Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Цяло училище се бори за усмивката на Вероника



Обикновен   есенен грип променя завинаги живота на Вероника Здравкова от Стара Загора.
Двата и бъбрека са увредени след усложнения от тежката настинка и е принудена да се подлага на тежка хемодиализа. Въпреки проблемите тя продължава да се усмихва и да мечтае.
За да запазят лъчезарното лице на дванадесетокласничката, нейните съученици и учители от СОУ „Максим Горки" започват самоотвержена кампания по набиране на средства за нужната операция и оздравяването й.
Бащата на момичето живее в Германия и е готов да даде единия бъбрек на детето си. Иска обаче да се възползват от възможностите на немската здравна система, за да е сигурен, че ще оздравее. Вероника заедно с майка си ще замине за Кьолн за изследвания, които да я  подготвят за бъдеща операция. За трансплантацията обаче ще са нужни близо 100 хил. лв., споделят близките й.
Без никой да ги е молил за помощ, децата в училището и учителите се наемат с нелеката задача да наберат поне част от сумата с едничката цел - да върнат усмивката на Вероника. Така са нарекли и своята кампания.
„Вероника заслужава възхищение и е пример за подражание в подобни ситуации не само на младите хора. Тя никога не говори за проблема си, опитва се да продължи ' живота си както преди и да учи. Млад човек е, но е истински боец в живота", разказва ' преподавателката й по френски Анка Йорданова. Тя е пътувала с момичето във Франция само преди месец. Заедно с още три нейни съученички гостували по европейски проект в местна гимназия в  град Гап в Алпите. Използвали времето за трупане на езикова практика. Вероника още тогава знаела за усложненията от преживения грип, но медикаментозната терапия стабилизирала здравето
Седмица след завръщането й от франция обаче отказват и двата бъбрека. Момичето минава на хемодиализа и на индивидуално обучение. Въпреки това Вероника често идва при съучениците си, влиза в клас и кара нормални часове, за да бъде по-близо до приятелите си, споделя директорката на училището Мариана Пенчева. Тя е инициатор на кампанията за набиране на средства за болното момиче заедно със съучениците й. Разбира за проблемите й случайно, след като я среща с болнично облекло да се лута между отделенията в местната болница с папки и документи в себе си. Тя самата е преподавала две години на момичето и знае, че освен добра ученичка е и много талантлива. Лауреат на стипендия от Испанското посолство, автор на статия на френски език в списание „Salut, Europe!" за Розовата долина. Обича да се занимава с театър и участва в училищни пиеси.
„Мечтае да учи психология в Испания и дори в момента използва „свободното" си време, за да се готви за матурите и да усвоява езика на Сервантес", хвалят я съучениците й. Те се амбицират също да подпомогнат нейното оздравяване. На благотворителен прием в училището продават коледни украси и лакомства. Помагат и в благотворителния търг, организиран от учителите.
Усилията им се увенчават с успех. За една вечер на приема се събират 7200 лв. Съпричастни към своята съученичка,всички дванадесетокласници и ученическият съвет на „Максим Горки" подготвят и Коледен концерт на 19 декември. Касичка е поставена и в учителската стая. „Вероника се нуждае от един бъбрек и ще го има. Тя трябва да се усмихва, не да плаче, тя трябва да завърши 12 клас и да стане кралица на абитуриентския си бал. Трябва да бъде студентка догодина, да създаде семейство и да обича децата си както нея я обича майка й, баща й и малкото й братче", споделя Мариана Пенчева.
Всеки може да помогне. Дарителската сметка с номер:
BG80UBBS800 21068298230, валута BGN е на името на Вероника Людмилова Здравкова.

Иван Славов
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар