Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

НЗОК спестява на гърба на осигурените, уж за да спре корупцията



Според новата методика за медицинските изделия решението за лечението на един пациент вече е в ръцете на чиновниците


Наскоро едно семейство описа в медиите историята на сина си - 7-годишно момче, родено със спина бифида (увреждане на гръбначния стълб), което се нуждае от специална операция за укрепването му. На тази възраст децата растат и се налага постоянна смяна на импланта, докато растежът му спре, т.е. ежегодни операции до навършването на 13-14 години.
Жената получила оферта от турска болница, където срещу 100 000 лв. биха сложили на детето имплант, който ще расте с него. Тя моли за помощ Фонда за лечение на деца в чужбина, но оттам отказват с мотива, че операцията може да се извърши и у нас, макар и не по иновативния метод. И отпускат 12 000 лв. за импланти. Грубата сметка показва, че докато растежът на момчето спре, то ще трябва да изтърпи още 6-7 операции по 12 000 лв. Излиза, че държавата пак ще даде същите пари, но детето ще бъде подложено на още страдания и увреждания от серията операции. Отделно касата ще плати разходите по хоспитализацията му, ще трябват пари за по-тежка рехабилитация и т.н.
Тази история е едно от многото доказателства колко са прави лекарите да твърдят, че подготвената нова методика, по която НЗОК смята да заплаща медицинските изделия в болничната помощ през т.г., всъщност ще излезе "през носа" на бюджета й. Според нея касата ще заплаща само най-евтиното изделие от дадена група. И всеки здравноосигурен, ако иска по-качествено, трябва да си го заплати изцяло. Става въпрос за хиляди левове, понякога и за десетки хиляди. Но не е все едно например дали се слага изкуствена става на 40-годишен активно работещ мъж или на 65-годишен пенсионер. Единият ще я натоварва много повече и има нужда от по-издръжлив имплант от по-ново поколение, който обикновено е по-скъп. Вероятността да се наложи смяна на евтината става е много по-голяма. Това означава заплащане на нова, още разходи за болнично лечение, по-дълго получаване на обезщетения за болнични, може и допълнителна инвалидизация, т.е. и пенсия за инвалидност.
Тук дори няма смисъл да се дискутира въпросът доколко морално е
да се подлагат на допълнителни страдания
пациентите. По-важното е, че се нарушава законът за здравното осигуряване, който гарантира на всички здравноосигурени да ползват определен пакет от услуги. По новия ред касата лишава от здравноосигурителни права осигурен, който е внасял осигуровки върху максималния доход от 2000 лв. и има финансова възможност да си осигури по-скъпото и по-качествено лечение, но той няма да получи и стотинка за нещо, за което тя би трябвало да му се плати.
Излиза, че едни чиновници в касата са решили как да се лекуват пациентите, без дори да са им виждали очите, което вероятно ще доведе до произвеждане на инвалиди на конвейер от болниците. И тогава спестените пари от касата ще трябва да се платят от НОИ за инвалидни пенсии.
Шефът на НЗОК Пламен Цеков е убеден, че промяната е в полза на пациентите. Според него така лекарите ще спрат да ги изнудват да си купуват по-скъпи медицински изделия от определени фирми, срещу което да получават комисионни. Аргументът е, че пациентите и без това не знаят нито какво точно им слагат, нито дали това е най-доброто за тях, и плащат за всичко, което им предложат лекарите. През 2012 г. при своя проверка от НАП установиха, че някои доктори са си поделили милиони, задето са осигурявали клиентела на търговци на импланти.
Няма спор, че това е изключително порочна практика, но е работа на контролните органи в държавата, в здравното министерство и в НЗОК да я установяват и да вземат мерки, законодателни, санкциониращи и т.н., за да бъде тя спряна. Не може, за да се спести работа на чиновниците, чиито пари идват от данъците на хората, а пък на тези в касата - от здравните им осигуровки, да се наказват пациентите. Напротив - очаква се касата да осигурява максимална защита на зравноосигурителните права на българите, особено след като е получила правото монополно да управлява милиардите левове, събрани от задължителните им вноски.
Всъщност единственият ефект от решението НЗОК да плаща само най-евтиното изделие е, че в безсилието си да упражни адекватен контрол върху нарушените права на гражданите, държавата просто се освобождава от този ангажимент.
Корумпираните лекари ще си останат
такива. И ще продължат да предлагат на пациентите по-хубави и по-скъпи импланти. А пациентите, които наистина не знаят кое е най-добро за тях, ще теглят кредити и ще задлъжняват, за да си осигурят все пак по-добро лечение. Т.е. наказаните пак ще са само те.
Всъщност това е другият ефект, търсен от касата - че повечето пациенти ще се откажат от евтините импланти и ще платят по-скъпите от джоба си. А тя ще спести пари от осигуровките на хората. Сигурно точно на тези пари се разчита, за да се финансират щедро обещаните от управляващите нови дейности и медицински изделия със същия финансов ресурс като през 2012 г. На практика обаче НЗОК няма да плаща за повече неща, просто няма да плаща за почти нищо.
Въпросът е, че аритметиката на касата е с ограничена полза само за касата, не за осигурените, а и последствията от този подход се прехвърлят на НОИ. Например, ако НЗОК извади 30 000 лв., за да плати импланта на майка на две малки деца, страдаща от аневризъм на мозъка, това ще спаси живота й. Така НОИ няма да плаща с години пенсии на сирачетата й - поне по 100 лв. на дете, толкова е социалната пенсия в момента. Да се платят 33 600 лв. за кохлеарен имплантант, без да се осигурят резервни части и възможност за ремонт, което излиза поне 10 000 лв., означава парите да се хвърлят на вятъра, тъй като пълната инвалидизация се отлага само с няколко години.
Световната практика показва, че бюджетът може да спечели само като даде
повече пари за превенция
Българка, омъжена в Швейцария, се шокирала, когато от здравната каса й платили стотици швейцарски франка, за да си сложи ортопедична седалка на новата кола. Предупредили я, че ако не го направи, при бъдещи гръбначни проблеми не може да разчита на никакво безплатно лечение и социална закрила.
Друга българка, на която й предстои раждане в Германия, разказва как от здравната каса, в която е осигурен само съпругът й, срещу семейния пакет ще получи 100 евро за първоначални разходи на бебето си. Но само ако преди това е ползвала целия пакет за превенция - ходила е редовно на прегледи, посетила е училище за бременни, направила е всички изследвания, вземала е всички медикаменти и т.н.
Българските управници обаче явно са още много далеч от английската мъдрост: "Не сме толкова богати, за да купуваме евтино!"

 Дина Христова
В."Сега"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар