Translate

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Д-р Сияна Живкова: Стресът ги провокира, не малки грешки в диетата



- Д-р Живкова, каква е диетата, която се налага да пази всеки, който има пъпки?
- Никаква. Диетата беше премахната дори и в учебниците, по които учат и специализират лекарите  в Германия и САЩ. Смята се, че чувствителната кожа реагира на стреса по някакъв начин – в този случай с пъпки. Всичко, което е стрес – физически, механичен, химически, хормонален, предизвиква пъпки. Затова казвам не да махнем шоколада, а се хапнат 1-2 парченца. Това няма да влоши състоянието, нито ще предизвика ново акне. Да се изяде едно парченце баклава, няма никакъв проблем. Ако обаче изядеш половин тава или един цял шоколад, той изръсва инсулин от панкреаса, което отново е хормонален стрес. Хормоните се раздвижват и в отговор се явяват пъпки. Това ще се получи и от много кисела или солена туршия. Същото важи за лютото, пикантното и подправките – въпрос  е на количество. Ако количеството не създава стрес, няма да провокира пъпки. Както и алкохолът. Ако изпиете чаша кола – няма проблем, но 500 мл газирано е стрес. Ако веднъж седмично се яде „Макдоналдс”, няма проблем – нито наднормено тегло, нито акне. Ако ядете всеки ден, няма как това да не се получи.
- Колко пъти годишно е добре да се прави този специален пилинг
- Два курса пилинг годишно са напълно достатъчни. Те се правят февруари-март, преди пролетта да влоши състоянието, и в края на лятото, за да се подготвим за есента.
- Ако пъпките са раздразнени, пилингът с киселина няма ли да влоши положението?
- Ако  пъпките са много, антибиотикът остава основно средство за лечение. Курсът обаче трябва да е за кратък период от време. Другата алтернатива е лазерът Blue light  на Еlos. А след него, по преценка на дерматолог, може да се направи пилингът.
- Много хора първо търсят козметичка, за да почистят черните точки. Бъркат ли?
- Козметичката може да почисти лицето, но това не е лечение. Ако имаш пъпки, значи имаш дерматологичен проблем, който налага консултация с дерматолог за лечение и изписване на крем по рецепта. Не може да се използват кремовете от пазара, защото акнето не е състояние на кожата, а болест. Изборът на козметика идва с консултация при дерматолога.
- Все пак може ли да дадете някаква обща препоръка?
- Мазната кожа с разширени пори иска добра хигиена и хидратация. Основен принцип е: вечер - терапия, а сутрин - комфорт за кожата. Добре е лицето да се почиства с лек, нежен скраб, да се слага дълбоко почистваща маска два пъти седмично, а пилинг крем терапията се прави вечер. Сутрин се слага успокояващ хидратиращ крем. Той трябва да създава комфорт през деня. Важен е подходящият избор на козметика, защото добре хидратираната кожа дори при стимулиране от адреналина през деня няма да бълва мазнини. Всеки познава проблема с внезапното омазняване - в някакъв час на деня, когато сме под напрежение и стрес, лицето лъсва. Това става по-често, ако сутрин сме сложили продукт, който прекомерно изсушава.


Веса Георгиева
В."Монитор"



----

*Д-р Живкова е дерматолог в столичната клиника Jewel skin

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар