Translate

петък, 7 декември 2012 г.

Несебър отбеляза Никулден




Осеммесечно бебе влезе в морето, за да хвърли венци в памет на загиналите


С тържествена литургия, водосвет и хвърляне на венци в морето Несебър отбеляза Никулден. По традиция църквата „Св. Успение Богородично” събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца- покровител на морето Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно литийното шествие стигна до Морска гара, където жителите на града се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве.
В обръщение към съгражданите си Николай Димитров обеща да продължи да работи за по-чисто море, с което традиционните поминъци на града- рибарство и туризъм да бъдат защитени. „Здраве и късмет желая на всички, свързани с Несебър. Дано Свети Николай Чудотворец ни закриля и с неговата милост рибарите да се прибират при семействата си, а градът да върви само напред. Дано бди над всеки дом и нека във всяко наше действие усещаме неговата закрила” пожела градоначалникът. Детски фолклорен състав към Общинската школа за изкуства сгря несебърлии с кръшни танци.
Веднага след богослужението всички се подкрепиха с почерпка, организирана от община Несебър и местното Тракийско дружество. След празничната програма жителите на Несебър се отправиха към малък кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци.
Най-малкият член на тържествения екипаж се оказа едва осеммесечният Христо Бесалев. Синът на един от рибарите на кораба- Христо Бесалев- старши не се уплаши от шума на корабните машини и с интерес изгледа церемонията. „Малкият Ицо е закърмен с любов към морето, той е истинско морско чедо и за нас бе съвсем естествено още на първия му Никулден да го направим част от традицията.” каза майката Мима Иванова.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар