Translate

понеделник, 28 януари 2013 г.

Близо 90% от хората у нас са оптимисти по отношение на своето здраве


Това показват данните от проучване  на агенция "Ноема", проведено през декември, по поръчка на "Филипс България.
Почти всеки 10-и   или 8% от българите никога не са ходили на профилактичен преглед. 88% от българите, на възраст от 18 до 70 г. определят здравос­ловното си състояние като добро, много добро и отлично, поради което и не ходят на лекар.Като цяло мъжете смятат, че са по-здрави от жените.Над 40% от анкетираните пък не са посещавали личния си лекар повече от една година.
Но само за последните две години - 2010/ 2012 , броят на пациентите с хронични заболявания се е увеличил с 10% и сега те са- 30%. Това означава, че в момента всеки трети е с хронично заболяване. Заболеваемостта при жените е с 12% повече, отколкото при мъжете.
Близо 1/2 от анкетираните обаче смятат, че в следващите 5 г. не са изложени на риск за здравето си. Едва 23 % от анкетираните се чувстват застрашени от сърдечно-съдови заболявания , а още по-малък е процентът на българите, възприемащи онкологичните заболявания като потенциална заплаха за живота си. 
Като цяло нацията ни продължава да се храни нездравословно с мазни и осолени храни, както и „да пие и пуши като за последно”, коментира в тази връзка проф. Младен Григоров от Втора градска болница - София .
Данните на Националния статистически институт за 2011 г. показват, че около 67% от смъртните случаи в страната са в резултат на инсулти, инфаркти и други сърдечносъдови заболявания, а 15% - на онкологични.
Близо 49% от участници в проучването смятат, че у нас няма достатъчно съвременна апаратура, за ранна диагностика и про­филактика. 45% вярват, че новите технологии могат да удължат жи­вота им. 75 %  избират болница по оборуд­ването и репутацията на специалистите.
Същевременно обаче съществуват множество клиники, повечето от които държавни, където има купена нова техника, но няма кой да работи с нея, за разлика от частните болници, където тя се използва непрестанност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар