сряда, 9 януари 2013 г.

България - в 5-а европейска групаИзследването „Индекс на настигането 2012 - Какво направи кризата с Европа" откроява шест групи по цялостно представяне.
Първата - „групата на шампионите". В нея както и през 2011 година са скандинавските държави плюс Люксембург и Холандия. 
Във втората група са 7 държави, включително трите най-големи в . Европейския съюз -Германия, Франция и Великобритания. 
В третата група са шест държави, пет от които са от петата вълна на разширение на ЕС. Тенденциите сочат, че Естония, Чехия и Словения може скоро да се „изкачат" до показателите на старите-страни членки. 
Четвъртата група е микс от стари и нови страни - членки на ЕС. 
В петата група са Гърция, България, Хърватия, Румъния и Латвия.  
В шестата група са балканските държави, които не са в петата група. Като цяло държавите, които се придвижват най-много напред спрямо 2011 г., са Германия, Чехия и Полша - с по 3 позиции. Най-голямо изоставане отбелязват Ирландия (с 3 позиции), Исландия, Испания и Италия (с по 2 позиции). При балканските държави има най-малко промени в класирането спрямо 2011 г., подчертава проучването. Това не е знак за стабилност, а за стагнация, защото тези страни си остават на дъното на класацията. Ударени от кризата държави като Гърция се доближават до балканските си съседи и се отдалечават от групата на старите страни членки не само по икономическо развитие, но и по качество на управлението и демокрацията. Пропастта в качеството на живот между новите членки на ЕС - бивши комунистически държави, и останала- та част на Евросъюза се запазва, констатира изследването. Не е никак лесно за кратко време да се трансформират икономическата стабилност и успех и подобрените демокрация и управление в по-добри публични услуги и по-високи доходи. Това разделение е бомба със закъснител, особено ако всекидневният живот на хората продължава да се разминава с очакванията им и да се генерира недоволство в резултат на сравненията с по-добрия живот в съседни страни, отбелязват изследователите. Проучването е направено от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт „Отворено общество". Повече подробности на www.thecatchupindex.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар