Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

Коледен пакт




В рамките на кампанията "Коледата безопасна", която се провежда за шеста поредна година по инициатива на вестник "Стандарт", производители на хранителни продукти, големи търговски вериги, представители на търговски центрове, потребителски организации и медии подкрепиха инициативата и поеха ангажимент да правят всичко възможно, за да предпазят българските потребители от опасни и некачествени стоки, като подписаха "Коледен пакт".


Подписалите пакта се задължават:

1. Да осигуряват целогодишен контрол върху качеството на предлаганите на българския пазар хранителни продукти, техника, стоки за деца.
2. Да информират потребителите и/или институциите при съмнение за опасни стоки на пазара и ако се наложи - да съдействат за изтеглянето им.
3. Да се защитят потребителите, които пазаруват онлайн, чрез допълнителни регулации и информационни кампании.
4. Да се вземат мерки, с които да бъдат изолирани от пазара фирми, позволяващи си да подвеждат потребителите или да им предлагат некачествени и опасни стоки.


Електронната търговия е една от сферите на пазара, която тепърва ще трябва да се регулира. 
Засилва се сътрудничеството в бъдеще между  Българската търговско-промишлена палата и Асоциация "Активни потребители" като се предвижда кампанийно партньорство по време на изложенията, организирани от БТПП. Най-важното от които е "Произведено в България". Освен това и самите потребители трябва да сигнализират на експертите на Комисията за защита на  потребителите (КЗП), при нарушение на правата им.
Хората трябва да знаят, че могат да върнат некачествена стока в седемдневен срок, без дори да имат причина и да има нужда от обяснение. Те могат и трябва да се възползват от правата си, подчерта  Кирил Велков от онлайн магазина MyMall. 
Съгласно данните на MyMall, в страната през последните две години, интернет-търговията е нараснала с около 60% . Най-често купуваните стоки онлайн са дрехи и обувки, детски стоки, техника, козметика и часовници.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар