Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

Тоталната забрана за пушене в заведенията май ще падне



Ако промяната  събере мнозинство, това означава, че отпада пълната забрана за тютюнопушене.Депутатите от ГЕРБ ще гласуват по съвест в закона за здравето да се  върне стария режим - зали за пушачи и зали за непушачи. В тази връзка има и предложени няколко варианта. 
Първият разрешава пушене след 22 ч. само в питейни заведения, барове и дискотеки. Вториият включва и ресторанти, но след 22 часа, и то ако имат обособени помещения за пушачи и непушачи.
Съгласно третият вариант се разрешава тютюнопушене след 20 часа, но само ако в ресторанта има обособена стая за пушачи.
Според депутатът от ГЕРБ Емил Димитров след 22 часа ще се разрешава пушене само там, където салонът е общ....
Да, ама не, както казва Петко Бочаров, с други думи ще се пуши на практика пак навсякъде, А
след време и по всяка време....
И къде по дяволите отиват правата на непучашите-на боклука? Кой защитава правата им-никой! Кой им е виновен, че в парламента те нямат лоби, защото почти всички там включително и лекарите пушат, а непушачите са малцинство.
Явно забраната за пушене в заведенията ще отпадне. Та нали и премиерът, за пореден път, промени мнението си по въпроса Нищо, че на 1 юни обяви, че "който пуши в заведение е простак", той вече смята, че ако има отделно помещение, все пак забраната би могла да падне.
Д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, макар да  застъпва становището на здравния министър Десислава Атанасова, че забраната трябва да остане и не е редно да се съпоставя темата за загубите на бизнеса със здравето на нацията като се противопоставят
здравето и бизнеса, но  призна, че "правото принадлежи на депутатите в пленарна зала да вземе най-правилното решение."
Явно най-правилното, ама за пушачите....
-Логично е да се върне пушенето по всяко време в ресторантите, в които собствениците са инвестирали за разделяне на салоните и за климатична инсталация, и аз ще настоявам точно за това, твърдо заявява Димитров.

От мнозинството са категорични, че няма да върнат пушенето в обществения транспорт, в кината, на детските и спортните площадки. Там забраната ще остане и контролът върху спазването й ще стане по-категоричен. Да, замяната е равностойна - кон за кокошка....
Предстои предложените промени да бъдат обсъдени на първо четене в здравната комисия, а след това и в пленарна зала.Между първо и второ четене предложените промени може да претърпят сериозни промени, прогнозират пък някои депутати .
----------

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин-браншът иска да се върне старият режим, при който имаше зали за пушачи и за непушачи  и не трябва да разделят заведенията на дневни и нощни, в които да се пуши след определен час.
На срещата си с икономическия министър Делян Добрев ресторантьорите  са предложили цял пакет с мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Едната от тях е върху менютата в кръчмите да има същото предупреждение за вредата от дима, както върху цигарените кутии. Срещу това те искат помощ от министъра за промяна в закона за здравето, забраняващ тотално пушенето в заведенията.
Между 50 и 55% от пълнолетното население в страната са пушачи и между 70 и 75% от клиентелата ни, твърди Атанас Димитров, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.  
Междувременно много по-големи заведения почнаха да остъкляват тераси, които да приютят пушачите през зимата. Инвестицията излиза 50 000 лева. Дали пък с новата промяна  тя няма да стане безсмислена? 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар