Translate

сряда, 23 януари 2013 г.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов призова : всички българи да съдят финансовия министър Симеон Дянков



за откраднатите 2 млрд. лева от здравно-осигурителните вноски от 2009 година досега.
Той съобщи в Русе, че също ще заведе дело срещу Дянков, но не в качеството си на председател на съсловната организация или лекар, а като обикновен гражданин. И обясни, че лично се чувствал ощетен, че Дянков е обсебил вноските му.
Освен за парите за здравни осигуровки лекарите се тревожат и от непрекъснатото прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК.
Според д-р Райчинов обявените 15 млн. лв. за ин витро всъщност са взети от осигуровките и обвини държавата, че през 2012 година не е дала нито лев от бюджета за ин витро.
Председателят на БЛС е категорично и срещу това неблагополучията в здравеопазването да се прехвърлят върху лекарите и медицинските служители.
"Няма как да преглътна това, след като средствата са ни ограничени, болниците ни са още на ниво 19 век и ние да искаме от тези хора да правят чудеса. Няма как лекарите да бъдат непрекъснато преследвани, плюти и гонени. Логично е да напуснат тази държава и аз лично ги съветвам да го направят", коментира той и припомни, че Европа в момента има около 300 000 вакантни места за медици, а българските лекари са квалифицирани и отговарят на изискванията и допълни, че във Франция всеки четвърти анестезиолог е българин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар