сряда, 13 февруари 2013 г.

Проведе се работна среща с пациентските организации, ангажирани с темата за репродуктивното здравеУправителят на НЗОК, д-р Пламен Цеков, проведе работна среща с представителите на Фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“ – Радина Велчева и Стефка Сарафова, на която му бяха поставиха редица въпроси, свързани с дейностите по асистирана репродукция и заплащането им от НЗОК.
От  НЗОК потвърдиха, че имат готовност да сключват договори с изпълнителите на тези процедури и съответно да им заплати за извършените дейности и необходимите за тях медикаменти. Нещо повече вече се приемат заявления за сключване на договори за работа през 2013 г. и се очаква до края на месеца този процес да приключи. Предвидена е и възможността за сключване на допълнителни споразумения, обхващащи периода на работа преди сключването на договор. По този начин ще бъде заплатено на клиники, които вече са започнали процедури.
Решено беше своевременно да се обменя информация между НЗОК и Център „Фонд за асистирана репродукция“ за издадените решения и направените процедури.
През 2013 г. средствата,предназначени за асистирана репродукция, са в размер на 15 млн. лв. Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва в Център „Фонд за асистирана репродукция“ към МЗ. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравно осигурени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар