Translate

петък, 11 януари 2013 г.

Прессекретарят на президента с предупреждение за уволнение заради гафа с речта


Прессекретарят на президента Мария Иванова е наказана с административно наказание - предупреждение за уволнение, заради гафа в първото новогодишно слово на държавния глава Росен Плевнелиев, в което красотата на българската природа беше илюстрирана със снимка от Скалистите планини в Колорадо, САЩ.
 Иванова е поела вината за грешката, допусната при подготвянето и реализирането на приветствието. Наложено й е дисциплинарно наказание според Кодекса на труда, което след година ще бъде заличено от трудовото й досие.
БГНЕС припомня, че първата новогодишна реч на държавния глава Росен Плевнелиев породи множество дискусии и откровен присмех в социалните мрежи след посрещането на 2013 година.Освен решението президентът да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет, новост бе и съпроводът от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други.
Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа - думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.
Интересно е, че същата снимка беше публикувана и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово. Кадърът е първи от поредица снимка за красивия български курорт, но за нито една от тях няма информация къде точно е направена снимката и какво точно се вижда на нея. Този сайт не е единственото място в мрежата, където тази снимка може да бъде свързана с Пампорово. Същата снимка се намира и на сайта Bulgarica.com, като текстът под нея рекламира Пампорово като модерен ски курорт, разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей.
В социалните мрежи обаче потребителите разпознаха на снимката пейзажа от американския курорт Аспен. В сайта за видеосподеляне Vbox7.com се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, а във Facebook коментарите, свързани с президентския гаф бяха хиляди. Първото Новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев е заснето от екипа на БНТ в три различни формата на телевизионно излъчване с най-високо качество, за да може да бъде използвано от всички медии в България, съобщиха след това от БНТ.
"Концепцията за изработването и визуализирането на клипа с новогодишното послание на държавния глава е на администрацията на президента, а техническата реализация е осъществена от Българската национална телевизия. При изготвянето на клипа, подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на Администрацията на президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция "Връзки с обществеността" на президентството", поясниха тогава от БНТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар