Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

Кога ще кажа браво на правителството



Когато се случи поне едно от следните събития:
Когато България се класира между първите десет най-свободни икономически държави.
Когато България се класира между първите десет страни по показателя "правене на бизнес".
Когато България се класира между първите десет страни, които имат най-малка степен на корумпираност.
Когато България се класира между първите десет страни с най-добро образование, здравеопазване и социална обезпеченост, което означава класиран български университет между първите 10 в света, Нобелов лауреат, по-добро здравеопазване от френското и по-добра пенсионна система от чилийската.
Когато България се класира между първите десет най-щастливи страни.
Когато България се класира между първите десет страни, които най-пълно защитават човешките права.
Когато България се класира между първите десет страни, които най-стриктно прилагат антимонополното законодателство.
Когато България се класира между първите десет страни, в които е най-добре да се родиш.
Когато България се класира между първите десет страни по иновации на глава от населението.
Когато България се класира между първите десет страни, които най-пълно защитават естествената си природна среда.
Когато България се класира между първите десет страни с най-висок дял на чисто от химическа обработка земеделие.
Когато България се класира между първите десет страни с най-висок БВП.
Когато български град спечели световната класация за най-добър град за живеене.
Когато България се класира между първите десет страни с най-малко официално регистрирани бедни като процент от общото население на страната.
Когато България се класира между първите десет страни с най-голяма продължителност на живота.
Господин премиер - това би трябвало да са истинските цели на вашето управление. Пропуснахте времето да правите реформи. Предпочетохте визуалната слава от рязането на ленти. Губихте и вашето, и нашето време с това да обяснявате кой какво казал, защо го казал, как го казал, кога го казал, вършихте работата на кметове, заместник-министри и на министри. Само работата на премиер оставихте за по-късно. Не знам за кога. Важните неща отново не се случиха. Отново преживяхме един 4-годишен управленски мандат, наивно вярвайки, че някой ще направи нещо повече за народа си от управлявалите България досега.
Господин премиер, ето ви още веднъж рецептата за икономически просперитет: оставете народа си на мира. Не му давайте акъл, не му пречете да строи, да учи, да създава, да работи и да твори. Народът има много сила и разум и може да я прояви, ако не му пречите. Ако вашата администрация не му създава главоболия и постоянен тормоз, който отнема и последното желание, останало в него за развитие, този народ ще направи чудеса.
От вас зависи дали българското общество ще е малко свободно, по-свободно или много по-свободно в сравнение с това, което е сега. Обществото е бедно, защото не е свободно. Няма богатство там, където няма свобода и справедливост. Щяхте да сте много по-ефективен, ако бяхте се борили да дадете свобода на народа си, вместо да му я отнемате и да засилвате ролята на централизираната държава. Но затова се иска голяма отдаденост, защото ще трябва да се лишите от власт и да я дадете на другите.
Не знам дали разбирате това, което пиша. Не знам дали мозъчните ви клетки са на такова ниво, че да вникнете в тези думи. Няма икономически просперитет без свобода, а именно бюрокрацията отнема свободата на всички нас. Вместо да се борим за успеха си, ние се борим с бюрокрацията. Вместо да правим пари за нас, ние правим пари за бюрокрацията и таим надеждата, че ще остане и нещичко за нас. Една безсмислена борба. Едно безсмислено усилие от наша страна. Толкова много енергия на вятъра, за да поддържаме една класа, която живее от нищоправенето и от създаването на пречки и препятствия за всички нас.

Текстът е от личния блог на автора kolevdobri.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар