Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Икономиката на България е на 28-о място, а по качество на живот сме на на 31-о място


Това сочи нова класация за 2012 г. на 35 държави -членки и желаещи да влязат в Европейския съюз.
По качество на живот след нас са само Турция, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.
Изводът, че живеем по-зле, отколкото произвеждаме, се налага от голямото проучване „Индекс на настигането 2012" (Catch-Up Index) , което е направено от Институт „Отворено общество" по 47 критерия за икономика, качество на живот, демокрация и управление.
България има комплексна оценка от 35 точки , по скала от 0 до 100 точки, и в класацията по цялостно развитие е на 29-о място. 
 Най-добри са позициите на България по ниво на държавен дълг, а най-лоши - по качество на здравеопазването. 
Там сме на предпоследното 34-о място, изпреварени дори и от Албания.
Като цяло спрямо 2011 г. България има подобрение с 1 точка, но слиза с едно място в класацията, защото при други държави подобрението е по-голямо. Румъния например спрямо 2011 г. отбелязва прогрес с 2 точки и една позиция нагоре в класацията. В категорията икономически потенциал, която се оценява по 14 индикатора, България има подобрение от 1 точка спрямо 2011 г. При отделните индикатори България се представя най-добре по ниво на държавен дълг, където е втора в класацията след Естония. Резултатът на България по показателя магистрали е 27-а позиция. Но по показателя „други пътища, не магистрали" сме на 33-о място. По енергийна ефективност обаче сме на предпоследното 34-о място, следвани от Македония. Това, че икономиката ни бележи някакво развитие обаче не се отразява на качеството на живот. По този показател България има 30 точки, както и в предишната година. С всичките си икономически проблеми и трусове  Гърция си остава далеч пред нас- 25-а позиция, а по качество на живот заема 17-о място в класацията „Къде се живее най-добре". За измерване на качеството на живот изследването използва индикатори като ниво на доходи, образование, здравеопазване. У нас освен бедността и ниските доходи за ниското качество на живот много „допринася" и лошото здравеопазване. Оценката на авторетния изследователски център Health Consumer Powerhowse за качеството на здравната помощ у нас през 2012 г. е 455 точки спрямо 535 точки за Албания. В образователната система също нещата са зле. Като цяло се класираме на 26-о място, но само защото напред ни дърпат показатели като процент от населението с диплома за висше образование. Ако погледнем обаче качеството на образованието, отразено в проучванията PISA (които мерят грамотността на 15-годишните  учениците  по четене, математика и природни науки) се вижда, че българските ученици са на 30-о място сред връстниците си от още 34 държави, като учениците в Турция например имат по-добри постижения. Области, в които сме относително добре, са политическата стабилност-там сме на 25-а позиция, и спазването на човешките права - също 25-о място. По борба с корупция обаче сме много назад - едва на 32-о място. Авторите на „Индекса на настигане" са направили едно интересно сравнение -между резултатите на отделните държави в тяхната класация и риска от политически екстремизъм, според индекса Derex на института Political Capital. По данни от 2010 г. от този индекс в България има сериозен риск от политически екстремизъм заради висока степен на настроения срещу елита и статуквото и на недоверие и песимизъм на хората. Сравнението, което „Отворено общество" са направили, показва, че има ясна връзка между скоростта на „настигането" и политическия екстремизъм - за проекти на този екстремизъм има много по-добра почва в държави, които не успяват в развитието си. В този смисъл проблеми в процеса на „настигането" при новите членки на ЕС може да засили политическия екстремизъм, се подчертава в изследването CatchUp Index.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар