Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

Германски коментатор: Българската чалга е бич за Европа

По повод скандала с европейските пари, спечелени от „Пайнер“, европейският коментатор Клаус Брил определи българската чалга като „вулгарна“ и скандална“.
„Чалгата не е никак безобидна, тя е вулгарна и скандална“, пише той, цитиран от БГНЕС.
Ритъмът е разтърсващ, мелодиите са с ориенталска окраска, а текстовете – пиперливи. „Тигре, тигре, имаш ли пари“, припява една жена. „Седем, осем – и ще си легнала“, приглася друга.
Чалгата има сходства с гангстерския рап, счита Барил.
Тя е манна за широките маси и е култ сред онези млади хора, които имат предпочитания към по-разголените танци и са жадни за бързи пари, посочва той.
Междувременно чалгата вече не е чак толкова доходоносна, поне за бизнесмена Митко Димитров, който е продуцент на чалга-парчета и е един от най-богатите хора в бранша.
Това, че ще получи близо 1 милион евро от европейските фондове за разпространението на тази „просташка“ музика, предизвика огромно възмущение сред всички български културни дейци.
„Това е чудовищно“, възмути се театралният директор Александър Морфов.
Дали наистина чалгата е единственият вид култура, която „ние в тази идиотска страна можем да покажем на света“, допълни той.
Джазменът Антони Дончев заяви, че е напълно абсурдно европейските пари, предназначени за стимулирането на малки и средни предприятия, да се дават тъкмо на една преуспяваща фирма.
Музикалната къща „Пайнер“, собственост на продуцента Митко Димитров, ще получи пари от европейските фондове за регионално развитие, които са предназначени за подсилването на конкурентоспособността.
В българските печатни медии веднага беше лансирано съмнението, че фабриката за чалга е била избрана само поради това, че собственикът й е член на управляващата партия ГЕРБ, пише още Брил.
Димитров отхвърля категорично тези обвинения и увери, че с парите ще се закупи скъпо техническо оборудване, което пък щяло до доведе до разкриването на работни места за високо квалифицирани кадри, предимно млади хора.
По думите му, това е неговият принос към стимулирането на стопанския прираст.
Правителството, което ще даде допълнителни субсидии на Димитров, обяви, че смята да се заеме отново със случая.
Ресорният еврокомисар Йоханес Хан веднага прояви интерес към случващото се в България.
От неговата служба беше обявено, че за подбора на получателите на субсидии отговаря българското министерство на икономиката.
Ако се окаже, че политическата окраска действително е изиграла роля при подбора, за Митко Димитров историята няма да има щастлив край.
Защото чалгата е не само вулгарна, но понякога и политически скандална.
В света на бързите коли и бързите пари почтеността не е чак толкова важна. Тъкмо поради това чалгата е особено популярна сред така наречените „мутри“.
Това са онези бивши борци и охранители, от които произлезе един специфичен вид мафия. Така че, чалгата не е безобидна, гласи заключението на германския коментатор Клас Брил.

Novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар