са погасени стари данъчни задължения към хазната. По последни данни безработните у нас са над 390 000 души според Националния статистически институт (НСИ). Тези с право на обезщетение са под 119 000 по данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Т.е. здравни осигуровки за своя сметка трябва да плащат над 270 000 души.
За да не рискуват здравните си права, хората трябва да проверят дали имат стари дългове и да подадат специално заявление, с което да заявят, че вноската е точно за здравни осигуровки. Декларацията се подава само на място в офисите на данъчните и задължително трябва да се направи преди внасянето на парите. "Ако някой реши да плати предварително за цялата година, подава документа еднократно. Ако ще внася всеки месец, трябва и заявлението да се подава всеки месец", уточняват от НАП.
Заявление подават и самоосигуряващите се със стари дългове, които също сами си плащат вноските. То обаче запазва само здравноосигурителните им права, но не и социалните. Ако такъв човек внесе социална осигуровка, а системата покрие негов стар дълг, той може да загуби право да получи обезщетение за болест например. Заради покриването на данъци с пари за осигуровки "Синята коалиция" сезира Конституционния съд. Делото е разпределено на новоизбрания му член Анастас Анастасов, който беше избран от квотата на парламента и беше негов зам.-председател при приемането на закона.


ОТПИСВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ
Всички данъчнозадължени лица имат една година срок да видят дали дължат нещо на хазната и да поискат със заявление отписването на дълговете си с изтекла давност. Ако не го направят, от 2014 г. системата ще започне да погасява и тези техни задължения. От 2013 г. осигуровките се внасят до 25-о число на месеца след този, за който се дължат. Така първите осигуровки по единната сметка трябва да се внесат до 25 февруари.


Дина Христова
В. "Сега"
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар