Translate

вторник, 12 февруари 2013 г.

Голяма част от хората не подозират съществуването на бъбречно заболяване



Честотата на хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) в световен мащаб е от 5 до 10% от т.е. те обхващат над 500 млн. души от човешката популация. В Португалия тя е 6,8 процента, в Норвегия - 8,1, Австралия - 8,6, в Англия - 7,2, а а в Португалия – 6.8%.
У нас  честотата е честота е по-висока от средната в световен мащаб и почти двойна, спрямо най-ниската в ЕС. Тя е 12.89%, което ще рече всеки 8 човек т. е. от 375 до 750 хил. имат ХБЗ, съобщи проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество, началник на клиниката по нефрология и трансплантация при УМБАЛ „Александровска“ и ръководител на Катедрата по нефрология при МУ – София.

Статистическите данни показват, че 50% от населението над 65 годишна възраст имат намалена гломерулна филтрция т.е. някакво  ХБЗ.
Причините за ХБЗ у нас в 2/3 се дължат на АХ – 28% (1 млн. души са с високо кръвно) и на ЗД-38% (около 300 хил.са засегнатите от диабет) и в 1/3 на пиелнифрити или на заболявания извън бъбречните.
Бъбречното увреждане, протича в пет стадия, продължаващо три или повече месеца се определя като структурна или функционална абнормност на бъбреците. При първите два стадия може да се постигне пълно излекуване, затова от изключителна важност е ранната диагностика и лечение, тъй като нелекуването на бъбречното заболяване води до нарушение в обмяната на основните хранителни вещества в организма, в резултат на което се нарушава работата на всички останали органи. Продължителното нелекуване пък води до бъбречна недостатъчност и от там до необходимостта от диализа и трансплантация на бъбрек.
Смъртността при ІV стадий  е 19,5%, а в V стадий, когато пациентът вече е на диализа - 24,3%.
Съвременната медицина може да предотврати заболяването или да забави с години настъпването на бъбречна недостатъчност, поясни проф. Паскалев и призова

към по-голяма отговорност към здравето, като акцентира  на профилактични прегледи и скрининговите програми, от които човек не бива да се лишава.
Той припомни, че през 1989 г. в САЩ за първи път е лицензиран рекомбинантния човешки еритропоетин, предназначен за лечение на бъбречна анемия,. Това е едно от първите приложения на биотехнологичен лекарствен продукт в историята на съвременната медицина, което е довело до драматична, коренна промяна в качеството на живот на болните.
Проф. Паскалев подробно се спря и на приложението на биотехнологиите в сферата на нефрологията  и ХБЗ, както и на лечението вкъчващо диета, хигиена на живот и др...
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар