Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

4-годишните задължително отиват на предучилищна, решиха депутатите

Народните представители успяха да гласуват, на второ четене, окончателно частта от Закона за училищното и предучилищното образование, с което задължиха четиригодишните задължително да посещават предучилищна, предаде БГНЕС. От 122 депутати  86 бяха „за", 33  „против" и 3-ма се въздържаха.
Законопроектът беше подготвен от образователното министерство и представен през февруари 2012 г., след което вълна от негативни реакции и спорове заля обществеността и дори депутатите.
Най-критикувани бяха предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, с което да не могат да приемат деца след 5. клас, освен ако не се водят средни училища с математически профил.
Хиляди родители протестираха срещу предложението на Сергей Игнатов, смятайки го за противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами да решават кое е най-добре за децата им.
От ресурсните центрове пък предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да попречи за развитието на хиляди.
Предвижда се законът да влезе в сила от 2016 г.
-----
Децата на 4 г. ще могат да се обучават и по избор на родителя, гласи поправка в спорния Закон за предучилищното и училищното образование, направена в последния момент.
Промяната в текста беше приета на извънредно заседание на парламентарната комисия по образование, предаде БГНЕС.
В член 65, алинея 1 се направи промяна, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя.
Към текста, който гласи „Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна или полудневна организация при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за предучилищното образование“, по предложение на Снежана Дукова от ГЕРБ беше добавено „или самостоятелна организация по избор на родителите“.
Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова каза, че и МОМН подкрепя допълнението.
 
Novinite.bg 
 -------
Видно е , за пореден път, че парламентът  работи активно наполовина-със 100-на депутати. Тогава защо народът ни издържа останалите -мъртви души в него???

Няма коментари:

Публикуване на коментар