Translate

сряда, 23 януари 2013 г.

Прегръдката ни правих по-добри

Учени от Университета във Виена открили, че хормонът окситоцин, който се отделя в кръвта, когато прегръщаме  близките си хора, намалява кръвното налягане, стреса и напрежението и дори може да подобри паметта.
Окситоцин е хормон произвеждан от хипофизната жлеза и е познат с основната си роля – да сближава родители, деца, двойки и приятели.
Хормонът се произвежда в по-големи количества при родилки и кърмачки, за да може да се изгради по-близка връзка между майката и новороденото бебе. Повишено ниво на окситоцин се открива и при влюбени, които имат здрава и пълноценна връзка.
Освен това прегръдката ни прави и по-добри. Изследователите твърдят, че хората, които често са прегръщани от своите половинки, започват да мислят много повече за другите и да съпреживяват техните емоции и чувства.
Според тях обаче, ако хората не се познават добре, ако прегръдката не е желана и от двете страни, то тя няма абсолютно никакви положителни ефекти, а тъкмо обратното.Тя би могло да доведе до чиста форма на стрес, тъй като обикновеното лично пространство, което пазим за себе си и близките си, е било рязко нарушено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар