Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Безплатен ехографски скрининг на мозъка на новородени деца организира МБАЛ „Токуда Болница София”




Консултациите са насочени към бебета, родени извън болница Токуда




Безплатен ултразвуков скрининг на централната нервна система на новородени деца до 6-месечна възраст и недоносени бебета до 9 навършени месеца организира отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София”.
Специалистите по Неонатология ще изследват чрез трансфонтанелна ехография мозъка на кърмачетата и ще правят цялостна оценка на здравословното им състояние. Родителите ще бъдат консултирани и по отношение на храненето на бебетата и физическото им развитие.
По думите на д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология в болниц Токуда –„Трансфонтанелната ехография е утразвуков метод, който не е инвазивен и дава голяма информация на лекарите неонатолози за състоянието на мозъка на новороденото дете веднага след раждането и по-късно до затварянето на голямата фонтанела. Методът е напълно безвреден и щадящ, като същевременно показва развитието на мозъка, състоянието на мозъчните структури и наличието или отсъствието на патологични промени на централната нервна система – оток, кръвоизлив, аномалии и др.”.
Д-р Масларска въведе цялостна програма за скрининг на новородените деца в японската болница, който включва ултразвукови изследвания на централна нервна система, коремни органи, тазобедрени стави и на слуха. В конкретния случай консултациите са насочени към бебета, родени извън болница Токуда.
Прегледите ще се провеждат всяка последна събота на месеца между 10,00 и 14,00 часа в кабинета по Неонатология. От родителите няма да се изискват направления, но е подходящо да носят със себе си епикризи от предходни лечения на децата си, а също така предварително записан час на телефон: 02/403 4000.
Първата дата на консултациите е насрочена за 26 януари 2013 година. През февруари и март датите са съответно: 23 февруари 2013 и 30 март 2013 година.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар