Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

От водата, която пием от автоматите лесно плъзватзаразите

Около 14% от общата консумация на бутилирана вода у нас се консумира от автомати/диспенсери. В нея се завъждат дори коли бактерии и псевдомонас аеругиноза - бактерия, удряща белите дробове. Тя е 835 пъти по-мръсна от допустимото.
Установената норма на примесите за питейната вода е 0,20 единици.
В софийската чешмяна вода също са открити примеси, но далеч по-малко - 0,70. 
 "Винаги съм казвал, че чешмяната вода специално в столицата е в пъти по-полезна от която и да е друга бутилирана,  най-малкото защото не престоява никъде" , коментира д-р Димитър Димитров, директор на дирекция „Обществено здраве,, към Министерството на здравеопазването.
Всъщност в канелките и водните пътища на диспенсера се натрупва биофилм. Опитът показва, че след три месеца той започва да влияе върху качеството на водата. След четвъртия месец диспенсерът добавя нови 25% към общото бактериално съдържание на водата, сравнено с бутилката. Увеличават се шансовете от поява на болестотворни бактерии като коли бактериите и псевдомонас аеругиноза, което застрашава предимно белите дробове и чието присъствие в бутилираната вода е забранено. Голяма част от замърсяването се дължи и на големия брой хора, които имат контакт с автоматите, и това, че пипат кранчетата с мръсни ръце. Също е възможно да стане замърсяване при смяната на галоните, ако се пипа с мръсни ръце или помещението е замърсено. Самите галони могат да се замърсят в зависимост от това кой и как ги употребява.
Специалистите коментират, че има места, на които филтрите на автоматите не са сменяни с години и е учудващо как никой още не се е заразил с нещо сериозно.
Има пропуски в нормативната база по отношение на автоматите за вода, което се отнася и за цяла Европа, призна Жана Величкова, шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.
Замърсяването специално на водата в галоните идва от липсата на програма за хигиенизацията на автомата. Той се ползва с години и редовно трябва да се почиства цялостно, както и филтърът.Има офиси, където автоматите се почистват, но има и такива, които не са пипани с години. Хигиенизирането е на доброволен принцип. И да се опиташ да налагаш правила от пожелателен характер в дейност, която нито се контролира, нито се дава достъп до офисите за проверки, е изгубена кауза, подчерта  тя.
От асоциацията предлагат правилата за поддръжка на диспенсерите да залегнат в наредба. Те са изготвили и ръководство за ползване, в което указват какво не трябва да се прави, за да се запазват качествата на водата и на галоните. Последните могат да се ползват по 10-15 пъти, но ако не се държат на слънце, а след третото бутилиране просто трябва да бъдат изхвърлени. Слънцето унищожава пластмасата, но по-страшното е, че тя се нагорещява и отделя вещества, които развалят качествата на водата. Въобще излагането на слънце на всякакви бутилки, особено пластмасови, разваля бързо качествата на напитките, включително и на минералната вода. Някои видове минерални води, ако се държат при подходящи температура и помещения, могат да издържат 2 години, акцентира Величкова .

В басейн не плувайте без очила-никога !

Независимо че водата в басейна се хлорира и дезинфекцира с препарати, тя носи риск за очите. И дори когато санитарните изисквания са спазени пак може да се заразим от конюнктивит, защото водата не се филтрира и не може да се изчисти от различни микроорганизми.
Заразата носи това име - "басейни конюнктивити", които се причиняват от паратрахомни микроорганизми. Те са от различно естество и на практика не са бактерии, пояснява доц. Ива Петкова, национален консултант по офталмология и завеждащ очна клиника в Александровска бол­ница.
Окото се зачервява, сълзи, има голям оток на конюнктивата и на клепачите. Сърбежът принуждава да пипаме и търкаме очите, защото смъдят, а това може да добави и бактериална инфекция - тогава секретът от слузест и лепкав става гноен. Лимфните възли пред ухото или под долната челюст могат също да се подуят.
Заразата от водата в басейна изисква по-продължително лечение. През това време болният лесно може да я „прехвърли" върху останалите членове в семейството, чрез общи кърпи, спално бельо и др.
Другите чести конюнктивити през лятото са алергичните - те се дължат на слънцето
Заболяването е характерно за южните народи - среща се по-често в България, Гърция, Турция и повечето „слънчеви" страни.

Конюнктивитите нямат сезонност и затова,  както вирусните, така и бактериалните могат да се явят по всяко време. В затворените помещения, в които целодневно работи климатик, има друг проблем, който се отразява на очите - това е прекомерно сухият въздух. Той създава благоприятни условия за така нарече­ните офисни конюнктивити. Те се дължат на недостатъчна качествена продукция на слъзните жлези.
Сълзите имат сложно устройство. Те се състоят от 3 слоя и ако някой от тях не е добре изразен, слъзният филм се разкъсва много бързо. Това се случва лесно, ако човек стои вторачен в екрана на компютъра, забравя да мига, а въздухът в помещението е сух заради климатиците. Този филм през известно време се изпарява и се замества от нов. Когато обаче сълзата не е качествена, пери­одът на разкъсване на слъзния филм става много по-кратък", обяснява доц. Петкова.
Оплакванията са дразнене, чувство за чуждо тяло. Пациентите го описват все едно „песъчинки" ги стържат при мигане или пък имат усещане за парене и мигат често. Това е типично за по-сухото око и е характерно за хора, които работят на компютър и в офиси, в които климатикът работи целодневно с пълна сила. Подобни оплаквания има и при продължително шофиране на отворен прозорец или ако в колата е пуснат климатикът. В тези случаи са подходящи изкуствени сълзи, които сами по себе си решават проблема.

НЗОК изразходва най-много средства за лечение на захарен диабет

През 2011 г. за лекарства, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение НЗОК е изразходвала 473 163 088 лева, а от началото на 2012 г. до юни - 261 629 789 лева, като определените средства за тази година са 495 252 000 лева. Това съобщи  на пресконференция директорът на дирекция "Фармацевтично осигуряване" към НЗОК Николина Първанова.
Към момента се отчита минимален преразход, който се дължи на включването на нови по-скъпи медикаменти в позитивния лекарствен списък и на по-големия брой болни, обърнали се към здравната система, посочи тя.
Най-много средства са изразходвани за лечение на захарен диабет – 20% от общите разходи, или 94 590 650 лева.
Следва хипертония и исхимична болест на сърцето – 18%, шизофрении и епилепсия – 16%, астма и хронична обструктивна белодробна болест – 15%, множествена склероза, артрит, онкологични заболявания и хроничен вирусен хепатит – 12%.
Нарастването на разходите през 2011 г. спрямо 2010 г. е 22,92 процента и се дължи на увеличен разход на лекарствата и разширяване на списъка с медикаменти от март 2011 г. за някои онкологични заболявания, редки болести и трансплантации, посочи още Първанова. Тя съобщи, че общата сума на разходите за тези заболявания през 2011 г. е около 44 милиона лева, а за първите шест месеца на 2012 г. - 30 861 511 лева.
През 2010 г. към здравната система са се обърнали 1 423 525 здравноосигурени пациенти, а през 2011 г. - 1 522 577.
Увеличението се дължи на включването на нови диагнози и на  общите демографски промени със застаряване на населението.
Първанова обясни, че заради ниското ниво на плащане на част от медикаментите се нарушава основният принцип на здравното осигуряване - равнопоставеността. Така например пациентите със заболявания като диабет, шизофрения, епилепсия, астма и множествена склероза получават напълно платени медикаменти. За страдащите от най-масово разпространените болести - сърдечно-съдовите, касата плаща 25% от стойността на лекарствата. Това на практика е отказ от лечение, защото повечето пациенти не могат да си доплатят.
НЗОК е договорила отстъпки за 123 лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия. Не са договорени отстъпки за 112 лекарства за онкозаболявания, поради неявяване на притежатели на разрешение за производство, или неизрядна документация.Около 530 000 лева трябва да бъдат спестени на НЗОК до края на годината в резултат на предоговаряне на цени на лекарства, прогнозира Първанова .

От началото на мандата си 41-то Народно събрание е приело 479 закона, 458 решения и 10 декларации

Това сочи справка за периода от 14 юли 2009 г. до 26 юли 2012 г., подготвена от правната дирекция на Народното събрание и парламентарния пресцентър.
Парламентът е имал 411 пленарни заседания, като 31 от тях са били извънредни.
Постъпили са общо 843 законопроекта, като 447 от тях са внесени от Министерския съвет. От 14 юли 2009 г. до 26 юли 2012 г. са били внесени 586 проекторешения, от които 511 от народни представители, както и 27 проекта за обръщения и декларации.
През Деветата си сесия 41-то Народно събрание е приело 49 закона, 38 решения и две декларации. По време на сесията от 23 април до 26 юли 2012 г. в парламента са постъпили общо 70 законопроекта, като 33 са внесени от народни представители, а 37 - от Министерския съвет.
До 26 юли са зададени 3171 въпроса и са отправени 579 питания. От тях с писмен отговор са 1410 въпроса и 49 питания, а с устен - 1761 въпроса и 530 питания. Отговорено е на 2726 въпроса и на 418 питания, а 127 въпроса и 24 питания са оттеглени.
От началото на мандата от ПГ на ПП ГЕРБ са отправили 145  въпроса и 40 питания, от ПГ на Коалиция за България - 1643 въпроса и 339 питания, от ПГ на ДПС - 119 въпроса и 21 питания. От ПГ "Синята коалиция" са задали 691 въпроса и са отправили 54 питания, от ПГ на АТАКА - 381 въпроса и 49 питания, от ПГ на РЗС - 21 въпроса и 5 питания и от независимите народни представители - 146 въпроса и 72 питания.
Министър-председателят Бойко Борисов е отговорил на 69 въпроса и 59 питания. На най-много въпроси и питания са отговорили: министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов - 357; вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков - 321 и бившият министър на  икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков - 267.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е представила информация по 43 въпроса и питания, а предшественикът й Стефан Константинов - по 170.
------

За три години са променяни два закона по 19 пъти - за здравето и за здравното осигуряване.
Сред "най-ремонтираните" са и Законът за движение по пътищата, който има 15 редакции, за държавния служител -14, за пътищата, за управление на отпадъците, за обществените поръчки и за съдебната власт - с по 12 изменения.
Законът за лекарствата в хуманната медицина претърпя  девет поправки от началото на мандата на ГЕРБ. Точно толкова са и поправките в Наказателния кодекс, осем пъти е променян Законът за енергетиката, седем - за хазарта, шест - за нотариусите.
Законът за здравето още в началото на мандата е обект на особено внимание. Той е претърпял корекции всеки месец от септември до декември 2009 г, като в последната 30-дневка е поправян два пъти

Министър Десислава Атанасова: В болниците с доказани нарушения ще има смени на представителите на държавата в управителните тела


Редица нарушения са констатирани в болниците след направените проверки на Инспектората на МЗ.
От началото на годината до 31 юли инспекторатът е извършил 16 проверки за спазване на вътрешните правила за организация на работата  в МБАЛ - Хасково, Националната специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания в София, Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат, УМБАЛ "Царица Йонна" - ИСУЛ, Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. Извършват се и последващи проверки за изпълнение на препоръките на инспектората в Университетската МБАЛ "Св. Иван Рилски", "Пирогов" и Университетската болница "Александровска" в София, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.
Констатирани са нарушения на Търговския закон, като в много от случаите има неизпълнение на договора за управление на дружествата и невнасяне на гаранции за добро управление от страна на Съвета на директорите. Установени са нарушения при сключване на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни материални активи - без провеждане на търг и конкурс. Нарушават се вътрешните правила на работа на Съвета на директорите и на структурните звена в лечебните заведения. Установени са нарушения на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор - не е осъществяван предварителен контрол, оценка на риска, липсва мониторинг за финансовото управление и контрол При по-голямата част от проверяваните лечебни заведения обществените поръчки са били разделяни, нарушавани са също правилата за реда и организацията за провеждане на процедурите. По отношение на даренията, получавани от болниците, е установено, че някои от тях нямат разписани правила за тяхното приемане. Нарушения има и при сключвани граждански договори, съобщи още тя. В много случаи те са имали характер на прикрити трудови договори, липсва отчетност за изпълнението на възложените дейности, а също и неспазване на финансовата дисциплина при изразходването на средства.. В някои лечебни заведения са нарушавани изискванията за определяне на допълнителни възнаграждения на персонала, което е ставало без да има утвърдени правила за разпределяне и изплащане на средствата.
Здравният министър информира, че всички доклади от извършените проверки са изпратени на Агенцията за държавен финансов контрол, която предстои да направи свои проверки. В резултат на инспекциите МЗ ще утвърди унифицирани правила за управлението на лечебните заведения. За пример бяха дадени лечебни заведения в столицата и в провинцията, които при извършване на сходни по обем и вид ремонтни дейности са постигали драстични разлики в цените. Друга мярка, която МЗ ще предприеме, е смяната на своите представители в бордовете на университетски и държавни болници, където има доказано лоши резултати. „Такива незадоволителни резултати означават, че представителят на държавата не е упражнявал адекватно своите правомощия, посочи Атанасова. На това основание вече е сменен представителят на министерството в борда на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, която е натрупала големи дългове. Министърът на здравеопазването не изключи възможността да бъдат сменени и директори на болници, ако констатираните нарушения се потвърдят при последващите проверки.

.

Още 50 лекарствени продукта имат вече нови, по-ниски цени

Постигнатото е резултат на извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране, след като комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се реферираме. Служебните проверки на комисията са един от съществуващите механизми за намаляване цените на лекарствата.Проверката е непрекъснат процес и за всеки отделен лекарствен продукт се извършва при изтичането на 1 година, считано от датата на утвърждаването на неговата цена.
Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверяват се всички лекарствени продукти без изключение и без да се извършва подбор.
При 50-те продукта с нови цени намалението варира от 2% до 85,70%. Така например цената на флакон лекарствен продукт от групата на Oxaliplatin (за лечение на онкологични заболявания) е намалена от 885 лв. на 322 лв. като намалението е с 562 лв. или 63,54 %. При друг изключително скъп медикамент от групата на – Sugammadex (за възстановяване на невромускулната блокада), намалението в цената е 13,15% на сто – от 5255 лв. на 4564 лв. или 690 лв. за опаковка. Значително е намалението в групата на Fludarabine (за лечение на онкохематологични заболявания) – старата му цена от 1576 лв. е намалена с 204 лв. на флакон и вече е 1372 лв.  - намалението е близо 13 %. При лекарствен продукт от групата на Clopidogrel (за лечение на сърдечно съдови заболявания – инфаркт на миокарда) намалението е от 56,85 % - от 45 лв. – на 19 лв. Намаление е регистрирано и в групата Budesonide (за лечение на астма и хронична обструктувна белодробна недостатъчност) намалението е от 48,98 % като старата цена от 70 лв. се намалява на 35, 84 лв.
Досега при извършените служебни проверки на цените на лекарствата, комисията е регистрирала нови цени приблизително на 320 лекарствени продукта.
Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.

Министър-председателят Бойко Борисов награди медиците участвали в спасяването на пострадалите при атентата на летище "Сарафово" в Бургас на 18 юли

 Премиерът Борисов благодари на всички лекари, медицински сестри, санитари, доброволци, на лекарите от ВМА, които, по думите му, са успели за 30 минути да пристигнат на аерогарата и от там да отпътуват за Бургас, и на тези специалисти, които са били на почивка в това време, но са се включили веднага, след като са разбрали за ситуацията.
"Тези награди са признание от цялото общество, а ние сме оторизирани днес да бъдем посредник между тях и обществото и да ги наградим", коментира премиерът.
Наградата на министъра на здравеопазването, за особени заслуги-плакети, получиха д-р Асен Кърджиев от ЦСМП-Бургас, д-р Георги Матев, управител на многопрофилната болница в Бургас, и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.
След церемонията министър Десислава Атанасова отбеляза, че грамота са получили още 15 лекари от УМБАЛСМ "Пирогов" и ВМА. От военна болница това  са  полк. доц. д-р Евгени Белоконски - заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност, полк. проф. д-р Николай Петров, полк. доц. д-р Деян Йорданов, полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски, подполк. доц. д-р Николай Младенов, кап. д-р Петя Ибришимова, д-р Стамен Чупетловски, д-р Кольо Спасов, д-р Божко Ангелов и мед. сестра Наталия Цекова, а от Пирогов са д-р Антони Филипов, началник на ІV-та хирургия,д-р Десислав Врачански  от ІV-та  хирургия, д-р Христо Юруков, неврохирург, д-р Лъчезар Захариев  от ІІ-ра травматология,д-р Александър Петров  също от ІІ-ра  травматология.
С грамота е отличен и народния представител Галина Милева - съдебен медик от Бургас, участвала при съдебно-медицинските експертизи.
Наградата е за всички екипи, които са се включили в действията по спасяването на пострадалите. Повече от 200 души са участвали в спасителните акции и в многопрофилната болница, и в центровете за спешна помощ, поясни Атанасова.


Спират порочната практика с изписването на скъпи лекарствени медикаменти

От 2013 г. ще бъде въведен лимит на лекарствата за домашно лечение, които НЗОК заплаща, съобщи нейният управител д-р Пламен Цеков. 
Това ще стане с влизането в сила на т.нар. лечение по диагнози.
По този начин ще се намалят разходите за лекарства в извънболничната помощ, но без това да е за сметка на качеството на лечение на пациента. Сега такова ограничение няма и често пъти се изписват скъпи лекарства без достатъчна мотивация, че са по-добри, но здравната каса ги плаща, подчерта д-р Цеков. 
 По думите му ограничението ще спре и порочната практика някои лични лекари да изписват приоритетно продукти на фирми, за чиято сметка са пътували в чужбина или са били на скъпи семинари.

Проект за подпомагане на докторанти и специализанти стартира Българският лекарски съюз

 От 1 октомври тази година БЛС ще подпомогне десет млади лекари, които подготвят дисертационен труд или провеждат обучение за придобиване на специалност. Те ще получават по 400 лева всеки месец в продължение на една година, съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
За целта БЛС открива набирателен фонд, в който средства ще могат да даряват всички, които пожелаят. Единственото условие е спонсорите да не бъдат обявявани и да не обвързват по никакъв начин специализантите.
„До момента разполагаме с около 50 000 лева, внесени от фармацевтични компании. На практика парите за първите десет докторанти и специализанти вече са осигурени. Те ще бъдат подбрани чрез изпит интервю, като в началото на септември ще бъде обявена публично процедура за кандидатстване по конкретните специалности, както и условията и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите.Тези доктори, които ще бъдат подпомагани обаче, няма да знаят коя фирма дава парите за тяхното обучение Надяваме се постепенно да намерим пари за финансови стимули поне за още 30 доктори. ", поясни д-р Райчинов.
„Проектът е пилотен за България и надеждата ни е, че ще привлече ангажираността на институциите и бизнеса по проблема, както и че ще се превърне в ежегодна инициатива", каза още той. 

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки

Депутатите записаха, че живите донори на органи могат да получават компенсация само ако тя е строго ограничена до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи.
В закона е посочено, че Изпълнителната агенция по трансплантация ще финансира дейности по насърчаване на донорството и изразяване на почит и уважение към починалите донори и техните близки.
Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки щесе издават по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Обмен на органи с държави членки ще се извършва при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и сериозни нежелани реакции, както и предоставяне на информацията относно характеризиране на органите и донорите на органи.
Обменът на органи с европейски организации ще става след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантация и съответната организация, ако организацията гарантира спазване на тези изисквания, приеха още народните представители.

Без клечки при "тапа" на ухото

При запушване на ушния канал клечките само ще натъпчат калта навътре. Можем да я почистим и сами - „тапата" се разтваря с няколко капки зехтин или бадемово масло. Изплаква се с топла вода, пише "Билд".
Освен това те, особено  след баня, може да увредят слухът на човек, без той да подозира за това. Тази констатация е направена от група учени в доклад, публикуван в специализираното издание на Американската академия по заболявания на ушите, носа и гърлото.
Според експертите от медицинска гледна точка, ако ушите са здрави и функционират нормално, не е нужно те да бъдат почиствани. Това означава, че не трябва да се използват клечки за почистване на ушната кал, защото в нея се съдържат полезни вещества, включително такива, които защитават от ушни инфекции. Ако ушната кал се почиства много често, тялото започва да произвежда все повече, за да възстанови нейното количество, което определя като нормално, пише още в специализираното издание.

Щастливо детство - здраве на старини



Това установи проучване на института „Макс Планк" в 13 европейски страни. Ако човек е израснал в заможно и образовано семейство, на старини е по-здрав, дори да не следва стриктно правилата за добра профилактика

Правителството на ГЕРБ е единственото в последните 22 години, което не е повишавало пенсиите



С изключение на минималната, която е увеличена с по-малко от 9 лв. Дори пенсионерите вече забравиха обещанието за въвеждане на ежемесечна добавка не по-малко от 50 лв. към пенсията на хората над 75 г. Напълно забравено е обещаното насърчаване посредством бонуси за всяка година оставане на работа след придобиване на право на пенсия. Все пак има и нещо изпълнено: увеличаване на вдовишките добавки... След повече от две години предъвкване на темата, те скочиха... с 6,5%!

Сделките с имущество няма да зависят от здравните вноски

С мнозинство беше отхвърлено окончателно  предложението, да се сключват сделки с движимо или недвижимо имущество само срещу представя удостоверение от Националната агенция за приходите, че прехвърлителят не е с прекъснати здравноосигурителни права, на второ четене в пленарната зала на поправките в Закона за здравното осигуряване.
Мотивът бе, че поправката противоречи на конституцията, в която здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение.
Депутатите решиха да търсят други начини за санкциониране на неизрядните платци
Според председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова трябва да се направи обстоен анализ на здравно неосигурените и комплекс от мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски.
Тя разясни, че се е обърнала за експертни становища към НАП, Агенцията за социално подпомагане, дали може наистина да се направи анализ на здравно неосигурените, които според НЗОК са около 1,3 млн. - на техния социален статус, на профила им. На този етап се оказа, че има известни затруднения, защото не може да се получи информация кои са на трудови договори, кои разполагат с имущество, данните са доста разнопосочни и ще отнеме много време, отбеляза председателят на здравната комисия към НС. Тя обаче е убедена, че именно върху такъв анализ трябва да почиват и мерките за подобряване събираемостта на вноските.
Солидарният модел, обясни още  Дариткова, трябва да бъде за всички, както на входа на системата, когато всички плащат, така и на изхода - когато всички имат право да получат здравни услуги.
.

Над 20% или всяка пета българка е уволнявана поради - бременност

Близо една пета, или 19%, от жените са били съкратени от работа, защото са забременели, показва проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене.То е  проведено в периода ноември 2011 г.-май 2012 г. ,сред  над 680 медицински работници и майки на деца до 5 год..
Още толкова или всяка пета жена е прекъсвала кърменето на детето си, заради неразбиране от страна на работодателя и защото е трябвало да се върне на работа, за да не я загуби. От страх за работата на практика не се ползва и възможността за почасов дневен отпуск за кърмене, докато здравните органи преценят, че това е добре за бебето. Той също е регламентиран в трудовото законодателство. По последни данни 65% от майките у нас кърмят децата си едва до третия месец от раждането им, но този процент драстично спада след това.
Над 75% от участниците в проучването признават, че не познават добре социалните закони в България, а близо половината от майките не са наясно с правата си, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на алианса.
Освен това младите майки у нас не знаят доста неща. Едно от които е примерно, че кърменето е задължително до шестия месец, ако искат бебето им да има силен имунитет и да не развие различни болести по-късно.
20 на сто от майките обаче са на мнение, че законите не са им помогнали, когато са имали проблем.Освен това липсва социална и финансова политика от страна на държавата, която да стимулира кърменето и естественото хранене, както няма и специални защитени места за майките кърмачки при бедствия.
 От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват още Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон. Чрез него ще се изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.
Изследването на тема "Проверка на възможностите за социален контрол на политиките за детско хранене и здраве в условията на криза" е по повод Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене, която е от 1 до 7 август.


НАП погва длъжниците на здравни вноски

Националната агенция за приходите (НАП) започва съвместна акция с НЗОК срещу тези, които имат добри доходи, но „забравят" да си платят здравните вноски.Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.
Служителите от НЗОК ще подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи  и имоти разполагат неосигурените българи. Данъчните не само ще си търсят вноските, но и ще ги глобяват, съгласно Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.
Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. е разаписано в Закона за здравното осигуряване.А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв..

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв.. Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда. Т. е. покриват си задължителните осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв., съобщи д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК.

Израел и България ще си сътрудничат в областта на ин витро процедури, трансплантология и оказване на помощ при всякакви природни бедствия

По време на срещата, между министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и посланика на Израел у нас Шаул Камиса-Раз, и двете страни са изказали благодарност една на друга по отношението на взаимопомощта при атентата на Бургаското летище Сарафово.
В скоро време предстои израелски медицински представители да пристигнат в София, за да връчат благодарствени писма на екипите от болниците в Бургас и София, които направиха максималното за опазване здравето и живота на пострадалите при терористичния акт.  
Министър Атанасова подчерта, че предстои да бъде подписано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на медицинската наука. Стремежът на България и Израел е това да стане факт на съвместното заседание на двете правителства, планирано в началото на м. септември в Ерусалим. 
Споразумението предвижда сътрудничеството да се развива в няколко насоки като една от тях е възможността български лекари да се обучават в Израел, приоритетно в сферата на спешната медицина.
Министър Атанасова е предложила в него да залегне възможността български граждани, включително и деца, да могат да се лекуват в израелски болници на преференциални цени, което ще даде възможност те да получават медицински грижи на световно ниво. Двете страни ще обменят опит в областта на оказването на първа помощ при кризисни ситуации в резултат на природни бедствия – пожари, наводнения, земетресения и др., каза министър Десислава Атанасова. Тя изтъкна, че България смята като много полезна форма на сътрудничество възможността израелски лекарски екипи да гостуват в България, където съвместно с техните български колеги да участват в лечението на нуждаещи се пациенти. Водещи израелски болници са проявили интерес за изграждането на модерна клиника за ин витро оплождане в България, съобщи министър Атанасова.  На срещата с посланик Раз са били обсъдени и възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете страни в областта на трансплантациите на стволови клетки, както и за ползване на нашите центрове за рехабилитация от граждани, претърпели травми при злополуки. 
Според израелския посланик подписването на договора за медицинско сътрудничество ще има голяма роля за успешното двустранно сътрудничество в областта на медицината. 
  

Лекарите по дентална медицина ще се отчитат задължително електронно-от август 2012 г.

От 01.08.2012 г. лекарите по дентална медицина ще отчитат извършената от тях дейност по договор с НЗОК задължително чрез електронен отчетен документ (XML файл).
Електронните отчети ще съдържат информацията от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение.
С въвеждането на това изискване се намалява документацията, защото те вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител", а друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие. Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.
Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на НЗОК.
Към настоящия момент 5678 са договорните партньори на НЗОК от денталната помощ, сключили договор за работа с НЗОК по „Национален рамков договор 2012 за дентални дейности“.

Пенсиите в Гърция с таван 2200 евро

Досега в Гърция нямаше горна граница за максимална пенсия. В България таванът на пенсиите е 700 лв., или 357,90 евро.
Гръцкото правителство планира да въведе таван от 2200 евро за всички пенсии в страната. Мярката ще важи за всички пенсии и е част от пакета мерки,, който гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас предлага, за да се икономисат 5 милиарда евро от пенсионната система на затъналата в криза държава, пише в. „Катимерини".
Целта на правителството е да спести 11,5 млрд. евро от бюджетни разходи. Икономиите ще засегнат и здравеопазването, откъдето държавата ще икономиса 300 млн. На всеки пациент ще се полагат 1500 евро годишно за медицински услуги и ако ги надвиши ще плаща по 10 евро за преглед при лекар. При постъпване в болница ще се заплаща 15% от цената на услугата.

Близо 50 млн. лв. от здравните ни осигуровки са отишли за ин витро процедури, лекарства и медицински изделия

И последните пари от осигуровки, преведени от здравната каса на МЗ, не са харчени за здравноосигурителни дейности 

С тях е плащано на болници, както  за тансплантации и за други дейности, извън здравното осигуряване
За първите шест месеца на т. г. от НЗОК към МЗ са преведени 50 млн. лв., обясни   в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова
28,2 млн. лв. МЗ е разходвало за субсидиране на лечебните болнични  заведения, 9,9 млн.лв. - за централни доставки на лекарства и медицински  изделия. 6,6 млн. лв. са дадени на Фонда за асистирана репродукция, 4,1млн. за Фонда за лечение на деца и 1 млн. лв за трансплантации
Преди по-малко от месец обаче Конституционният съд реши, че трансферът е незаконен. Най-странното е, че министерството е дало пари от здравни вноски там, където ангажиментът е на държавата и на самото МЗ.

Парализирана жена роди здрави близначки

34-годишната Антоанета Карагюрова от от Павликени, която е парализирана, след катастрофа в началото на март т. г., роди със секцио здрави близначки. Жената е приета в болница, където лекарите откриват, че е бременна в четвъртия месец.
Заради прекъсната част от гръбначния мозък тя е парализирана и медиците очаквали да абортира. И макар случаят да е особен и рисков, екип от лекари и медицински сестри от няколко отделения на търновската болница впрягат сили да й помогнат да износи бебетата. Докато трае бременността, Антоанета е под постоянно наблюдение от екип, начело с директора на търновската болница д-р Людмил Гецов.
Терминът и бил 26 август, но особеното й положение наложило по-ранно раждане. Антоанета получила контракции, но не ги усетила заради парализата, която я прави безчувствена. Мониторите обаче ги хващат и гинеколозите решават раждането да бъде изместено с месец напред. Със сложната операция се заел опитен екип от лекари начело с гинеколожката д-р Теменужка Цочева.
Близначки Рая и Даниела са добре, но заради по-ниското им тегло от 1300 и 1600 грама ще останат в кувьоз, докато наддадат до 2,5 килограма.

Таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение няма да бъде обвързана с минималната работна заплата

Това стана факт с промени в Закона здравното осигуряване приети от депутатите на второ четене.
За всяко посещение при лекар или при лекар по дентална медицина, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравноосигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените.
Доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори, записаха депутатите в закона т. е. то ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането.
В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия за дейност по доброволно здравно осигуряване по реда на Закона за здравното осигуряване трябва да приведат дейността си в съответствие с
Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор за издаване на лиценз за извършване на застраховане.
С договор за медицинска застраховка освен рискове и злополуки могат да се поемат профилактика, бременност, раждане и палиативни грижи, гласят новите правила. А доброволното здравно осигуряване ще се извършва чрез купуване на полици "Злополука" и "Заболяване", решиха депутатите.
Коалиция за България и ДПС се обявиха срещу промяната, като мотивът е, че с нея се унищожава доброволното здравно осигуряване.
Работещите сега 19 дружества трябва да се лицензират като застрахователни, като вдигнат уставния си капитал от 500 хил. на 4,6 млн. лв. и кандидатстват пред Комисията за финансов надзор. Ако не успеят, трябва да прехвърлят портфейлите си със здравноосигурителни договори на редовен застраховател или да се закрият.


Над 2200 лева са необходими за издръжката на четиричленно семейство

Това е  с над 3 % повече спрямо юни 2011 г. ,обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който оповести данни на Института за социални и синдикални изследвания към конфедерацията за периода април - юни 2012 г.
Според КНСБ за издръжката на един член от семейството са нужни 547 лева, които стигат за храна, сметки и дрехи. Оценките за това как ще се развият цените, показват, че в края на годината издръжката ще се увеличи с около 20 лева, от които половината се дължат на увеличената цена на електроенергията, прогнозира президентът на КНСБ.
Около 27% от домакинствата в страната живеят под прага на бедността, който е 205 лева. Това е с 0.4 на сто по-малко спрямо март тази година, съобщиха от синдиката.
Средногодишното ниво на инфлация ще бъде не по-малко от 3.6 %о, като 1.7 % от него ще се дължат на новите цени на тока.
Средната заплата за страната през първото тримесечие на годината е 731 лева, като реалният й ръст на годишна база е 6.6 %а, съобщиха от КНСБ. Заетостта през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. намалява с 2.1 %, което е с 45 хиляди работници и служители по-малко.

Силиконовите бюстове вече ще бъдат вписвани в еврорегистър

Съгласно нова резолюция на Европейския парламент в него ще влизат и всички други пластични импланти, от тези за пениси до ботокса за опъване на бръчки,  за които ще се издава - паспорт на изделието. В него всеки имплант ще бъде записван с индивидуалния си номер .
Документът ще съдържа още и името на производителя, специфичните характеристики на самия имплант,  неговият гаранционен срок и потенциалните неблагоприятни ефекти. В текста се подчертава, че включването на личните данни на пациентите в паспорта на изделието ще бъде само с тяхно съгласие.
Чрез единния регистър ще се осигури обмен на информация, когато това е необходимо, например в случаите, когато са открити важни дефекти в имплантите мотивират се евродепутатите.
Те настояват още  производителите на всички средства за разкрасяване, от силиконови гърди до филъри за изглаждане на бръчки, да ги регистрират в съответните агенции по лекарствата.

Тях няма с кого да ги замени. Няма !

Ожесточението в обществото се фиксира върху докторите. Да избягваме сензациите, свързани с работата им.

Пътувах за Поморие в деня след атентата на бургаското летище. Нашият автобус се размина с платформата,която извозваше изгорелите останки от взривения автобус. За миг си представих картината на хората, които са били вътре, паническото страдание на ранените и пострадалите. В следващите дни чух и четох за изключително своевременната и професионална ангажираност на лекарите не само от Бургас, но и на прекъсналите отпуските си, притекли се на помощ или командировани хирурзи и травматолози.
Представих си и своя покоен баща, лекар в най-добрия и висок смисъл, който бълнуваше насън имената и диагнозите на пациентите си. Помня как една привечер ме посрещна на гарата със семейната ни жигула, нямаше търпение да се наговорим. Само трябваше преди това да вземем някакъв багаж от болницата, на която тогава беше главен лекар. Тъкмо паркираше, когато ни застигна линейката - беше станала катастрофа, караха ранените и татко се втурна, забравил за мен, за багажа, за всичко извън дълга си. Беше вече почти полунощ, когато седна отново до мен в колата -един отнесен, посивял от страданието човек с бяла престилка.
ПО-КРОТКО С РАЗМАХВАНЕТО
В последно време, с някакъв почти злонамерен сталинистки патос, кой ли не сочи с пръст българските лекари, кой ли не ги демонизира и разнася като сензационни новини из общественото пространство. Непрекъснато се явяват разни гръмогласни съдници, които предявяват претенции към съсловието, без и на йота да са запознати със сложните особености, високото психическо и физическо натоварване на професията и условията, при които тя се упражнява в България. Някакъв масов народен съд... Да не говорим за изстъпленията - нападения над лекари, саморазправи, побои.
Ожесточението в обществото, породено от куп други несигурности и напрежения, кой знае защо се фиксира върху лекарите. Да, със сигурност и сред тях има недобросъвестни, откровено некадърни, корумпирани, незастраховани от грешки. Системата е тотално сбъркана, организацията куца, средства за болниците хронично не достигат, здравната реформа вечно се отлага - всичко това заслужава недоволство и критика. Но не ни дава право с всезнайковска лекота да омаловажаваме и обругаваме благородното и всекидневно непосилие на лекарската посветеност

Мирела ИВАНОВА - Дойче веле


Драстични примери
Един бърз преглед на здравеопазването в последните двайсет години дава драстични примери и цифри за видовете упадъци и недомислия в цялостната карти на на българското здравеопазване. Цели региони са оголени откъм медицински кадри и здравни заведения. Профилактиката е под нулата. Стоматологичното лечение, което обхващаше и системата на училищата, сега е попаднало почти изцяло в частни ръце - тоест станало е почти недостъпно. Не минава и месец без немилостивото лишаван е от лекарства на онкоболните.
На този фон е истинско чудо, че мнозинството български лекари съхраниха високия си професионализъм и отношение към мисията си, продиктувана от дадената Хипократова клетва. С други думи: ако нещо е оцеляло и се е опазило, то това са истинските лекари. Повечето от тях са в България по свой избор, други я напускат - освен заради разликата в заплащането на труда им и заради отношението към този труд.
Четох тревожна статистика, че вече не достигат даже интернисти - не отваряме дума за анесте-зиолози, ендокринолози и прочие специалисти. Не достигат и акушерки, фелдшери, медицински сестри. В голяма многоп-рофилна болница в София например нощното дежурство е по график, а допълнителното заплащане възлиза на 50 стотинки, макар лекарят да остава с отговорността за 35 оперирани пациенти в отделението.
Затова преди да разобличаваме и съдим лекарите, не бива да забравяме, че ако някой ден прословутата реформа в здравеопазването все пак се състои, тя едва ли ще може да бъде осъществена без подготвени и квалифицирани лекари. Тях няма с кого да ги заменим. Няма.

България е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка

Доскоро България бе сред европейските страни с висока заболеваемост и смъртност, но в момента е на първо място по този показател. Всяка година 1200 жени се сблъскват с тежката диагноза, а 400 губят битката с нея. Болните в страната ни ежегодно са 32 на 100 хиляди души население, докато в държавите, в които се извършва скрининг, пациентите с това заболяване са 2-7 на 100 хиляди, съобщи доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология.
Тази неблагоприятна тенденция трябва да бъде спряна с всички методи на първичната и вторичната профилактика, заяви категорично тя.
Доц. Валерианова изрази надежди, че тази стъпка -ваксинацията срещу папилома вируса ще доведе до цялостна промяна в мисленето на българската жена в посока профилактика – както за себе си, така и за собствената си дъщеря.
Много е важно всяко момиче да бъде ваксинирано, защото според експерти рискът от заболяване при тях е най-голям в първите 3-4 години от започването на полов живот. Ваксината срещу рак на маточната шийка е доброволна, а не задължителна. Тя не е терапевтична, а профилактична и  ще се поставя от личните лекари, като преди имунизацията децата трябва да бъдат подложени на обстоен преглед, уточни д-р Клара Балджиева, педиатър и председател на Сдружението на педиатрите в доболничната помощ. Тя припомни, че възрастта между 12 и 15 г. е най-подходящата за ваксиниране според международните консенсуси.  Ваксината е безплатна, поставя се трикратно през определен период от  време.По преценка на лекаря може да бъде сложена двувалентна или четиривалентна ваксина.
Ваксинираните момичета получават почти 100% защита срещу два онкогенни вируса (16-и и 18-и тип) на човешкия папиломен вирус, които предизвикват 3/4 от от случаите на рак на маточната шийка, както и около 90-93% от останалите онкогенни вируси, поясни доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология, позовавайки се на световната статистика. Той подчерта неколкократно, че ваксините са с много добър профил на безопасност, имуногенност и ефикасност и поясни още, че имунизацията защитава също от трите степени на предраковите заболявания, които са лечими, но при част от тях може да се стигне до фертилни проблеми и акцентира, че ваксинираните момичета  периодично също подлежат на скринингови прегледи.
Безплатното ваксиниране на всички момичета от едно поколение, съпоставено с лечението на тези жени, които поради липсата на ваксинация биват лекувани, излиза с 40 млн. лева по-евтино, каза в заключение той.
В бюджета на НЗОК са предвидени 2 млн. лв. за финансиране на 3-те етапа на ваксинацията в рамките на програмата.
Две фармацевтични компании в световен мащаб произвеждат ваксина за рак на маточната шийка - това са англо-американският концерн GlaxoSmithKline и американската Merck Sharp & Dohme.

Според данни от Центъра за контрол и защита на заболяванията в САЩ /CDC/, повече от 46 милиона дози от ваксините срещу РМШ са били разпространени в САЩ, към  юни 2012. В Европа, за същия период броят е над 30 милиона дози.
Данните от различни проучвания показват, че сред ваксинирания контингент няма инфектирани пациенти, защитата е дълготрайна (според последни проучвания от 2011 г. достига до 9.4 години), профилът на безопасност – изключително висок и няма нито един с понижен имунитет за последните 6 години.

МС прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България 2012-2016 г.


На последното си заседание правителството гласува национална програма за профилактика на заболяването.Стратегическата цел на Програмата е снижаване на заболяванията от рак на маточната шийка, чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции, съобщиха от пресцентъра на МС.
Основните дейности на Програмата са насочени към осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.
Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти. Целта е да се постигне препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета, който позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка.
Необходимите средства за изпълнението на Програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на МЗ за съответната година. Финансирането на разходите за ваксини по Програмата ще се извършва от НЗОК, чрез трансфер на средства от МЗ.
Така България е 23-та европейска страна, в която държавата поема разходите за превенция на рака на маточната шийка.
Ваксинацията се очаква да започне от началото октомври т. е.след началото на учебната година и да обхване около 10 хил. момичета. 
Ваксините ще се поставят от ОПЛ, които ще заявяват необходимата бройка на регионалните здравни инспекции.