Translate

сряда, 6 февруари 2013 г.

Почина голямата поетеса Леда Милева

Тя е дъщеря на поета Гео Милев. Родена в София през 1920 г. Получава средно образование в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет.Тя еписател, преводач, автор на стихове и пиеси за деца
След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“.
 От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи.
До края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски.
Голямата поетеса Леда Милева почина  на 93 годишна възраст в съня си, на рождения си ден – 5 февруари.
------
Над 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, статии носят подписа на Леда Милева. Поколения малчугани вечер са заспивали с историите от "Черно фламинго", "Цветни приказки", "Карнавал в гората", стихотворенията "Зайченцето бяло", "Сиводрешко и Бързобежко".
Написала е книгите "Заю на разходка" (1946), "Няма време" (1949), "Работна Мецана" (1954), "Мустакатият Иванчо" (1957), "Златоперко" (1965), "Влак-юнак" (1967), "Къде е хоботът на слона" (1983) и др

Няма коментари:

Публикуване на коментар