Translate

вторник, 5 февруари 2013 г.

По-качествен живот за нашите родители!



Проектът ще обхване тотално обеззъбени пациенти или такива, на които тепърва то им предстои. Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия



Проектът е по идея на Дентални клиники „ЕО Дент”, съвместно с Bredent Group, Германия и Дентатехника – официален представител на Bredent Group за България. А като партньор зад тях застават и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и Българският зъболекарски съюз (БЗС), подчертаха организаторите. 
ПроектътПо-качествен живот за нашите родители!” е с национално покритие и от него ще могат да се възползват хора от цялата страна. Той ще се реализира в рамките на една календарна година. Първоначално ще.обхване 1000 пациента, тотално обеззъбени или такива, на които то тепърва им предстои, с безплатни прегледи и имплантологични консултации.
Посредством анкети ще бъде установена степента на затруднение при хранене, говор, нарушение на естетиката, пълноценната социализация, както и анализ, подкрепен от статистическо проучване на качеството на живот.
Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия - 0888 14 10 10.
По строги и точно определени критерии ще бъдат определени 100-те пациента, на които ще бъдат поставени импланти, осигурени от фирмата производител Bredent Medical, като за всеки от тях ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. Процедурите по имплантирането и последващите интервенции ще бъдат осъществени по всички утвърдени протоколи за работа. Предвидено е в горната челюст да се поставят между 4 и 6 импланта, а в долната челюст между 2 и 4 импланта, което да стабилизира протезната конструкция, според всеки индивидуален случай. Ще бъдат използвани различни протетични елементи – локатори, протетични капи, Poller абатмънти, както и класически надстройки. Една част от пациентите ще се възстановят по методиката SKY Fast & Fixed.
По думите на д-р Венета Павлова, един от инициаторите на проекта, идеята е да бъдат приложени най-новите имплантологични концепции, фотодинамична терапия, ултразвукова диагностика и съвременни ортогнатични (модерни) методи при протезиране. Тя поясни, че е техен ангажиментът по планиране, изпълнение и проследяване на всички клинични случаи по проекта като предвидената оперативна намеса и самите импланти ще бъдат напълно безплатни за пациента. За него като финансов ангажимент единствено остава заплащането на параклиничните изследвания и протетичното завършване. Разходите за имплантите и труда на денталните лекари се поемат изцяло от партньорите по проекта Bredent Group и ДентаТехника България. Консултираните пациентите, в 5-те дентални клиники „ЕО Дент”, посредством електронни досиета ще да могат да бъдат проследявани от специалистите за в бъдеще.
Д-р Валентин Павлов, също инициатор на кампанията и собственик на клиники „ЕO Дент”, подчерта, че параклиничните изследвания, панорамната рентгенова снимка и 3D-образното изследване са много важно за тях като имплантолози. Всеки пациент обаче ще има право на избор на лечебно заведение, в което да направи тези изследвания. Той изрази надежда, че благодарение на начинанието им ще бъде обогатена здравната култура на пациентите, както и значително ще се подобри качеството на живот и социализацията на преминалите по проекта, през техните кабинети в страната.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че ще подкрепи всяка кауза, която подпомага усилията да се осигури на българските граждани добро медицинско обслужване на изключително високо европейско ниво, защото само с общи усилия и инициативи ще може да се достигнат желаните резултати в областта на денталното здраве за всички възрасти. Тя увери, че резултатите от  проекта ще бъдат обобщени в края на декември и ще послужат за бъдеща национална програма за лечение на зъбите на възрастните хора, защото целта на МЗ е подобряването на денталното здраве на населението чрез осъвършенстване на механизмите на предоставяне на дентална помощ, залегнали в Националната здравна стратегия 2008 – 2013 година.
Политиката на МЗ е насочена към търсенето на механизми за улеснено предоставяне на дентални услуги и разширяване на обхвата им към хората от всички възрастови групи, не само към децата. Фактът, че определен основен пакет се поема от здравната осигуровка и явно не е достатъчен, за това да се влагат средства в имплантология и да се спаси населението от обеззъбяване идва да покажа, че има нужда от такива проекти”, каза в заключение тя.
Според председателя на БЗС д-р Борислав Миланов  на дълъг път се тръгва с малка крачка и добри приятели.
БЗС ще бъде гарант за прозрачността на изпълнението на този проект, като съсловна организация ще бъдем добрият коректив и ще подкрепяме усилията на нашите колеги, които приеха тази голяма професионална отговорност – да приложат най-съвременното и качествено лечение на пациенти със сериозни дентални проблеми, които са причина за тяхното лошо качество на живот и реална пречка за социализацията им.Този проект е пореното послание към обществото и най-вече към хората в края на своята социална реализация. Надявам се, че с конкретните резултати от този проект, които ще постигнем в края на годината, отново с МЗ ще потърсим форми, които извън рамките на НЗОК, извън доброволните застрахователни фондове, пациентите да получат възможност да подобрят своето състояние”, каза той.
Според лекарите по дентална медицина, противопоказания за такова лечение имат само пациенти с декомпенсиран захарен диабет, онкологично болни, провеждащи химиотерапия или лечелечение и хора с тежки психични разстройства.
От „ЕО Дент” увериха, че социалните ангажименти на клиниката няма да приключат и в по-далечено бъдеще ще работят и по други подобни програми.




 



Няма коментари:

Публикуване на коментар