Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Козметичната чантичка бомба със закъснител



Дори и най-безобидната помада може да ни докара страшна алергия, предупреждава дерматологът д-р Галя Минчева



Когато избираме продукти за всекидневна употреба - било то за разкрасяване, за почистване, за пране, било дрехи или украшения, храни или най-безобидни, да речем,обезболяващи мазила, - се съобразяваме най-вече с вкуса и финансовите си възможности. Почти никога не се замисляме за опасността те да провокират алергични реакции, които понякога може да са сериозна заплаха за здравето.
Става дума за предизвикването на т.нар. контактна алергия, която като медицински термин представлява реакция от забавен тип вследствие допир с алергени. В резултат на химически реакции, протичащи при взаимодействието на кожата с различни вещества, се образуват т.нар. хаптенни белтъци, които от своя страна водят до проявата на алергии. Това обяснява дерматологът д-р Галя Минчева и подчертава, че не трябва да подхождаме лекомислено към кожата - тя е всъщност най-големият ни орган. Д-р Минчева е дерматолог в Областния център по кожни и венерически болести. Специализирала е дерматология в Париж и дерматоалергология в Лион. Член е на Европейското дерматологично дружество.
Живакът в помадата понякога застрашава живота
До много тежко общо здравословно състояние например се е докарала пациентка, решила да избели петно на крака си с препарат, съдържащ живак. Както може да се предположи, тя се е доверила напълно на листовката за употреба, приложена от производителя. Въпреки че е третирала крайно ограничен участък от кожата си, получила сериозно отравяне и огромни дълбоки мехури - същите като при изгаряне, се разпрострели по цялото й тяло. Наложило се да й правят животоспасяващи манипулации в две пироговски клиники по токсикология и по изгаряния. Ето, защо, когато избираме козметиката си или решим сами да се справим примерно с безобидното акне, е препоръчително да се съветваме с дерматолог. Крайно рисковано е да ползваме продукти на непроверени производители, продукти с изтекъл срок на годност, както и да се съветваме с търговците, от които пазаруваме - в повечето случаи те не притежават квалификацията да бъдат консултанти.
Тъй като контактната алергия е разпространена в много страни, доказаните й причинители са класифицирани в специален документ, наречен Единна европейска стандартна скала. Дали даден препарат е алерген се доказва чрез изследване с т.нар. пач тестове. Обикновено това са лепенки, съдържащи съответното вещество в ниска концентрация - така че да не предизвика остра алергична реакция, а само леко изявено дразнене на кожата. Българските дерматолози правят този вид проби за най-разпространените съставки в продуктите за бита.
Алергия предизвиква и краставицата
Доказан алерген е примерно колофонът - съдържа се в много козметични продукти като лакове и червила. Същия риск крие и формалдехидът - той е в ред кожени изделия и в препарати против изпотяване. Нежелана реакция понякога дава алкохолният екстракт от канела, който се използва в парфюмерията. В перилните препарати опасни са много от активните субстанции като ензими, консерванти, оцветители, ароматизатори, стабилизатори - те предизвикват т.нар. иритативен дерматит. Той се проявява и от слепващите вещества, багрилата и отново от консервантите и ароматизаторите в много козметични средства.
Съприкосновението на даден препарат със светлината може да причини фотодерматит. Ред растителни природни продукти пък провокират фитофотодерматит. Колкото и странно да изглежда за природолюбителите, алергени са и здравецът, и вкусната смокиня. А фактът, че същото се отнася и за краставицата, навярно звучи шокиращо за дамите, които обичат да освежават лицето си, като го обтриват с резенче от вкусния зеленчук. Всъщност алергията се проявява най-вече от досега на кожата с кората, която почти винаги е третирана с консерванти.
Витамин А не е панацея
Консултацията с лекар е желателна дори когато става дума за „безспорно полезни" кремове за лице, като обогатените с витамин А например. Много дерматолози смятат ретинола за златен стандарт в козметологията, особено по отношение на увяхващата кожа. Говори се направо за ретиноломания. „Витамин А ще подобри цвета на лицето ви, ще заглади кожата, ще заличи бръчките", настояват производителите. В определена степен това наистина е така, защото ретинолът има доказани антиоксидантни свойства, а именно свободните радикали са главният враг на младостта. Той ускорява делението на клетките и способства за обновяването на горните слоеве на епидермиса, в резултат на което кожата се овлажнява и диша по-леко и в нея по-лесно проникват хранителни вещества.
Същевременно обаче мастноразтворимият витамин попива като гъба слънчевите лъчи и създава предпоставки за увреждане на кожата, включително за изгаряния. Отгоре на всичко, тъй като силно активира обменните процеси, се оказва чест причинител на алергии. Ето защо трябва да се използва с повишено внимание. Д-р Минчева съветва склонните към алергии хора преди употреба на кремове с витамин А да си направят тест. Най-лесният начин е да нанесат малко от мазилото по китката си и да проследят дали кожата няма да се зачерви, да се появи обрив или сърбеж. А чувствителността към светлината логично води до извода, че кремовете с него е добре да се използват главно като нощни. И още нещо важно: те не се препоръчват за дами под 35-40 години, както и за употреба, по-дълга от 45-6С дни, след което е нужна тримесечна почивка.
Водата и сапунът са противопоказни при обриви
За да се ориентираме в морето от продукти на пазара, трябва да се консултираме с дерматолог. Тя обяснява, че първите признаци на контактната алергия са изсушаване и зачервяване на кожата, появата на обриви и мехурчета. И ако в този начален стадий нямаме възможност да се посъветваме с лекар, можем временно да си помогнем, като вземем противоалергична таблетка и cи направим хладък компрес с отвара от смрадлика. Абсолютно противопоказно е мокренето и миенето със сапун - това провокира разпростиране и задълбочаване на проблема по цялата кожа.


Маргарита Тошева
В."Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар