Translate

вторник, 15 януари 2013 г.

За деца с хронични заболявания-дарение пневмококови ваксини

100-те ваксини ще бъдат предоставени на Клиниката по детски болести и детска кардиология на Националната кардиологична болница , Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска“ и Специализираната университетска болница по детски болести в София.
 „Дарението е на 13 валентна пневмококова конюгатна ваксина, предназначена за деца, страдащи от хронични заболявания, които не са обхванати от задължителната национална имунизационна програма. Аз съм щастлив, че имаме едно ново оръжие за справяне с тези тежки инфекции, които понякога трайно инвалидизират пациентите“, съобщи д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.
Тази иновативна ваксина е въведена в употреба за първи път през декември 2009 г. за деца до 5 годишна възраст. От 2010 г. е включена в задължителния имунизационен календар на страната ни. За децата, родени преди 1 април 2010 година, които нямат имунитет срещу пневмококи, ваксината е препоръчителна. Тя представлява една апликация на цена около 100-120 лв..
13 валентна пневмококова конюгатна ваксина, би могла да осигури най-широко покритие срещу циркулиращите причинители (щамове) на пневмококови инфекции. Това е изключително важно за тези деца, изложени на по-големи рискове, тъй като пневмококовите заболявания все по-често се причиняват от щамове, които се отличават с повишена резистентност на лечение. Такъв, например, е щамът 19А, съдържащ се само в 13 валентната ваксина. По данни на различни страни от Европейския съюз този щам причинява около 25 % от тежките инвазивни пневмококови заболявания, каквито са менингита и пневмонията. Проучвания у нас показват наличието на този щам и в България.
От 8-ми януари т.г. Европейската комисия одобри използването на тази ваксина и при деца от 6 до 17 годишна възраст за превенция на инвазивната пневмококова болест, пневмония и остър отит. Най-вероятно в скоро време ваксината ще получи разрешение за употребата й от всички останали възрасти.
Пневмококовите инфекции, причинени от бактерия S. pneumoniae, познат като пневмокок, са едни от най-опасните заболявания в световен мащаб и са водеща причина за заболеваемост и смъртност при малки деца по света. 
По данни на СЗО най-малко едно дете умира всяка минута от пневмококови инфекции (менингит, сепсис, пневмония), а годишно умират приблизително 1 милион деца. Най-честата пневмококова инфекция е възпалението на ушите. 62% от децата до 1 годинка са изкарали поне по веднъж отит през първата година от живота си, а над 40% правят чести отити.От менингит, причинен от пневмококи, умират 15-20% от болните деца, а при 60% от тях, дори и да оздравеят, последствията са необратими и водят до умствена изостаналост, гърчове, двигателни проблеми и др.
По думите на доц. Пенка Переновска, началник на Детска клиника към „Александровска болница“, от подобни инфекции боледуват хора от всички възрасти, но децата под двегодишна възраст, децата с хронични заболявания и възрастните над 65 години са в особено висок риск. Рисковите групи обхващат най-вече деца, страдащи от хронични белодробни заболявания (астма, муковисцидоза и др.), от сърдечносъдови аномалии и деца с нефротичен синдром.
Тя подчерта, че единственият начин за предпазване на децата от пневмококовите инфекции е ваксинацията.
Пневмониите причиняват повече смъртни случаи при малките деца годишно, отколкото малария, морбили и ХИВ взети заедно. В същото време до 85% от децата, в различните популации, са носителите на бактерията без да боледуват. Над 50 % от децата пък под 3 г. също са носители на заболяването.Отивайки в детската ясла и градина, или в училище обаче, те могат да заразят друго дете, като кихнат или се изкашлят насреща му. Момчета пък боледуват по-тежко. Ваксина се поставя на здрав човек, който няма температура или вирусно заболяване. Инкубационният период на вирусна инфекция пък обикновено е около седмица, когато детето все още не е болно, но вече е заразено, обясни доц. Атанас Мангъров, началник на детското инфекционно отделение в София.
Най-рисковият фактор е възрастта - бебета и деца до 5 г. , възрастните над 65 години. Рискови са   и  хората с хронични заболявания. Когато повечето деца се  ваксинират, пък се повишава колективният имунитет - тоест те няма да заразят родителите, бабите и дядовците си.
В свой доклад Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, където от пневмококи умират по 40 000 американци годишно, отчита, че въвеждането на пневмококовата ваксина е довело до превенцията на 211 000 сериозни пневмококови зарази и е предотвратило 13 000 смъртни случая през 2008-2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар