Translate

петък, 11 януари 2013 г.

НС прие окончателно промените в ЗЗО



Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха внесени след отказа на БЛС да подпише НРД 2013.
Така НЗОК вече ще може да плаща за нови дейности, предвидени за финансиране от бюджета, но неуредени в действащия НРД, реши парламентът.
В случаите, когато в Закона за бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда финансиране на нови медицински дейности, съответно дентални дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащите до момента Национален рамков договор не се съдържат изисквания, те се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на касата, приеха още депутатите.
Според Мая Манолова, депутат от Коалиция за България, с този законопроект ГЕРБ зачерква едно от основните си предизборни обещания - възстановяването на договорното начало. По думите й Надзорният съвет на НЗОК ще замести БЛС.
Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че законопроектът на практика слага край на здравното осигуряване в България, защото дава възможност за заобикаляне на рамковото договаряне и прехвърля повече отговорности на осигурените.
„С поправките обаче здравноосигурителната система се дисбалансира, защото новите плащания ще са за сметка на вноските на осигурените и на работодателите, тъй като делът на държавата в бюджета на НЗОК от години е един и същ - точно 941 млн. лв.", коментира той.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обаче обясни пред журналисти, че с приетите текстове се дава възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК чрез регионалните й поделения за всички дейности, които са били одобрени като финансиране с бюджета за 2013 г. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани, инвитро процедурите, онко изследванията със
ПЕТ скенера и ваксините за тази година посочи тя като акцентира, че с одобрените основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки: за лечение на будна кома, спешни и внезапно възникнали състояния при деца, първичен имунодефицит, реконструкция на тъкани.
По думите и "въпреки негативните изказвания от опозицията, че договорното начало се премахва и ГЕРБ еднолично взима решения, това решение е изцяло в полза на българските пациенти".

Тази година НЗОК ще плаща за първи път ехография на млечните жлези, скрининг за Хашимото и система за облекчаване на вливания при онкоболни.
Министърът на здравеопазването очаква в рамките на януари-февруари да бъдат приети и промените в Наказателния кодекс (НК) за криминализиране на нападенията над лекари. Очакванията и са за бързи срещи с парламентарните групи по темата, за да може по най-бързия начин с консенсус да се приемат тези промени в НК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар