Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

72% от българите са против раждането в къщи



Над 80%  не подкрепят идеята за раждане у дома. 72% се обявяват твърдо против разрешаването на раждания в домашни условия. Само 8% от всички анкетирани, са съгласни с нея, но само ако родилката сама плати за присъствието на медицинско лице. Едва 3% от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от НЗОК.
Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените - 78% от тях отхвърлят тази възможност. 76% от жителите на областните градове също не приемат раждането да става в домашни условия.
Това става ясно от резултатите от социологическо изследване на НОЕМА, проведено по поръчка на МЗ , сред лица над 18 г., в периода 30 ноември - 10 декември 2012 г.. 
Методът е пряко лично интервю в дома на респондентите, извадката е за 1779 пълнолетни граждани.
От социологическата агенция са задавали и други въпроси, свързани с криминализирането на посегателствата над лекари, със законодателни промени в системата на здравеопазването и др. 
74% от запитаните подкрепят нормативните промени
в Наказателния кодекс,за завишаване на санкциите за посегателства срещу лекари при изпълнение на служебните им задължения. От тях 53% напълно я подкрепят,  21% са по-скоро  склонни да я подкрепят, 5% не са съгласни за  промяна в санкциите, 9% по-скоро не са съгласни, а 13 на сто нямат мнение по въпроса.

Затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения и инвестициите в човешкия ресурс също е проучвано от социологическата агенция. Увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация получават еднаква подкрепа - 64% от анкетираните, а против са -13%. 
62% от анкетираните изразяват одобрение по отношение модернизиране на здравеопазването, чрез започналите проекти с европейско финансиране, против са 11%, а 27% нямат мнение по въпроса. 
66% от респондентите подкрепят мерките за намаляване цените на лекарствата, чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки. Против са 14% от тях, а 20% не са изразили мнение.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар