Translate

петък, 15 февруари 2013 г.

Нова жалба в антимонополния регулатор срещу здравната каса



Пет компании сезираха КЗК, че пациентите ще получават безплатно само най-евтините изделия


В стремежа си да плаща по-малко здравната каса често издава документи, които нарушават и правата на пациента, и нормалната конкурентна среда, а след това се поправя. Вероятно така ще се случи и с новата й методика за плащане на медицинските изделия. Пет фирми, които търгуват с тези продукта, я атакуват пред Комисията за защита на конкуренцията, съобщи адвокатът им Милен Шопов. Мотивът им е, че това
е злоупотреба с монополно положение.
Къде е проблемът?
От тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напълно промени начина, по който финансира стентове за сърдечни операции, изкуствени стави и плаки, изделия за онкоболни. Досега тя плащаше само най-евтиното изделие, а ако пациентът иска по-скъпо, той допълваше разликата над тази стойност. Например ако най-евтината става, договорена от НЗОК, струва 800 лв., а пациентът иска такава от 2000 лв., си доплаща в болницата 1200 лв. Според новата методика обаче касата ще покрива напълно само най-евтината става и ако пациентът иска друга, ще трябва да плата разходите за нея изцяло със собствени средства. За този вид плащания в бюджета на касата за тази година са предвидени около 90 млн. лв.
Мотивите
„Практически се изключва шансът пациентът да избере по-скъпо изделие,
което в повечето случаи е по-ефикасно. Самостоятелното закупуване нарушава пациентските му права за финансиране от НЗОК", коментира адвокат Милен Шопов, който представлява фирмите. Той допълва, че в методиката е предвидено и различно третиране на българските и чуждестранните производители. За разлика от българските фирмите, които произвеждат в друга държава своите продукти, ще трябва да предоставят на НЗОК и точна информация за доставната цена на изделието си.
„Намерението на касата е да осигури повече безплатни изделия, но на практика тя напълно лишава пациентите от достъп до тях", обяснява и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
От НЗОК заявиха, че няма да коментират жалбата, тъй като няма решение на КЗК. Фирмите настояват антимонополният регулатор временно да спре действието на методиката, докато се произнесе.


Десислава Николова

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар