Translate

събота, 10 ноември 2012 г.

Съсловни и пациентски организации се обединиха срещу бюджета на НЗОК за 2013 година




Във връзка с гласувания от НС проектобюджет на НЗОК на срещата, между ръководствата на БЛС, БЗС, СФБ и БАПЗГ с представители на национално представените пациентски организации – Федерация Български пациентски форум, Българска асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация, Конфедерация "Защита на здравето", присъстващите се обединиха около тезата, че в бюджета на НЗОК не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи. Те не приемат не само абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% на деца, студенти, социално слаби и т.н., но и обстоятелството, че в бюджета незаконосъобразно не е предвидено покачването на пенсиите  през следващата година.
А във връзка с намеренията за прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК като ваксини от задължителния имунизационен календар, процедури ин витро, интензивни грижи и т.н., се обръща внимание, че това прехвърляне е незаконосъобразно и представлява незачитане решението на Конституционния съд на Р. България, който само преди месеци обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ.
Всички участници в срещата решиха, че ще настояват за спазването на основния принцип, заложен в ЗЗО - договорното начало и ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум относно нейната пълна независимост от изпълнителната власт.

ThinkPad Tablet 2 на пазара-след 16 ноември


Таблетът е с дебелината  9,8мм. Отличава се  с  включването на допълнителен стилус, който се пробира в корпуса му. Ще работи с Windows 8 OS  като се захранва от процесор от оптимизираната специално за платформата Clover Trail серия на Intel.  
8-мегапикселова камера е разположена в задната част на  устройството, а отпред 2МР сензор за видео разговори. Има miniHDMI и USB 2.0 портове, microSD слот и поддръжка за технологията NFC.  
ThinkPad Tablet 2  е орентиран предимно към бизнес потребителите. Той предлага допълнителни опции за сигурност като четец за пръстови отпечатъци, възможност за криптиране на хард диска и IT софтуер за управление на данните. Освен това може да работи и с външна клавиатура, което не само удължава животът на неговата батерия му, но го превръща и в типичен ноутбук.
Базовата версия на таблета с 10,1-инчов IPS дисплей ще струва $649.Oт Lenovo са предвидили и модели с поддръжка за 3G и 4G технологии.
 

Девет малки промени ще ви направят по-щастлив в живота

1. Започвайте всеки ден с очакване за нещо по-хубаво от вчера
Истина е, че обикновено нещата, в повечето случаи, се случват според очакванията ни. Ето защо, ставайки сутрин от леглото, нека първата ви мисъл е, че в този ден ще ви се случи нещо прекрасно, нещо много по-хубаво от вчера.
2. Винаги  планирайте  приоритетите си за деня
Най-честият източник на стрес за всечи човек е страха, че има твърде много работа за вършене и времето няма да му стигне. Ето защо, за да го избегнете подредете задачите си приоритетно, още от вечерта в главата си,  и започнете с най-важната от тях за деня.
3. Дайте подарък на всеки срещнат в деня си
Не става въпрос за истински, обвит в лъскава хартия. А за вашата усмивка, добрата дума на благодарност или насърчение, жестта на учтивост, или дори просто едното приятелско кимване. Те са много по-ценни повярвайте и от най-скъпия материален подарък.
4. Отклонявайте всякакви разговори за политика
Няма грешна или вярна позиция в разговорите на тази тема или религия примерно, защото всеки, както се казва гледа от собствената си камбанария и изхожда от своите убеждения и възгледи.А това са теми, в които неволно може да засегнете събеседника си и това да помрачи, както неговото така и вашето настроение. А това едва ли си струва в този кратък и забързан живот.
5. Винаги мислете, че хората имат добри намерения спрямо вас
Ако сами отсъждате, че някои със странно поведение имат лоши намерения към вас, то вие само си усложнявате живота. Възприемайте хората винаги, че са добронамерени към вас и винаги подхождайте със същото към тях. Мнителността, подозрителността, клюкарството едва лиса ви необходими. Забравете за тях и не си усложнявайте излишно животът с неща от рода-този казал, онзи рекъл....
6. Яжте нещо качествено и вкусно поне веднъж дневно и то бавно
Много често, в забързаното ежедневие похапваме набързо и на крак нещо от рода на фаст-фууд. Въпреки това, най-малко веднъж на ден яжте нещо наистина вкусно и качествено. Нещо домашно приготвено, но бавна и с удоволствие.Помнете, че водата се яде, а храната се пие-дъвчете всяко залъче поне 36-40 пъти.
7. Съсредоточете се единствено върху това, което вършите в момента
Не се притеснявайте за събитията и обстоятелствата, които са извън вашия контрол и може да променят намеренията ви за деня. В такива случаи се съсредоточете върху настоящата ви задача и се постарайте да я свършите бързо и качествено, без да се разсейвате с компютри или телефони, за да може отново да се върнете към своите поставени цели и задължения.
8. Изключете телевизора, когато работите или учите
Много хора обичат да си пускат телевизора  като фон, докато правят други неща. В повечето случаи той ще ви разсейва и ще пречи на заниманията ви. Освен това силните и агресивни рекламите и почти всички телевизионни предавания целят да  ви накара да се почувствате недоволни от живота си, в резултат на което да купувате повечето от рекламираните неща, за да се справяте с депресията си, в която сами се вкарвате.
9. Завършвайте всеки ден с благодарност
Преди да си легнете, напишете поне едно прекрасно нещо, което ви се е случило през деня или си го помислете кат отправите благодарност за него. То може да бъде нещо малко например като усмивка, приготвено от някой с обич за теб ястие или телефонно позвъняване от някой, който е загрижен за теб. А може да бъде  голяма придобивка или желана покупка. Но каквото и да е то, дори незначително да е бъдете благодарни за този ден, защото той никога няма да се повтори. Бъдете благодарни за слънцето, светлината, топлината, за това, че сте здрави и ви има на този свят...Вярвайте, че утре ще бъде по-добре от днес, за да  се случи ....

Не се оплаквайте в Twitter или в Facebook

-Wi-Fi технологиите в училищата за първи път са въведени в Чикаго, през 1995 година и оттогава насам все повече училища избират Wi-Fi;
- Амалда Бонен има нормален живот до момента, в който не се оплаква в Twitter за това колко трудно се спи в плесенясал дом като споменава и името на компанията за недвижими имоти, от които е купила новата си къща. Така едно невинно ‘чуруликане’, точно както повечето хора се оплакват от определени неща в Twitter, се превръща в кошмар за самата нея, тъй като и е заведено дело за $ 50 000 , поради унищожаване на репутацията на споменатата компания;
-Facebook вече може да променя живота ни, без значение колко необичайно изглежда това. Ако сте един от зависимите потребители на Facebook, то тогава сигурно разбирате за какво става въпрос. Шерил Грей например една от тези, които са попадали в подобна ситуация. Грей се запознава Уайли Айван докато играят Mafia Wars и решават да се срещнат в реалния живот. И тогава нещата се объркват и тя решава да заведе граждански иск срещу Айван за  $8 386,88. Според нея това били разходите, които тя направила за  Айван по време на връзката им както в реалния живот така и за играта, но съда не удовлетворил молбата й.

Готвачка написа първия си роман на смартфон

41-годишната Джорджина Кембъл, майка на три деца, написа първия си роман не на компютър или на хартия, а на смартфон. В творческото си начинание жената била подпомогната от своята 14-годишна дъщеря Лора, предаде Дейли Мейл.
Всичко започва от филма "Атакувай блока", който майката и дъщерята гледали заедно. Но докато Лора харесала много прожекцията, Кембъл заявила, че може да напише по-добър сценарий.
Двете се договорили всяка да напише нещо. След четири месеца труд била завършена книга с обем близо 56 хиляди думи, написана с приложението memopad на смартфон BlackBerry. „The Kickdown Girls" разказва за група момичета от южен Лондон и попада в жанра „реалистичен трилър”.
Джорджина Кембъл, която е главен готвач в посолството на САЩ в Лондон, споделя, че започнала да пише разказа на своя BlackBerry, тъй като смартфонът бил винаги с нея. Тя е писала в метрото, в почивките докато е на работа, по време на разходка и въобще навсякъде където е възможно.
Книгата е издадена от Memoirs Books и се продава в Amazon, както и в редица други магазини и онлайн търговски мрежи. Дъщерята Лора е написала само 10 страници от книгата, но „тя има достатъчно време”, както казва майка й.

петък, 9 ноември 2012 г.

Каузата на Теодора Захариева продължава с голям благотворителен концерт



под наслов Акция за борба с рак на гърдата“ с участието на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент Пламен Джуров, който ще се състои на 21 ноември 2012 (Ден на християнското семейство) г. от 19 ч във Военния клуб - София.
Събраните средства ще се предоставят на Центъра за защита правата на здравеопазването (ЦЗПЗ), който вече 4 години организира скринигови изследвания за рак на гърдата по идея на първия председател на организацията - Теодора Захариева
Самата тя - жертва на рака, посвети живота си в помощ на хората, страдащи от тази болест. Благодарение на нейната себеотдадена и последователна активност, идеята продължава да се развива и да получава  все по-широка подкрепа от различни организации и компании. 

Концертът е организиран от фондация „Помощ за България“, със спонсори: Софийска община, Министерство на отбраната, Ротари клуб – София, CANTUS FIRMUS.
Билети за концерта могат да се закупят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на TICKETSBG.COM


Допълнителна информация за рака на гърдата:

Това е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над  4000 българки чуват тази диагноза, която може да има благоприятен изход със  съвременните методи на лечение е ако се открие в началните стадии. Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.
Заболяването се среща най-често сред жените на възраст между 40 и 60 годишна възраст, но има и случай на установен рак при 18 годишно момиче. Ето защо, макар прегледите да са насочени преимуществено към жени на възраст между 40 и 60 години, могат да се включат и всички желаещи. 
Много жени в селата и малките градове са силно затруднени да отидат на лекар – специалист, поради бедност и отдалеченост от големите болници. Профилактичните прегледи, организирани от ЦЗПЗ, са насочени именно към такива населени места, където нуждата от подкрепа за населението е и най-голяма.
През последната година
такива прегледи са проведени в  Кюстендил, Дупница, Велинград, Ямбол, Панагюрище, Сапарева баня, Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, както и в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник.
Прегледите се извършват от лекари-специалисти от университетските болници в София. Всяка жена с рак или съмнение за такъв се приема веднага за диагностично уточнение и лечение в специализирана болница, като по този начин се прескача сложната административна стълбица на здравната система.
Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. ЦЗПЗ разчита на съдействието на общинските власти, които осигуряват подходящо помещение, разгласяване сред населението и предварително записване на всички желаещи.
Общият брой на жените, които са преминали през профилактични прегледи, е 7595.
През 2013 година, в рамките на кампанията се предвижда да се включи и изследване с подвижен мамограф, с което да се повиши прецизността на диагностиката. 
 

Д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция: България е единствената държава-член на ЕС, в която са намалели средствата за здравеопазване спрямо БВП в периода 2002 - 2010 година




Той цитира данни на Евростат според които за 11 години намалението е 1,5%. България, отбеляза депутатът, дава за здравеопазване 4,1% от БВП, след нас по този показател са само Албания и Румъния. Шарков подчерта, че за лечение на един човек в България за година се дават 220 евро, същият показател за Чехия е 1000 евро, за Унгария - 500 евро, за Словения - 1200 евро.

Пари потъват, защото държавата финансира структури, само защото отговарят на изискванията на закона



Според ДПС един от големите проблеми пред касата през следващата година ще бъде увеличаващият се брой на здравно неосигурените лица. Д-р Хасан Адемов допълни, че
пари потъват, защото държавата финансира структури, само защото отговарят на изискванията на закона. По думите му обаче, докато няма конкуренция между финансиращите органи, между лечебните заведения, докато пациентът със своите пари не избира в кое заведение да се лекува - няма да има  реформа. Реформата може да струва загуба на политическо доверие, подчерта д-р Адемов, но , по думите му управляващите повтарят грешката на Тройната коалиция - да не се предприемат решителни стъпки за промяна в сектора От ДПС са категорични, че преразпределянето на дейности не означава реформа.

Според цитираните от д-р Адемов цифри, над 9 млрд. лв. са били отделени за здравеопазване при тройната коалиция, за функция "здравеопазване" за четирите години от управлението си ГЕРБ е отделило 12 млрд лв. И въпреки това пациентите не са доволни, лекарите също, коментира той. 
Очевидно, заключи той, проблемите не се решават само с отпускане на повече пари.
 

Според д-р Нигяр Джафер, депутат ДПС: В бюджета за догодина има и смесване на ангажиментите на държавата и на НЗОК



Депутатът посочи, че следващата година здравното министерство ще получи с около 100 млн. лв. по-малко, а НЗОК - увеличение от 77 млн. лв. В същото време касата трябва да поеме разходите по нови дейности, по "ин витро", ваксини и др. за поне 99 млн лв., добави тя. И попита още как ще бъдат изхарчени парите, предвидени за медицински изделия, лекарства, които са драстично завишени за следващата година.

Имаме бюджет, който няма как да задоволи всеки, но трябва да се приоритизира



Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за бюджета за 2013 г.
"Радвам се, че културата ще получи повече, ще се дадат повече пари за пенсии - над около 600 млн. лв., ще се дадат пари за образование и повече за здравеопазване. Не всички ще бъдат доволни, но трябва да има приоритети", каза държавният глава.
Ако ме питате дали това са правилните приоритети - задължително трябва да се даде повече на учителите и задължително пенсиите е време да се увеличат, посочи Плевнелиев.

Дянков каза пред журналисти



Едва след като бюджетът бе приет, Дянков каза пред журналисти в кулоарите, че бедността в България се дължи на прекараните 60 години под комунистическо управление, че държавата не трябва да има специални стимули за икономиката, а само да създава среда на стабилност, която да не пречи на растежа. Министърът изтъкна като успех на политиката си и признанието от правителствения "Институт по международни финанси", че България е поставена в една група с Полша и Турция като държава от източноевропейския регион, запазила стабилни публичните си финанси и икономическия растеж.

Иван Костов, ДСБ: Каците са без дъно



„В момента само констатирате, че каците са без дъно. Ами да, без дъно са. Кой ги разкости? Питам, като всички сте толкова умни, какво не ви стига за това, което трябваше да направите? ГЕРБ питам. Защо един министър-председател не събра кураж да стане, да направи реформите, да каже - поемам отговорността", каза лидерът на ДСБ Иван Костов.
„Изисква се много смела данъчна промяна, за да може България да излезе от коловоза, в който беше вкарана. Няма я новата система от данъци", добави Костов. Според него единственото достойнство на бюджета е запазването на стабилността и фактът, че отговаря на изискванията на ЕС за размер на дефицита.

Алиосман Имамов, ДПС: Бетонират ни като бедняци



„Бюджет 2013 г. бетонира българите като най-стабилните бедняци в Европа - с тежка безработица, ниски доходи и липсата на каквито и да е перспективи за по-добър живот на милиони български граждани" категоричен бе депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той разкритикува управляващите, че в името на финансовата стабилност не са осигурили стимули за икономиката.„Бюджет 2013 размразява пенсиите, но оставя замразени растежа на икономиката и доходите от труд. Увеличението на пенсиите не е обективен резултат от повишена икономическа активност, това е популистки, предизборен ход, който не се покрива с очакваните тенденции в осигурителната система", каза той.

Над 1,6 милиона българи вече са под прага на бедността





За 2013 г. е предвидено да се направят общо разходи и вноска в общия бюджет на ЕС за 31 689 600 000 лв., или 38,9% от БВП. Тази сума е по-голяма от разходите за 2012 г. с 1 845 300 000 лв. Размерът на вноската на България в бюджета на ЕС за догодина ще е 908,2 млн. лв., което е с 12,5 млн. лв. повече от тази година.
За социално осигуряване, подпомагане и грижи се предвиждат 10 907 700 000 лв., а за социални помощи и обезщетения - 134 млн. лв.
За пенсии за заделени 588,6 млн. лв.
За жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда се предвиждат 2 861 500 000 лв.
За здравеопазването са разчетени разходи за 3 353 400 000 лв.
За отбрана и сигурност са заделени 2 931 500 000 лв.
Разходите за наука са 198,5 млн. лв., които са с 0,1 млн. лв. по-малко от тазгодишните.
Разходният таван на Министерството на земеделието и храните е 240 479,2 хил. лв., което е с 1,55% по-малко от 2012-а



1 682 000 българи живеят под прага на бедността, който е 273 лв., заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента при обсъждането на първо четене на бюджет`2013. След управлението на Борисов огромна част от хората у нас ще живеят много по-бедно, отколкото преди 4 години, пресметна Станишев. Заетостта се срина катастрофално, безработицата се удвои от 6,3% на 12,4%, вече над 650 000 са българите без препитание, обясни той. Според Станишев има едно хубаво нещо в бюджета за догодина и то е, че това е последният бюджет на Бойко Борисов. "България се превръща в гето на бедността в Европа. Трета година има замразяване на пенсиите, а инфлацията е над 12%. Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети по време на управлението на ГЕРБ", отбеляза той. "Авиоотряд 28" е похарчил 1,5 млн. лв. повече от предвидения си бюджет за тази година, има покровителство и на контрабанда, и на сивата икономика, изреди фактите Станишев. "Нито един бюджет на ГЕРБ не е изпълнен по начина, по който е бил планиран. Смазахте малкия и средния бизнес. Има неплащане на обществени поръчки. Държавата стана най-рисковият и непредсказуем фактор. Фирмите не влагат ресурси, защото не знаят каква поредна промяна ще поднесе правителството. Над 80 закона на мнозинството са лобистки и създават привилегии на определени фирми", изреди фактите Станишев.
"Никога досега не е отделян по-нисък процент за наука и образование, отколкото в момента. Правителството на ГЕРБ води БАН съзнателно към ликвидация", заяви в отрицателния си вот парламентаристката от БСП проф. Ваня Добрева.
За четвърта година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание, числата  доминират над съдържанието, коментира депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски.  "Правителственият дълг ще продължи да расте. Обяснението с кризата продължава да доминира, но въпреки това отсъстват антикризисни политики.  Подоходната политика в бюджета е твърде плаха. За пореден път не се предвиждат никакви реформи в публичния сектор", смята той. Това е поредният бюджет, който обрича на нищета и мизерия българите, защото не е социален и справедлив, отбеляза независимият депутат Георги Терзийски.
Основен дефицит на това управление е липсата на реформи, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев Минималната пенсия в почти фалирала Гърция е в пъти по-висока от уж финансово стабилна България, подчерта съпартиецът му Хасан Адемов. България може да се измъкне от кризата като види, че светът е много по-голям от Европейския съюз, категоричен бе Волен Сидеров от "Атака". Според Мартин Димитров от Синята коалиция заложените разходи в проектобюджета са реални, но приходите са много надценени и дефицитът вероятно ще е много по-голям от предвиденото.
В крайна сметка независимо от критиките на опозицията законопроектът за държавния бюджет за догодина бе приет на първо четене. Гласуваха 182 народни представители, от които 122 бяха "за", а 60 - против.

Драконовите мерки в Гърция предвиждат



премахване на 13-а и 14-а пенсия при основните и допълнителни пенсии, увеличаване на възрастта за пенсиониране с 2 години от 1 януари 2013 г.
Постепенно ще бъдат намалени пенсиите над 1000 евро (сбор от основна и допълнителна). За пенсии от 1000 до 1500 евро намалението е с 3%, до 2000 евро - 5%, а над 2000 евро -12%. Предвидената по закон възраст за пенсиониране, която вече беше увеличена от 60 на 65 г. през 2010 г., ще бъде повишена на 67 г. от 1 януари. Това ще увеличи броя на държавните служители, които ще искат да се пенсионират преди края на 2012 г., за да се възползват от по-благоприятните предишни разпоредби.
фиксирането на минималната заплата вече.е в правомощията на държавата. Равнището й е замразено на 580 евро до 2016 г. и на 511 евро за хората под 25 г. Така законопроектът продължава намаляването с близо 200 евро, наложено през февруари. Отварят се към конкуренция защитените сектори и професии като таксиметрови шофьори, превозвачи, разпространители на вестници, счетоводители. Разходите за здравеопазване и социални помощи ще бъдат отново намалени.
Предвижда се сливането на десетина здравни и пенсионни каси, прегрупирането на болници. Премахват се всички семейни добавки, които се заместват от нова обединена семейна помощ. Семействата, които имат право да я получават, са разделени на четири подкатегории според доходите си.

Мутирал ген превръща момиче в жива статуя



Луиз: Няма да се предам, ще живея, както искам

Британката Луиз Уедърбърн страда от рядко генетично заболяване, което я превръща в жива статуя. 19-годишното момиче обаче е решило да не се предава: "Няма да престана да живея живота си", казва борбено Луиз и отказва да бъде победена от страданието, пише в. „Дейли мейл".
Момичето е родено със заболяване със сложното латинско име    Fibrodysplasia    ossificans progressiva. То превръща меките тъкани в кости и така тялото става като вкаменено. Според статистиката вероятността да се заболее от фибродисплазия е 1 на 2 млн. В целия свят в момента има регистрирани 700 такива случая,
а във Великобритания те са 45. Лечение засега няма, а продължителността на живота на онези, които са засегнати, рядко надхвърля 40 години. След няколко години госпожица Уедърбърн няма да може да се движи без инвалидна количка.
Тийнейджърката, която живее в градче в района на Абърдийн, обаче е оптимистично настроена: „Никога не съм спира да правя това, което искам да правя", казва тя.
Момичето отправило първото си предизвикателство, като започнало да посещава училище, макар
през по-голямата част от времето досега да се е обучавало у дома. Луиз прави първите си стъпки в модния дизайн, като е участвала в Лондонската седмица на модата и е била гостенка на списание „Ел". Историята й бе разказана и в документален филм на „Ченъл фор", който бе излъчен в началото на месеца.
„Бих искала да помогна обществото да научи повече за фибро-дисплазията - казва тийнейдърката. - Близките ми знаят всичко за това заболяване заради мен, но то е доста непознато сред по-голямата част от хората."
При болестта на живите статуи, както популярно наричат фибродисплазията, кости започват да се формират в мускулите, сухожилията и други съединителни тъкани. Втвърдявания се образуват и върху ставите, като по този начин стойката „замръзва" в едно положение. С течение на времето движенията стават все по-затруднени. Човешкото тяло се обездвижва като манекените от витрините на магазините, откъдето идва друго популярно име на страданието. Наричат го още и болест на хората камъни.
Единствено сърдечният мускул, езикът и диафрагмата са пощадени
Костните израстъци са непредвидими, понякога са близо един до друг, друг път - отдалечени.
Заболяването се причинява от генна мутация, която настъпва по случайност. Генът, отговорен за страданието, е обозначен от науката като ACVR1. Той е бил идентифициран през 2006 г.
Първият симптом, че детето може да има фибродисплазия, са малформациите на двата палеца на краката, които се забелязват още при раждането.
Калцирането на ставите и сухожилията става от горе на долу, като започва от тила, слиза през раменете и ръцете, после в областта на кръста и свършва с краката. За нещастие нищо не може да спре или забави формирането на костите, след като то започне.
Диагностицирана в ранното детство, Луиз е в пубертета, когато болестта се развихря. Ръцете й стават неподвижни, гръбначният й стълб „замръзва".
" Бях на 3 годинки, когато вървях по пътя и паднах. Помислих, че съм си навехнала лакътя, но лекарите установили, че става дума за фибродисплазия", спомня си момичето. „Никой около мен не се е отнасял по различен начин,
след като стана ясно, че съм болна, а семейството ми е голяма подкрепа за мен", добавя момичето.
Страданието по никакъв начин не е засегнало любовта на госпожица Уедърбърн към модата. Тя си купува всички нови материали и часове наред практикува техники и стилове, пълни и гардероба си с тоалети, които отговарят на актуалните тенденции. „Майка ми и баба ми винаги са били облечени по последна мода. Ние със сестрите ми сме се учили от тях. Бих искала самата аз да се занимавам с моден дизайн, да стана гримьорка или да работя за списание като „Ел", казва младата британка. "Чувствам се щастлива, когато нося красиви дрехи", казва още тя.
Нейната мечта се сбъдва, тъй като по време на снимките на документалния филм участва в Седмицата на модата в Лондон и посещава списанието. Всичко това е голямо изпитание за Луиз. Тя трябва да ходи навсякъде,
придружавана от близките си, тъй като движенията й са ограничени. Освен това се налага да внимава много, когато е на места, пълни с хора, тъй като всяко побутване може да я събори. При фибродисплазията дори минималните травми може да доведат до възпаление на тъканите, което предшества формирането на костите.
„Но ако непрекъснато мисля за това, значи да не излизам от вкъщи", казва храброто момиче.
Сестра й Саманта, на 21 години, я придружавала по време на Седмицата на модата в Лондон. Там Луиз помагала на дизайнерката Надин Мераби в правенето на прическите и грима на моделите, преди те да излязат на подиума. По време на посещението й в „Ел" до нея неотлъчно била майка й Сиона, на 44 години.
И на двете места момичето е посрещнато с много добри чувства. Това невинаги се случва във всекидневието й. „Хората реагират по различен начин, когато ме видят. Понякога се налага дълго да обяснявам какво ми има, за да разберат - казва Луиз. - Но за близките ми аз съм си напълно нормална.
Тийнейджърката е категорична, че болестта няма да се изправи на пътя й. Затова тя смята да преследва кариерата, която е избрала, доколкото е възможно, от дома си. Вече има свой блог за мода, развива и малък бизнес с козметика.
Нови медицински опити дават надежди за лечението на болестта. Наскоро
учени успяха да спрат развитието при мишки
„Доколкото знам, те се надяват да открият облекчение за болестта до три или пет години. Аз също се надявам, но все пак не съм много превъзбудена, тъй като може да се окаже, че е нужно повече време", казва Луиз. Момичето обаче отказва да се страхува за бъдещето - от възможността да не живее повече от 40 години или да бъде заковано в едно положение.
„Не се страхувам, защото не мисля за това. Ако се случи, ще се случаи, а ако междувременно учените намерят лечение, това ще е чудесно", смята Луиз Уедърбърн.
Луиз е решила да не се предава пред болестта. Тя иска да се занимава с мода и вече има свой блог, а също и малък бизнес с козметика.

В-к "24 часа"

Държавата си е плюла на петите и дим да я няма



"Държавата си е плюла на петите и дим да я няма по отношение на здравеопазването. С бюджета управляващите се опитват да ни втълпят три мита -парите ще са повече, реформата продължава, здравеопазването е основен приоритет на властта.
Нищо от това не е вярно. Ако погледнем пораженията, които ГЕРБ нанесе в здравеопазването, изводът е един - не приоритет, здравеопазването е последна грижа на това управление," коментира депутатът Мая Манолова  парите за здраве в бюджет 2013. Тя сравни бюджета на НЗОК и с бакалска сметка - пари за "приятелските" болници, "минус на тези, които не са близки на министерството и на касата".Манолова беше категорична, че здравеопазването е един от най-големите провали в управлението на ГЕРБ, негова последна грижа.
Управляващите отговориха, че за поредна - 4 година, българското здравеопазване получава най-добрия бюджет.

Според Станка Шайлекова от ГЕРБ не може да си затворим очите и да говорим само за недостатъците на бюджета на НЗОК, защото в него има много добри страни. По думите й, целта е в рамките на тези средства, с които се разполага, да се запази постигнатото.

Шайлекова напомни, че бюджетът на касата за 2013 г. е увеличен със 76,5 млн. лв., а за последните 10 години е нараснал девет пъти, като средствата за здравеопазване са 4,1 процента от БВП.
Повече пари имало предвидени за първичната и специализираната, за денталната, за болничната помощ, за лекарства и медицински средства.
 

Най-корумпирани са полицаите в областите Перник и Кюстендил




Най-корумпирани са полицаите в областите Перник и Кюстендил, сочат резултатите от анкетите сред гражданите, съобщиха от ИПИ. В тези две области близо 2/3 от анкетираните нямат доверие в пазителите на реда. В столицата и в Пловдив над 60% от анкетираните граждани оценяват полицията като корумпирана. На другия полюс са Търговище, Разград и Видин. В Пловдив пък корупцията е поразила съдиите. Според пловдичани градът се слави с най-зле работещи съдии в страната - над 62%. Най-добрата оценка за съдебната власт е дадена във Варна. Анкетите сред бизнеса сочат, че областите Разград, Търговище и Смолян се възприемат като относително „чисти" от корупция. София, Перник и Кюстендил са получили най-ниска оценка за качеството на работа на местната администрация.

Над 40% от населението в област Монтана са потенциални емигранти



Над 40% от населението в област Монтана са потенциални емигранти, показва анализът на Института по пазарна икономика (ИПИ). Веднага след това се нарежда столицата с 34%. Удовлетворени от местоживеенето си са гражданите от област Враца - едва 4% биха живели другаде, Ямбол (5,6%) и Плевен (7,2%). Най-доволни от работата си са в Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Плевен, Бургас. На другия полюс е Шумен - там хората не са харесвани от това, с което се занимават, и се чувстват бедни. Най-добра оценка на образованието си дават жителите на област Пловдив, Ловеч, Стара Загора и Пазарджик.

Бургас e най-добре представяща се община в страната



Бургас продължава да държи челната позиция по най-добре представяща се община в страната. Това показват данни на финансовото министерство към края на деветмесечието. Градът е с най-добри оценки сред общините с над 50 хил. жители в категориите за дял на приходите, финансова устойчивост, задлъжнялост и други. В челната петица по най-добри финансови резултати попадат още Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград. Според експертите от МФ сред всички 264 общини с дългове са 159. Най-много са задлъжнели Перник, Кърджали и Столичната община. Трите кметства са просрочили задължения за 33,9 млн. лв. Общо дълговете на всички общини са за 175,6 млн. лв., или с 26,6 млн. повече спрямо 2011 г.

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Мусала Софт е победител в категория „Средни и големи български фирми“ в конкурса „Най-добра българска фирма“


Над 70 български компании се съревноваваха в първото издание на престижния конкурс, организиран пилотно тази година


Конкурсът „Най-добра българска фирма“ се организира от Първа инвестиционна банка (Fibank). Класацията фокусира общественото внимание върху добрите примери в бизнеса, за да станат те модел за подражание.

“Тази награда е за Мусала Софт, но отличава положителната тенденция за развитие в българския ИТ сектор като цяло. Компанията доказа устойчив напредък, добри финансови резултати и константни клиентски и корпоративни политики. Развиваме бранша и доказваме пред света, че в България ИТ сектора работи на професионално и висококачествено равнище“ – сподели по време на награждаването Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.   


Мусала Софт е водеща компания в сферата на софтуерните услуги. Компанията е насочена основно с експортен бизнес, като по-голямата част от клиентите и са международни мултинационални корпорации. Сред знаковите проекти на Мусала Софт в България през последните години са Единна Информационна Система за Оценка, Управление и Контрол на Риска в т.ч. за издаване на електронни полици (ЕИСОУКР) за нуждите на Гаранционния фонд; софтуера за електронни ревизии и разследване на данъчни измами за НАП и софтуера за управление на приходите на НАП