Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Златни му уста!-2

Никога не съм обръщал палачинката

-"На цялото младо червено поколение - синове, дъщери на Политбюро, проблемът им е комплексът им.Защото бяха близо 8 г. в управлението и живяха в най-златното време за икономика и финанси в света. На нас ни се падна да спасяваме България в най-тежкото време за света. САЩ, Европа, Германия всички се тресат като финанси и в това време ние постигаме по-добри резултати, отколкото те в предишните години ". Това каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.
За това дали ще има коалиция между Меглена Кунева и ГЕРБ, той коментира:
-"Нека да дойде време някой някого да кани за коалиция, тогава ще говорим. Ние сме доказали, че управляваме сами. Ние сме доказали, че не влизаме в коалиции. В най-голямата криза управляваме сами".
За скандала с дюните край Несебър,  Бойко Борисов посочи, че когато има виновен, той се дава на прокурор или за уволняване.
"Едновременно с търсенето на отговорност аз съм сезирал Бойко Найденов. Този, който е подписал, че това не са дюни, а обикновена земя, той е първият виновен. Ние за тези 3 г. и половина сме финализирали четири започнати сделки. Безспорен факт е, че аз съм спрял тази в момента, в който съм разбрал за нея.
"На финансовия министър съм му казал, че когато сме взели решение, тогава да се изказва".
-Преди нова година се изказа, че ще даваме допълнителни пари за хората и в един момент се оказа, че ги нямаме. И трябваше аз да излизам да го обяснявам това на хората. Нека да си направим всички разплащания и когато имаме резултат, тогава най-лесно се разпределя, като са останали пари", заяви Борисов.
По въпроса за ядрената енергетика премиерът отбеляза, че ГЕРБ е за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура.
-"Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал.Кой казва, че са 4 млрд. - дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор. Ние си говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата".
"Никога не съм обръщал палачинката, опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" - Цанков камък.
"80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира. И или трябва да погубиш 800 млн., или трябва да дадеш още 100 млн., за да го направиш", обясни Борисов.
Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. "Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза премиерът.
За ВМЗ-Сопот той потвърди, че е изслушал исканията.
"Няма приватизатор, няма човек, който да се съгласи да вземе завод при такива условия, да не се съкращават хора, да не се оптимизира дейността. Против съм да се съкратят половината работници. Пазарът на тази военна продукция е крайно ограничен в момента. Проблемът на държавата е, че навремето е концентрирала там едно производство в тези заводи само. Тези хора няма какво друго да работят. Ние сега даваме пари за нещо, макар, че държавата осигури толкова договори и не знам как ще се продължи с толкова много хора да работят. Аз им помагам всеки месец, с 1 млн. миналия месец. За да работят 3000 души, трябва да има работа за всички тях, иначе това е социална помощ. И ако нямат договори и не могат да намерят къде да изнасят тази продукция, държавата трябва непрекъснато да дотира това предприятие. Как да извадя 5-6 млн. пари да им дотирам производството, за да могат военните примерно да ходят на учение", попита Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар