Translate

петък, 6 април 2012 г.

Правителството отмени ограничението от 180 000 лв. за лечение на тежко болните деца, но не осигури нужните още 5 милиона лева в бюджета на център „Фонд за лечение на деца”


Кабинетът сътвори поредният парадокс премахна лимитът от 180 000 лв., но отказа да отпусне необходимите допълнителни 5 млн. лв.
Министър - председателят Бойко Борисов разпореди на здравния министър Десислава Атанасова " допълнителните средства, необходими за дейността на център „Фонд за лечение на деца” до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването"

От разпространената стенограма от последното заседание на МС става ясно, че новия здравен министър Десислава Атанасова официално е поискала ограничението да отпадне, като паралелно с това бюджетът на фонда да се увеличи с 5 млн. лв. Искането за повече пари обаче среща отпор у министъра на финансите Симеон Дянков, който препоръчва МЗ да намери средства чрез преструктуриране на собствените си разходи. Атанасова контрира, че здравното министерство няма резерви, но и Дянков, и премиера Борисов отказват допълнителни пари.
Министър-председателят заявява:
„Всяко движение вътре в бюджета е абсурдно. Работете с НЗОК, намерете всички възможности, защото в здравната каса има много пари. Не може от 3,5 милиарда близо в сектора накрая да ми кажете - ако не дадеш 5 милиона, ще загинат децата, не е коректно. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява - няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате....Всеки ще каже – няма. Сега, когато слушам цифрите, и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Извикайте си специалисти, каквито трябва, изцяло се доверяваме на теб. Ако обаче се канят доказани професионалисти да правят по две-три операции у нас, хонорарите им от 200-300 хиляди лева ще са нищо в сравнение с милионите за подобни операции в чужбина. Освен това чуждите светила ще предават опита си на нашите доктори. Лекарите ни са добри, техниката ни също е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари”, казва Борисов. И дава пример с операцията на сестра си д-р Красимира Иванова. "И аз можеше да дойда в МЗ и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте да ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари, дадох им най-свидното от семейството Знаете, че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите ни са добри." Той нарежда родителите на децата, на които е помогнал фондът, да излязат и публично да благодарят за оказаната помощ. „Съберете ги всички, дето са получили тези огромни пари, нека да кажат "Благодаря".
Финансовият министър Симеон Дянков пък съобщава, че от 2009 г. насам финансирането на фонда се е увеличило с 400 пъти.
Здравният министър заявява, че за в бъдеще, за да се пестят разходи ще кани чуждите специалисти да лекуват децата у нас, вместо те да ходят в чужбина.



Трябва да се търси начин заплатите в „Спешна помощ“ да се повишат чрез вътрешни икономии на средства


не с увеличаване на бюджета, което е трудно постижимо в този момент. 
Това заяви пред БНР новият зам.министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Според него идеята на Десислава Атанасова за увеличение на възнагражденията в „Спешна помощ“ до 20% чрез трансфер от финансовото министерство или за сметка на капиталовите разходи трябва да бъде обсъдена, ако не може да бъде намерено друго решение. 
Д-р Вичев обясни още, че в досегашната си работа се е стремил да търси  предимно вътрешни резерви и чак след това преструктуриране на наличните бюджети.

Правителството определи зам. министъра на здравеопазването Десислава Димитрова за председател на Надзорния съвет на НЗОК

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Със същото решение от поста й беше освободена Гергана Павлова, досегашен председател на НС на НЗОК. Надзорният съвет на НЗОК се състои от 9 членове – един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и четирима представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

Здравният министър Десислава Атанасова няма да има трети заместник, а лично тя ще се заеме с лекарствената политика


Зам.-министърът на здравеопазването Кирил Добрев е подал оставка и тя е разписана от премиера Бойко Борисов. На мястото му е назначен Минчо Вичев, чийто ресор ще бъдат здравните дейности.
Другият зам. министър Десислава Димитрова ще продължи да отговаря за общественото здравеопазване, деинституционализацията на домовете за деца, проекти и международни дейности на МЗ. Тя е заемала е и позиция на съветник на вицепремиера Симеон Дянков по здравни въпроси.
Здравният министър Десислава Атанасова няма да има трети заместник, а лично тя ще се заеме с лекарствената политика и сама ще поеме цялата отговорност за нея.

Д-р Антония Първанова обеща бърз достъп до лекарствата



Д-р Антония Първанова е избрана от Европарламента за основен докладчик на новата директива за прозрачността при ценообразуването и възстановяването на разходите за фармацевтични продукти. Евродепутатката обеща, че ще осигури на гражданите бърз достъп до лекарства.

Председателят на НС Цецка Цачева: Скъпи лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас - лекарите, на които вярваме


Това призова Цецка Цачева, председател на НС и патрон на проявата, при откриване на дискусията "Лекар, на който българите вярват", която се проведе в парламента на 03. 04 т. г..
По думите и „тя е настояла церемонията да е в пленарната зала, тъй като изборът на лекарите е бил подобен на този на депутатите, чрез спечелен вот, но на пациентите”. Депутатите искат да чуят какво мислят лекарите за финансирането на системата, нескончаемата здравна реформа, организацията на болничната и доболничната помощ, нормативната база и здравноосигурителния модел, каза тя. Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова изрази благодарността на МЗ към труда на българския лекар. Всички номинирани 250 лекари от читателите на в. „24 часа" бяха наградени с грамоти. Те Номинираните лекари бяха поздравени от ректора на МУ - София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, от директори на различни болници и др.
„Необходимо е да се изработи стратегия за здравеопазването, трябва да се обединим около обща стратегия, колкото и да е трудно. Пациентите не се делят на сини и червени”, подчерта проф. Митев като призова здравният министър „да поведе хорото и да мотивира гилдията да се обедини около няколко опорни точки”.
Доц. Владимир Пилософ, директор на Националналната кардиологична болница за пореден път акцентира върху качеството на лечението. По думите му „400 болници у нас са твърде много. И те колкото повече се увеличават, толкова повече пицата не стига”. И според проф. Чавдар Славов, шеф на кардиологията в Александровска болница огромният брой болници в страната е за сметка на качеството на медицинските услуги. Той бе категоричен, че трябва да се създаде Лекарска камара, която да поеме стриктно контрола върху качеството на лекарския труд и услуги.
Акад. Петя Василева постави въпросът за специализацията и следдипломното обучение на лекарите у нас. Ние сме единствената страната, в която следдипломното обучение е доброволно, без никакъв ангажимент и стимули от страна на държавата. У нас липсва и ефективен контрол върху качеството на лечението, тъй като за разлика от другите страни не се осъществява от финансиращите институции, каза тя и апелира към министър Атанасова и към председател на НС за спешни законови промени в тази посока.
Не е редно 7 от 12 с инфаркт да идват след 12-ия час, защото хората не осъзнават какво им се случва. Не е нормално "Бърза помощ" да идва след час, а в Англия идва на 6-7-а минута. Не е нормално лекари да не знаят някои основополагащи неща. Спешната ни помощ е много изостанала. Разчитаме по някаква случайност пациентът да не умре, докато го караме към болницата. Сегашната система на специализация явно е неудачна, след като 70% от младите лекари бягат в чужбина да специализират, а ние не можем да намерим лекари и сестри за болницата, каза д-р Борислав Ацев, кардиолог от столичната болница „Св. Екатерина".
Натоварвате ме с големи очаквания, каза здравният министър Десислава Атанасова, след като изслуша кои според лекарите са основните проблеми на системата у нас. Това, че не съм лекар, ми дава гледната точка на пациента, добави тя и обеща за много кратко време да направи промени.
Фокусът ще е за тласък на специализации, подобряване на спешната помощ, наредба №40, която засяга болниците, контрола на качеството, за който ще се работи съвместно с НЗОК, и изработване на дългосрочна визия за здравеопазването.
Остра е необходимостта от промяна в системата на специализациите, изтъкна министърът. По думите й квалифицираните специалисти трябва да намират реализация у нас, а не да я търсят навън. Атанасова подчерта, че се надява това да става в сътрудничество с лекарската гилдия.
Според данните от анкета, организирана по проекта, 67% от номинираните лекари смятат, че финансирането е основният проблем на здравеопазването, 32% смятат, че основния проблем е в нормативната база., а 2/3 подкрепят идеята за един обществен фонд и няколко допълващи го частни. Сред най-интересните лекарски предложения са: Сред най-интересните лекарски предложения са:
удвояване на частта от БВП за здравеопазване - от 3,8%, както е сега, на 7,6% или направо 8%; по-рестриктивна нормативна база, която не позволява източване на НЗОК;  здравна стратегия, която да не се влияе от смяната на правителства, министри и натиск на интереси и др. А на въпроса от анкетата "Кои са първите три неща, които бих направил в здравеопазването, ако зависеше от мен?" – отговорите са от "Не бих сменял толкова често министъра на здравеопазването" до "Бих предоставил реформата изцяло на експерти на СЗО, колкото и висока цена да поискат за работата си".
----
След месец "24 часа" ще издаде книга с имената на всички 272 номинирани лекари.


Четири пациентски организации настояват таванът за здравните вноски да се увеличи тавана


Парите в здравеопазването да се увеличат, като се увеличи "таванът", върху който се осигуряват хората, предложи Владимир Томов, председател на Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ), на среща със здравния министър. Той поясни, че в момента дори човек да получава заплата 10 хил. лв., плаща 8% здравна вноска на базата на 2 хил. лв.
Представители на четири национално представени пациентски организации предлагат на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова да се увеличи "таванът"от 2 на 5 хил. лв, като за целта се направят законодателни промени в закона за здравното осигуряване. Така по-заможните и богати българи ще плащат по-високи здравни осигуровки и приходите от тях ще се увеличат.
От пациентските организации настояват да се направи анализ защо хората не плащат, да има по-строг контрол на качеството на медицинските услуги, в агенция "Медицински одит"да има и техни представители и да се приеме законът за закрила на пациентите.
Те призоваха и за създаването на фонд за обезщетение на пациентите, пострадали при лечение, по подобие на тези във Франция, Белгия и Великобритания. Здравният министър обяви, че тя също е за това и подкрепя идеята, но според нея средствата не трябва да бъдат отговорност на държавата. Този фонд трябва да бъде финансиран чрез застраховките „Професионална отговорност на лекарите”, заяви Атанасова. Така реално лекарите ще обезпечават от джоба си пострадалите от действията им пациенти. Представителите на пациентите са заявили готовност да проведат информационни кампании, от които гражданите да научат защо трябва да плащат здравните си осигуровки и какво получават насреща. Според тях е нужна и повече прозрачност при харченето на публичните средства и парите от вноски. В отговор на това Атанасова обеща, че информацията за разходите на НЗОК ще се качва в сайта на институцията.
Наскоро Атанасова предложи хората без осигуровки да нямат възможност да подновяват личните си карти и така да им се отреже достъпът до социални помощи, но идеята остана без развитите. Сега от МЗ замислят томболи, награди т. е. бонуси при лечение като ваучери за безплатно ползване на медицински услуги или безплатно ходене на санаториум да има за тези, които си плащат редовно и навреме вноските за здравно осигуряване. Това е един от стимулите за по-висока събираемост на вноските, поясни тя. Очакванията са по този начин да бъдат стимулирани здравнонеосигурени пациенти да си правят редовно вноските към НЗОК. Предстои да бъдат обсъдени и санкциите като лишаване от административни услуги и запориране на банковите сметки за некоректните платци. Според Атанасова трябва да има промяна в състава на Изпълнителната агенция "Медицински одит", като в него да бъдат включени експерти и юрист. Тя не уточни кой ще назначи за директор на агенцията.
Здравният министър и представителите на пациентските организации са се обединили около идеята да отпадне процедурата и таксата "избор на екип", както и плащането на такса за придружител в болница. За избора на екип все пак Атанасова допълни, че ще се търсят други механизми, за да не бъдат лишени хората от правото си да избират своя лекуващ лекар, както и за достатъчно и достойно заплащане за труда на тези лекари, които денонощно биха се отзовали на пациентите.
От срещата стана ясно, че диагностично свързаните групи няма да бъдат въведени до 2020 г., а до две седмици може да влезе в сила проектът за борба с рак на маточната шийка.
----

По данни от края на м. г. неосигурените българи са над 1,62 млн. души.
В Германия таези, които не плащат здравни вноски, са едва около 50 000 души.

Пациентски организации застанаха категорично за приоритетите на доц. Калинка Коприварова


По думите на доц. Калинка Коприварова, ако трябва да се степенуват нуждите на децата и младите с диабет – първо е наложително да се увеличат тест-лентите, второ да се реимбурсират консумативите за инсулиновите помпи на всички деца, които имат такива помпи, независимо че голяма част от тях родителите им са ги закупили със собствени средства и трето едва след това да се иска НЗОК да поема напълно или частично стойността на инсулиновите помпи.
Зад думите и единно .застанаха както Аоциацията на децата и младите хора с диабет, така и Български пациентски форум.
Според Елисавета Котова, председател на асоциацията лентите трябва да бъдат увеличени от 150 на минимум 600 след 18 години, за да се спестят средства за лечение на усложнения, които могат да настъпят при лош контрол на кръвната захар,вследствие на недостатъчния им брой.
Сега НЗОК осигурява 1100 тест ленти на диабетици до 18 г. и на бременни.
Представителите на асоциацията заявиха, че са "за" реимбурсация на инсулиновите помпи, но трябва да има обективни критерии за тяхното отпускане. Освен това е необходимо да се създадат центрове за обучение на медицински персонал и на самите пациенти.
Те твърдят, че нито една медицинска сестра не е обучена да работи с инсулинова
помпа и няма създадена мрежа от медицински специалисти, които да реагират адекватно, когато се налага тяхното поставяне.

2 април - Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма

На 18 декември 2007 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която обявява 2 април за Mеждународен ден на аутизма. Чрез него се изразява дълбока загриженост относно разпространението на аутизма сред децата по света и трудностите при тяхното развитие.
По повод Световния ден за повишаване на информираността по въпросите на аутизма деца, страдащи от заболяването, се срещнаха с Цецка Цачева, председател на НС. Младежите я запознаха с предизвикателствата, пред които са изправени, и начините, по които се справят с тях.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов бе гост на откриването на изложбата с творби на деца и младежи с аутизъм, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, която бе организирана от Гражданското движение "Помощ за лица с проблеми в развитието" със съдействието на галерията. В експозицията бяха включени и творби на други талантливи деца от курса по керамика "При извора" към читалище "Витоша".

----

Едно на 88 деца в световен мащаб страда от заболяването. Честотата на заболяването в световен мащаб е между 1-2% от населението. Броят на аутистите у нас, е около 140 000. Освен деца сред тях има и недиагностицирани възрастни хора, съобщи Владислава Цолова от фондация "Фонд за терапии за деца с аутизъм”.
Децата аутисти у нас са без лекари, които да следят и лекуват състоянието им. Лекарите бъркат диагнозата с психично разстройство, и у нас тя се поставя на децата за седмица и то само по разкази на родителите и наблюдение на поведението на детето, без изследвания за установяване на конкретни медицински показатели, докато по света наблюдението трае 6 месеца. Основният проблем при децата аутисти е некачествената комуникация и липсата на социализация. Родителите пък масово прикривали аутизма на децата си, за да не влязат в графата „луди”, алармираха от фондацията. Повече от половината от децата аутисти не могат да се научат да говорят, голяма част не могат да контролират отделителната си система. Друга част успешно се справят в дейности, в които голямо внимание се отделя на детайлите, като IT – технологиите
----

Няма клинична пътека за лечение на деца аутисти. Диагнозата се поставя безплатно в в детската психиатрична клиника "Св. Никола"към Александровска болница , като има няколко обучени психиатри във Варна и в Пловдив. те се лекуват без заплащане по програма на МЗ, но в други градове на страната действително няма специалисти за това заболяване.
Много от аутистите имат добра работна дисциплина, спазват правилата и са предпочитани в определени сфери от работодатели в САЩ. Най-добра социална политика по отношение на аутистите се прилага в Холадия, както и в други скандинавски държави, където децата аутисти учат в масови или арт-училища и водят пълноценен живот.

четвъртък, 5 април 2012 г.

Пета научна конференция на ДСОПЛ: Средната възраст на ОПЛ е 52 години

Д-р Любомир Киров:  Ако стана доцент, след два месеца, дали ще бъда по-знаещ и дали това би ми попречило да говоря това, което съм говорил досега и да отстоявам това, което съм отстоявал и до момента
Д-р Милен Стратиев: 10% от по-активните ОПЛ от години се мъчат и правят нещо, но и те вече карат само на мускули и на моменти също се демотивират

На 31 март 2012 г. в столицата се проведе петата научна конференция на ДСОПЛ. По традиция в нея участваха обичайните заподозряни малко над 50 ОПЛ и отсъстваха представители на МЗ и НЗОК.
При откриване на форума председателят на дружеството д-р Володя Василев не успя да скрие разочарованието си от полупразната зала, която бе и отговора на риторичните му въпроси защо софийските ОПЛ не могат да отстоят позициите си и защо са след, а не преди събитията. Той благодари на всички спонсори на конференцията и на-вече на генералния спонсор Актавис.
Д-р Любомир Киров, национален консултант по обща медицина по проблеми в ПИМП, бе по-оптимистично настроен и изрази надежда, че след час залата ще бъде по-пълна. Той подчерта, че всеки човек е вселена и не е важно дали е един или са 4000 човека в залата, защото професионалната група е една и каквото се прави за един то важи за всички. А това, че от институциите няма представители не трябва да изненадва абсолютно никого, защото там рокадите в ръководствата са чести. За да поразведри обстановката той разказа следният виц: Един лектор влиза в аудиторията и вижда само един човек, което изобщо не го демотивира и той блестящо излага своята презентацията. След нея той искрено благодари на присъстващия за търпението му и е готви да си тръгне, но мъжът го моли да остане, защото той е следващия лектор…
Д-р Киров завърши с думите, че най-лошо е когато човек не знае какво иска и няма посока, докато ОПЛ са на ясно какво искат и накъде вървят, но заедно.
Д-р Диана Чинарска, член на УС на БЛС, също приветства от името на ръководството на лекарския съюз престъпващите за това, че продължават да провеждат тези традиционни вече срещи и съобщи, че в БЛС е сформирана комисия за изработване правилата по наредба № 30, с цел приравняване акредитацията на българските лекари с тази на колегите им от ЕС.
Богатата и интересна научна част обхвана следните презентаци: Sopral при ГЕРБ с екстраезофагеални прояви (атипични прояви) с лектор проф. д-р Борислав Владимиров от УМБАЛ ”Царица Йоанна” ИСУЛ, (Софарма); Емпирична антибиотична терапия на острите възпалителни заболявания в оториноларингологията с лектор д-р Александър Райнов, гл. асистент УБ „Лозенец”, (Астелас); Отношенията между хората – фактор на промяната в общата медицинска практика с лектор проф. Тома Томов, дмн, директор на департамент Български институт за отношения между хората в НБУ; Холеон-5: бърз ефект при остър и хроничен стрес с лектор-р Веселин Герев, Пловдив, (Севекс Фарма); Инкретин-базираната терапия при лечението на захарен диабет тип 2 с лектор доц. Цветалина Танкова, дмн, ръководител на Клиника по захарен диабет на УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”; Polinail ONY-TEC – иновативно лечение на онихомикозите (CSC) с лектор доц. Гриша Матеев, Клиника по дерматология, МБАЛ Александровска, София; Еректилна дисфункция и органични заболявания и Защо диагнозата и лечението на еректилна дисфункция са важни?(Eli Lilly) с лектор проф. Филип Куманов,началник Клиника КХНГЗ УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”; АРБ – алтернатива при лечението на сърдечносъдовите заболявания с лектор проф.  Димитър Раев, началник клиника по кардиология и интензивно лечение в МИ на МВР; Метформин и онкозаболявания (Актавис) с лектор доц. Ивон Даскалова, началник клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА; Болестта ревматоиден артрит в практиката на общопрактикуващия лекар с лектор д-р Николова, UCB; Катетърна аблация при надкамерни тахиаритмии с д-р ВасилТрайков, инвазивен електрофизиолог, Токуда; фирмена презентация и Victoza® - коренна промяна на лечението на захарен диабет тип 2 с лектор д-р Грета Грозева, дм, Клиника по захарен диабет на УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев”.
След нея УС на ДСОПЛ запозна присъстващите ОПЛ в залата с изводите и препоръките от семинара по организационно консултиранена ДСОПЛ в град Банкя, проведен в началото на годината, за подобряване отношенията между софийските ОПЛ и тяхната координация,-което е и определящ фактор за постигане на основните цели на ДСОПЛ.
Д-р Василев съобщи, че един от основните изводи, генериран от събитието е, че има смисъл от съществуването на сдружението, което е с 10 годишна история и във времето е претърпяло различни катаклизми, не само заради принадлежността и идентичността към него, а най-вече поради основните задачи и цели, които то си поставя, а именно: повишаване приходите на ОПЛ и адекватното остойностяване на труда им; 24-то разположение да остане в ангажиментите на държавата; обучението и специализацията да бъдат регламентирани така както трябва, по-добра регулация на административно налаганите санкции и подобряване критериите по отношение на тях.
Друг от изводите е, че УС и координаторите като ефективност не работят добре и моделите на взаимопомощ, съпричастност, сътрудничество се изместват от тези на завист, неколегиалност и некоректност. Отношенията между самите ОПЛ се определят като идентифирентни, което не може да тласне развитието им напред нито финансово нито професионално.
Препоръките на професионалистите са първо при заседанията на УС на ДОПЛС да има външен консултант-психолог, с цел да се научат да работят по-ефективно, по-организирано, по-бързо, за да се избегне губенето на време, сили и се предотвратят неразположения като главоболие, стрес и дискомфорт. Второ три пъти поне годишно да има такива подобни семинари, в по-малък формат между 30 и 50 души, за да се подобри комуникацията и сътрудничеството между ОПЛ, отношения които неименуемо рефлектират и се принасят и в общуването им с техните пациенти, което от своя страна е от изключителна важност за подобряване на клиничния изход на заболяванията им. Трето кореспонденцията с институциите да се подобри и да бъде адекватна и своевременна съгласно събитията.
В тази връзка зам. председателя на сдружението д-р Милен Стратиев каза, че от срещата в Банкя той е останал изключително доволен, но наблюдаваната ситуация го е депресирала и само последните думи на д-р Кри ров малко са му помогнали да преодолее тъгата, защото само, когато са обединени, заедно, единни, дори и по-агресивни ОПЛ могат да постигнат нещо. Борбата ни трябва да е за всеки един колега, защото ако спечели един печелят всички каза още той визирайки д-р Галина Йочева, която води съдебни битки вече дори и зад граница. Предстои да се гледа 24-то разположение в Страсбург, допълни го тя.
Д-р Стратиев съобщи, че в тяхното 20-то ДКЦ вече са раздадени договорите за наеми и констатира със съжаление, че повече от половината от колегите му вероятно ще ги подпишат и сами ще си сложат „главата в торбата”. Но за всичко сме си виновни само ние, продължи той, защото 10% от по-активните, от години се мъчат и правят нещо, но и те вече карат само на мускули и на моменти също се демотивират.
Всеобща бе констатацията, че комуникацията куца, че е настъпила апатия, разочарование, че нещо трябва да се направи, за да се активират колегите, за да имат форумите по-голямо присъствие, каквото са имали в началото и че координацията трябва да бъде двустранна - отдолу нагоре и обратно.
От залата се дадоха идеи от рода на УС на ДСОПЛ да се провижда в различни столични ДКЦ-та, а решенията на УС на ДСОПЛ да се закачат във всички ДКЦ-та, на които бе отговорено, че и сега УС се провеждат открито, прозрачно, в административния блок на МБАЛ Александровска, на които всеки може да присъства при желание, че всичко се качва на сайта на дружеството и се отразява в професионалното списание „Медицински магазин”. И д-р Киров предложи информация да се качва и на сайта на НСОПЛБ в България, който се радва на изключително голяма ежемесечна посещаемост, а д-р Василев призова колегите поне един път на 24 ч. да отварят своите електронни пощи.
Д-р Киров, сподели, че може скоро и да не е национален консултант, тъй като според изявленията на здравният министър Десислава Атанасова такива не могат да бъдат нехабилитирани лица.
Ако стана доцент, след два месеца, дали ще бъда по-знаещ и дали това би ми попречило да говоря това, което съм говорил досега и да отстоявам това, което съм отстоявал и до момента, защото ако съм имал длето и чук, като консултант съм получил четка и ако ми я отнемат то другите мои два инструмента пак си остават, образно се изрази той.
По думите му 1800 ОПЛ в момента имат специалност ОМ, около 1600 са в процес на специализация и около 200 са с прекъсната такава. Той съобщи, че е настоявал и ще продължи да настоява и на предстоящата му среща със здравната парламентарна комисия акредитацията за обучителните практики по ОМ да се извършва не от лекар-експерт, а от ОПЛ с придобита специалност ОМ, което е титуляр на практиката. Съобщи още, че и той ще регистрира обучителна практика и че те нарастват в страната. В момента пилотните практики са 15-20, но очакванията му са до края на годината да са дори петорно повече.
На въпроси от залата не може ли да има заварено положение и да им се признае просто стажът той отговори, че когато шофьор се явява на изпит, независимо дали е на 60 или на 18 год., правилата са еднакви, важат с еднаква сила за всички и трябва да се спазват. Трябва да си знаем целите, да има ред, за да бъде пътят ни успеше. Само така ще имаме добър имидж и специалността ни ще бъде уважавана и у нас и в Европа, каза той.
По негови данни средната възраст на ОПЛ в страната е 52 години и само кардиолозите, при които е 53 ги изпреварват. А НЗОК отказва да отговори колко са незаетите общо и по области незаетите практики, както отказва да отговори и на други питания поставени от НСОПЛБ.
Някои ОПЛ от залата споделиха, че на тях лично им е отговорено, че ако искат да изкарат 22 м. стаж в пилотна практика, за първите 6 м. трябва да заплатят наведнъж близо 500 лв., а след това за всеки месец да превеждат по 30 лв. на съответната акредитирана практика. Посочени са им само три акредитарани обучителни практики за цялата страна-София, Ихтиман и Пловдив и им е отговорено, че д-р Киров за съжаление се е ангажирал с това, но за момента не е направил нищо. Някои ОПЛ реагираха по бурно и емоционално, че едва ли има какво да научат в тези практики и е неоправдано да инвестират средствата си в тях.
Според други ОПЛ след като 12 и повече години бъхтат като крепостни селяни, без да им се предоставят условия, за да защитят специализацията си, трябва след определени години, както е в Испания-5, Италия-3 год., работа на едно място те да им се признаят като практически стаж по специалността ОМ. Други контрираха, че това е въпрос на вътрешна държавна организация и е безсмислено с този проблем да се занимават инстанции извън България, както се заканиха някои. Трети заявиха, че след тях никой не идва, защото пътят не е утъпкан, а трънлив. Четвърти бяха категорични, че само 1/10 от ОПЛ са активни и движат социалният напредък, а другите просто „чакат на гюме” едва ли не някой да се разболее, полудее или умре за да му вземат пациентите.
Д-р Йочева призова никой да не подписва договорите за наем, тъй като неясните моменти са твърде много и сподели, че тяхната поликлиника се оказало, че не е общинска собственост, а национално богатство-паметник на културата. По думите и у нас за да не се свърши нещо се определя работна група. И тя отново категорично заяви, че ОПЛ трябва да бъдат единни и обединени, защото „ако стоим отделно като овце ще ни стрижат и като ни преброят ще ни теглят ножа”. СОС не си знае собствеността и не може да я управлява, а ние от 1200 останахме 800 практики в столицата, подчерта тя и завърши, че от изказванията на последния събор на БЛС с изненада установила, че е най-щастливото джипи в Европа, само гдето не го знае..
Ние сме пирамидата на това здравеопазване и ние трябва единно трябва да отстояваме интересите си дори, ако се наложи да приемаме и преглеждаме само по 10 души дневно, ако трябва да има листи на чакащи и ако трябва дори да откажем да работим с НЗОК, предложиха от залата. Свършваме, намаляваме само 4700 вече сме и опъваме като кучета, а само гледат откъде да ни изцакат, но с кого ще ни сменят, с кого, риторично попитаха други ОПЛ.
В крайна сметка стана ясно, че е създадена работна група в СОС, в която влизат д-р Делфина Нуниес, д-р Поли Здравкова, по отношение проблемите с наемите, че нищо не трябва да се подписва под натиск, докато няма решение на ДОПЛС относно наемните договори и че по закон, който няма специалност от 2014 г. няма да може да практикува.
По традиция проблемите и въпросите за дискусия се оказаха много повече от времето за тях.
Форумът приключи с вечеря, по време на която водещият томболата д-р Милен Стратиев за пореден път доказа, че шоубизнеса много, много е загубил без изявите му като шоумен, но пък медицината е спечелила и то убедително. За доброто настроени на всички се погрижи и този път балет Обсешън студио денс,но „подкрепен” от малки чаровнички между 4 - 6 години.

Голф пакет за Великден в Lighthouse Hotel 5*

-Настаняване в двойна стая на луксозния Lighthouse Hotel 5*
-Пълен пансион (закуска, обяд и вечеря)
-2 голф игри на Lighthouse Golf Course
-Ползване на СПА център – сауна, турска баня, лакониум, душове, вътрешен басейн и зона за релакс
Пакет за 2 нощувки: 201 EUR на човек
Пакет за 3 нощувки: 257 EUR на човек
Пакет за 7 нощувки: 459 EUR на човек
Доплащане за участие в турнира на 14.04. – 15 EUR
------------------
BgGolf-VIP Holiday & Travel Ltd.   Bulgaria, Sofia 1000    8 "St. Sofia" Str.      tel./fax: +359 2 980 54 36
GSM: + 359 884 424 323/886 411 356  e-mail: imb@vipholidaytravel.bg   http://www.vipholidaytravel.bg

Почивай и се Наслаждавай – Априлски и Майски празници 2012 г.

-3 нощувки в Бел Тауър Вила за 2-4 души

-Всеки ден богата закуска в Клуб Хаус Ресторант
-Всеки ден 3-степенна вечеря с чаша вино или бира
-Кафе, чай и минерална вода във вилата
-Безплатно ползване на вътрешен басейн на Клуб Хаус
-Безплатно ползване на Клуб Хаус  с финландска сауна, джакузи, фитнес център, билярд и тенис на маса (изисква се предварителна резервация)
-Безплатно ползване на безжичен интернет, паркинг и сейф на рецепция
-1 голф урок с Асистент Професионалист (60 минути)
-1 класически масаж и ползване на парна баня, инфрачервена саъна и релакс зона
Пакет 3 нощувки 509 лева на човек (при 2-ма настанени)
При 3 нощувки 419 лева на човек (при 3-4 настанени)
Пакет Деца 6-12 години, настанени във вилата на родителите 118 лева (не включва занимания)
*Офертата важи до изчерпване на вилите Бел Тауър.
-------
BgGolf-VIP Holiday & Travel Ltd.   Bulgaria, Sofia 1000    8 "St. Sofia" Str.      tel./fax: +359 2 980 54 36
GSM: + 359 884 424 323/886 411 356  e-mail: imb@vipholidaytravel.bg   http://www.vipholidaytravel.bg

Семеен пакет за Великден в Lighthouse Hotel 5*

 
-Настаняване в двойна стая в луксозния Lighthouse Hotel5*
-Пълен пансион(закуска, обяд и вечеря)
-Ползване на СПА центъра (сауна, турска баня, инрачервена сауна, лакониум, душове и зала за релакс
Пакет за 2 нощувки: 125 EUR на човек
Пакет за 3 нощувки: 181 EUR на човек
Пакет за 7 нощувки: 383 EUR на човек

*Деца до 12 г. се настаняват в стаята на родителите (максимум по 1 дете в двойна стая).
*Напитките не са включени при обядите и вечерите.
 --------
 СПА пакет:
-Настаняване в двойна стая на луксозния Lighthouse Hotel 5*
-Пълен пансион (закуска, обяд и вечеря)
-2 релакциращи масажа по 60 минути
-Ползване на СПА център – сауна, турска баня, лакониум, душове, вътрешен басейн и зона за релакс
Пакет за 2 нощувки: 183 EUR на човек в двойна стая
Пакет за 3 нощувки: 239 EUR на човек в двойна стая
Пакет за 7 нощувки: 441 EUR на човек в двойна стая

*Напитките не са включени при обядите и вечерите.




------------
BgGolf-VIP Holiday & Travel Ltd.   Bulgaria, Sofia 1000    8 "St. Sofia" Str.      tel./fax: +359 2 980 54 36
GSM: + 359 884 424 323/886 411 356  e-mail: imb@vipholidaytravel.bg   http://www.vipholidaytravel.bg

сряда, 4 април 2012 г.

Ден на отворените врати в УМБАЛ „Александровска”


По повод Международния ден на здравето - 7 април, в Александровска болница традиционно се провеждат безплатни консултативни прегледи за пациенти от София и страната.
На 6 април (петък) специалистите ще преглеждат от 10 до 14 ч. в консултативните кабинети на съответните клиники в ДКБ „Александровска” (поликлиниката) само след предварително записване.
------
Телефон за контакти: 02/ 92301 (тел. централа)
Телефонни номера на кабинет по:
Неврология – тел. 02/9230 547, 465
Кардиология – тел. 02/9230 249, 953
Хирургия – тел. 02/9230 590
ІІ хирургия - тел. 02/9230
378
Нефрология - тел. 02/9230 420, 215
Белодробни болести – тел. 02/9230 470
Кардиология – тел. 02/9230 461
Гастроентерология – тел. 02/9230 252
Нефрология и трансплантация – тел. 02/9230 372
Детски болести - тел. 02/9230 322
Ендокринология - тел. 02/9230 571
Хематология - тел. 02/9230 474
Очни болести - тел. 02/9230 587, 335, 583
Детски очен кабинет
- тел. 02/9230 576, 432
Психиатри
я - тел. 02/9230 520, 960
Детски психиатричен кабинет - тел. 02/9230 681
Кожни болести – тел. 02/9230 494
, 447
Урология - тел. 02/9230 202, 204, 581
Алергология - тел. 02/9230 406, 632
Вътрешни болести - тел. 02/9230 586

Мухите се привличат


Те са глухи, непрекъснато се наблюдават една друга, събират се на рояци  и се водят колективно към храната.

Човешкото ДНК съвпада


99% с тази на шимпанзето и 70% с тази на голия охлюв така нареченият плужек.
А комарите предпочитат хората с миризливи крака

Първата четка за зъби

Тя е направена в Китай през1498 година от свинска четина.В Европа тази четка достига през XVII век и постепенно придобива широко разпространение.
Първата четка с по-съвременен дизайн била направена от Уилям Адис в Англия около 1780 г.
Американските зъболекари днес годишно използват близо 13 т. злато за коронки, мостове и зъбни протези.

вторник, 3 април 2012 г.

Шуслеровата терапия трябва да стане част от аптечката на всяко домакинство


На специална среща проф. Кулкарни запозна представителите на различни медии с индийската традиция, наука и изкуство за създаване на здрави деца. Възрастните формират децата, а те създават родителите, а идеалната възраст на жената за зачеване е около 25 години и жените грешат, като отлагат забременяването, заради кариера, финансови причини или други причини, каза той.
Според Аюрведа древната, традиционнна индийска медицина, главната причина за стерилитет е стресът, който предизвиква множество проблеми на метаболитно ниво. Като други причини за безплодие той посочи консумацията в големи количества на мазни и пикантни храни, алкохолът, цигарите, нощният живот, безсънието и умственото изтощение, които пък са „бич” най-вече за сперматозоидите. По думите му сексът за удоволствие и секса за зачеване на дете са две съвсем различни неща.
Ето защо когато двойката иска дете тя трябва да се подложи на програма за очистване и подмладяване на тялото. И двамата партньори е наложително поне минимум 6 месеца да се опитват да живеят без стрес, да спят поне 9 часа на денонощие и да променят хранителният си режим, като се хранят балансирано, с домашна храна, приготвена с радост и избягват месото, защото то е пълно с хормони, които нарушават баланса в човешкото тяло. Има и специален прием на определени билки, както и специален процес на очистване на организма – панчакарма, плюс йога и медитация.
Панчакармата е методика от 5 стъпки полезни и при всички заболявания, която става все по-известна в света, за прочистване и извличане на токсините от тялото.
Мъжете е хубаво да приемат всеки ден шафран с топло мляко, тъй като шафранът има функцията да подобрява качеството на мъжката сперма.
Той със съжаление констатира, че съвременния мъж става все по-импотентен, качеството на спермата много сериозно се влошава и главната причина за това е лаптопа. Топлината, която той излъчва се отразява зле на тестисите, които не са на хладно, тъй като често лаптопа е върху скута. Нарушава се броя и качеството на сперматозоидите в този случай, както и при носене на много тесни дънки. Това са причини, които може лесно да бъдат отстранени продължи проф. Кулкарни, който подчерта, че според индийските схващания жената не трябва да е по-възрастна от мъжа, за да бъдат децата здрави физически и психически.
Според него зачеването не бива да става случайно, в несигурна и непозната обстановка, а веднага след като „покълне” животът майката трябва непрекъснато да се грижи и защитава умът на детето, тъй като всичко, което тя чете, слуша, вижда, преживява се отразява на плода. С други думи майката по време на бременност трябва да бъде изключително отговорна за състоянието на своето дете, защото то слуша, усеща емоции, истории, музика и ще има качествата, които често са били в нейните мисли и съзнание. Така например често преглъщаният гняв от бъдещата майка, в следствие униженията от страна на съпруга и, рефлектират върху емоционалното и физическо здраве в последстващите години от живота на детето, което може да развие алергии или други здравословни проблеми.
В тази връзка той препоръча бъдещите майки да консумират само топла, балансирана домашно приготвена храна от здрав ум с положително отношение към света, да не гледат екшъни, да не спят през деня, да избягват отрицателните натоварвания и емоции, да не приемат храна сготвена навън, да ядат редовно стафиди, листни зеленчуци, смокини, мляко, но не пастьоризирано, тъй като с него се внасят в организма синтетични хормони, които нарушават дисбалансът му, да избягват сънят по гръб или корем, да бъдат щедри към всички около себе си, ежедневно да се занимават с нещо благородно и красиво и да не подтискат естествените си пориви за уриниране и дефикация.
Хомеопатията и шуслеровата терапия са много важни в целия този процес на създаване на здрави деца.
Хомеопатията е холистична терапия, която приема ум и тяло като неделими части и може да се използва като основно или допълнително лечение в комбинация с традиционната медицина.
И хомеопатията и шуслеровата терапия разполагат с много добри решения по отношение на сутрешното гадене, балансиране на минералните вещества в човешкото тяло, задържането на вода при бременност в тялото и др. Поликистозните яйчници, нарушените хормонални цикли също се повлияват доста добре от хомеопатичното лечение. 
А шуслеровата терапия трябва да стане част от аптечката на всяко домакинство,
 каза в заключение проф. Кулкарни.