Translate

петък, 11 януари 2013 г.

До март здравноосигурените с персонални кодове за здравните си досиета



Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. От НЗОК, както и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим ПИН код, който те ще получат при личния лекар запечатан в плик.
Пациентът сам ще дава ПИН-а си на лекаря, когато отива на преглед или постъпва в болница, за да могат те да влизат в здравното му досие и да вписват извършени манипулации, съобщи управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.
-Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, когато се прибере вкъщи, ще може сам да провери какво е отразено в досието му. В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система, обясни д-р Цеков.
Той съобщи, че последните тестове вървят и се надява до 1 март системата да заработи.
Междувременно здравният министър Десислава Атанасова съиобщи, че  електронното здравно досие на осигурения българин трябва да е готово през август т.г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар