Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

Плоскостъпието е болест на цивилизацията


Д-р Атанас Кацаров-детски ортопед в МБАЛСМ "Пирогов":
-Всички деца до около 3 г. са дюстабан. Сводовете на ходилото се оформят между 4-ата и 6-ата годинка. Ето защо за плоскостъпие може да се говори при тръгване в първи клас.
80% от децата имат проблем с ходилата. 70% имат плоскостъпие, което се дължи на неудобни обувки, високи токчета, наднормено тегло, наследственост и други фактори.За него се говори, когато детето не изтрива, а направо смачква подметката от вътрешната страна.
10%  пък от децата са с висок свод. Също толкова са и с гръбначни изкривявания -10% .

При учениците най-честият проблем е прегърбването - заради тежките раници и часовете зад чина. Затова всяка година децата след 7 г. трябва да минават прегледи за сколиоза.
Не бива да се забравя обаче, че обикновените стелки просто поддържат стъпалото при плоскостъпие. И  ако стелките,  най-добре е да бъдат изработени индивидуално, не дадат ефект след 2-3 г. носене, може да се прибегне към операция.

В днешно време т.нар. флексибилно (гъвкаво) плоско ходило се коригира безкръвно. Поставя се стент от титан, който ограничава именно прекомерното завъртане на петата, обяснява д-р Кацаров. Операцията се поема от здравната каса, пациентите заплащат само импланта.
В случай че плоскостъпието не се коригира до 18 г., стелките стават спътник до живот.
------
-Първата консултация с ортопед трябва да се направи между втората седмица и първия месец след раждането на детето.Много често погрешно личните лекари изпращат бебетата при ортопед не по-рано от 3-я месец, а понякога и на 5-ия. Трябва да се знае, че тазобедрените стави са в процес на съзряване след раждането и колкото по-рано се открие проблем - т.нар. дисплазия или вродена луксация, толкова повече време има за лечение и реакция след това, алармира д-р Кацаров;
-Вторият преглед е около 5-ия месец и включва отново ехографско изследване, на което освен конфигурацията на тазобедрените стави се виждат и ядрата на вкостяване на главата на бедрената кост (ябълката) - или дали се развива правилно през тази ранна възраст;
-Третият преглед е около прохождането, когато от значение е правилния избор на обувки , за да пристъпва по-стабилно детето.
--------



Според доклада за здравето на нацията за 2011 г. над 60% от учениците от първи и втори клас са с плоскостъпие и спаднал свод, което се отразява на походката  и води до гръбначни деформации, показват резултатите от проучване в София на Националния център за обществено здраве и анализи. Те сочат още, че всеки осми, или 12,5% от първокласниците са със сколиоза от първа степен (б. р. - погледнат в профил, гръбначният стълб има S-образна форма), а 2% са с кифоза (б. р. - изкривяване на гръбначните прешлени). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар