Translate

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Правосъдието и вътрешният ред са големият срам



Най-големият провал на управлението на ГЕРБ е в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Той е още по-гръмовен заради тежките обещания на "полицейския дует" Бойко Борисов и Цветан Цветанов да бъде смачкана организираната престъпност, да се накаже корупцията по високите етажи, да се конфискува придобитото по престъпен начин имане, да се вкара България в Шенген, да бъде свален мониторингът на Европейската комисия. На финала резултатите са плачевни.
Борисов и Цветанов разиграваха 4 години доброто и лошото ченге. Привидно имитирайки два центъра на власт, двамата успешно се вживяха в етюда: Цветанов - непопулярният, нападащият съдебната система, искащият и получаващият непрекъснато пари за МВР, и Борисов - омиротворителят, разбиращият, обичаният.
Цветанов беше най-довереното лице още от времето, когато диктуваше по телефона на криминалните репортерки новини, лъскащи имиджа на Борисов. Той организираше изборите, ръководеше носенето на чувалите с бюлетини по късните доби и пълнеше партийната каса. През неговото одобрение минаха всички назначения по върховете на съдебната система, както и уволнението на най-големия му критик - съдия Мирослава Тодорова, която го съди за клевета. Тандемът вчера бе наречен от парламентарната трибуна "новите братя Галеви", след като излезе досието "Буда", разкриващо, че Борисов е бил разработван през 90-те от службите за определяне на "приоритетната му престъпна ориентация".
Организираната престъпност в очите на властта бе сведена до "Килърите", "Наглите", "Октопод", Алексей Петров, Пешо Сумиста и Златко Баретата. Провали се противодействието на масовия бандитизъм, на кражбите от домовете на хората, грабежите, отнемането на коли. Дори зам. главен прокурор призна, че вече никой не се оплаква от кражби в МВР, защото няма смисъл, както и че има 400 000 неразкрити случая.
За борбата с престъпността не помогна и масовото използване на специални разузнавателни средства, основно подслушване, както и още по-масово ровене в телефонни разпечатки и интернет кореспонденция. Употребата на СРС-та при ГЕРБ се утрои, без това да повиши ролята им като ефективни веществени доказателства в съда. А в капана на собствените си СРС-та паднаха и най-високопоставените представители на властта. Цветанов запали сам един от най-големите скандали, като изчете в парламента записани разговори на лекари от Горна Оряховица и ги обвини в убийство на бебе. Фактите се оказаха различни. В скандал с подслушване бе забъркан и премиерът. От изтекъл запис на разговор с шефа на митниците Ваньо Танов се разбра, че Борисов е помогнал на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, да отърве проверка на пивоварната. Първоначално Борисов обяви, че записът сигурно е манипулиран, после си призна, но пък обяви, че всъщност връщал законността.
Управлението на ГЕРБ претърпя провал и срещу корупцията - в КАТ, здравеопазването, обществените поръчки, по високите етажи. Разкритията за големи злоупотреби на тройната коалиция се оказаха голи обещания.
 

Петър Петров
В."Сега"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар