Translate

петък, 15 февруари 2013 г.

СБЗ инициира събиране на средства за паметна плоча на д-р Михаил Елмазов


По случай 85 години от смъртта на д-р Михаил Елмазов (1859 г.-1928 г.), първият български дипломиран зъболекар, от СБЗ ще бъдат събрани средства за изработване и поставяне на паметни плочи на местата, където е живял и работил той.


Предложенията са паметните плочи да бъдат поставени в родния му град Стара Загора и в  София, където е живял и работил до своята кончина, върху фасадата на дома, в който е бил кабинетът му на столичната улица „Бачо Киро”.
„Д-р Елмазов е ярка личност, оставила дълбоки следи в историята на българското здравеопазване и полагането на основите на зъболечението у нас. Той е един от съоснователите на Българския зъболекарски съюз през 1905 г. и негов почетен член. Основоположник е на училищното зъболечение у нас и основател на първата Кооперация на зъболекарите. Той е въвел и подофицерската служба за българските зъболекари.Осъден е на смърт от правителството на Стамболов. Неговото име трябва да бъде възродено", бе категоричен председателят на сдружението на българските зъболекари (СБЗ) д-р Венцислав Стоев.
Паметните плочи ще бъдат поставени на  01.07.т.г.-по време на Джулай Морнинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар