Translate

сряда, 23 януари 2013 г.

От Международната Таласемична Федерация посетиха България



Официална визита на Международната Таласемична Федерация (Thalassaemia International Federation) у нас се състоя от 21 до 23 януари т. г.



Д-р Майкъл Ангастиниотис, медицински съветник към TIF и експерт към Световната здравна организация, се срещна с пациенти, медицински специалисти и директори на лечебни заведения, в които се лекуват имащите Таласемия Майор в София.



На официалната среща присъстваха още Иван Иванов от сдружение „Организация на Таласемиците в България” Десислава Димитрова, зам. министър на МЗ, проф. Г. Михайлов, национален консултант по клинична хематология и доц. В. Калева от УМБАЛ Св. Марина, Варна.



По време на нея бяха обсъдени проблемите с превенцията на заболяването и необходимоста от създаването и функционирането на мултидисциплинарни центрове, за лечение на пациентите с Таласемия Майор. Последните ще бъде и в основата на бъдеща програма за превенция на заболяването.



МЗ и българските специалисти получиха подкрепа от TIF в работата си за тяхното обособяване. Началото вече бе поставено с подкрепата на МЗ за пилотен проект в УМБАЛ Св. Марина – гр. Варна още през м. г..



На срещата българските специалисти и институции получиха висока оценка за напредъка в лечението на пациентите с Таласемия Майор в България през последните 3 години.



--------------

 Таласемията представлява рядко хематологично наследствено заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, което води до тежка анемия. Лечението е доживотно и животоподдържащо. То изисква ежемесечна (на всеки 20-25 дни) хемотрансфузионна терапия - кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Необходимо е и ежедневно, животоспасяващо хелатиращо лечение със скъпоструващи лекарства „сираци” за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо в следствие на множеството кръвопреливания.
В България са регистрирани 255 пациента с тежката форма на таласемия майор, а около 2,5 % от населението (180 000!) са носители на гена на Таласемията. В някои райони процентът достига и до 6%.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар