Translate

понеделник, 17 декември 2012 г.

В Брюксел-Бойко: стига с това maybe



Лидерите на ЕС да работят на български език, предлага Борисов

След като забрани на министрите си да боравят с "думичката ще", премиерът Бойко Борисов вече не иска английското maybe* да се използва на заседанията на съвета в Брюксел, защото имала много значения. В белгийската столица Борисов участва в заседанието на европейските лидери. "Даже аз им предложих (на лидерите на Европейския съюз - б.р.) да работим на български език, защото в него много ясно се казва кое е "да", кое е "не", кое - "може би", заяви Борисов пред български журналисти. Според премиера в Брюксел много време се отделя на английски какво е точно значението на текста: "може би" или "ще".
"Около час коментираха колегите дали и какво е точно значението, дали и след него не води нещо, което примерно да не сме го възприели, или нещо подобно", допълни министър-председателят с усмивка, цитиран от "Дневник".
Премиерът и пред министрите си още веднъж е заявил категоричното си "не" за отмяна на забраната за пушенето. Темата предизвика социални недоволства и от едната и от другата страна през последната седмица. На извънредно заседание във вторник икономическата комисия в парламента ще обсъди дали на заведенията да се позволи да върнат залите за пушачи.
"Между другото, да ви кажа моето мнение, с големи букви да се напише, аз съм против промяна на Закона за тютюнопушенето и дано удържат и нашите в парламента. Категорично против", заявява премиерът на последното заседание на кабинета, сочи стенограмата. "Разбира се, сигурно може да се направят някъде изключения или подобрения, но забраната не трябва да се пипа в закона", добавя той.
От стенограмата става ясно още, че премиерът е наредил на правосъдния министър Диана Ковачева да провери на място в Петрич казус със сграда на районния съд. Тя докладва точка за купуване на имот в полза на съдебната власт в Петрич за 1,7 млн.лв., защото районният съд и прокуратура работели в сграда, която не отговаряла на изискванията. Зам. финансовият министър Владислав Горанов обаче й напомня, че в края на 2011 г. Министерството на финансите е предложило сграда за същия съд. Тя била собственост на държавата заради производство по несъстоятелност на "Бизнесбанк" АД. Тогава Ковачева отговорила, че такава сграда не е нужна на министерството. От стенограмата става ясно, че Ковачева не помни какво е разписвала.
-------
maybe* - може би

В."Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар