Translate

сряда, 5 декември 2012 г.

Първата кампания на „Лига на умерените” е под надслов „Не изхвърляй живота си на боклука”



В УБ „Александровска”, Клиника по психиатрия, официално бе представена неправителствената организация за превенция на алкохолна зависимост - „Лига на умерените”, създадена през месец септември 2012 год..
Д-р Мила Дукова, председател на УС на организацията, сподели, че един от мотивите за създаването и е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото ни общество, а поводът са тревожните тенденции за прекомерна употреба на алкохол в страната. Целта  на „Лига на умерените”е умерената консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на Европейските стандарти по този въпрос с българската реалност.
Организацията ще се стреми към налагане на стандартите за допустимо количество за прием на алкохол заложени от Световната здравна организация и Европейската Комисия, каза тя.
Д-р Дукова коментира  данни от проучването „Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”, проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна, сред 1011 души от държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.
Д-р Александър Канчелов, Специалист по лечение на зависимости, представи по-подробно данните по проблема с алкохолната зависимост в България.
Съгласно тях:

  •       20 % от мъжете и 6% от жените приемат алкохол ежедневно, а 43% от мъжете и 15% от жените приемат алкохол от 3 до 5 пъти седмично; 
  •       Рискова консумация има при близо 1/3 от мъжете и при 1/10 от жените т.е при 27% от мъжете и 7% от жените; Според официални данни на СЗО алкохолната консумация се счита за увреждаща (рискова), когато количеството на приет алкохол на седмична база надвишава: 21 стандартни питиета седмично за мъже и 14 стандартни питиета седмично за жени; 
  •       Представата на респондентите за допустимо количество алкохол  без употребата му да навреди на здравето според 36% от тях е до 50 мл.концентрат, 26% посочват 1-2 чаши вино, а 17% считат, че това са 1-2 бири; 
  •       Близо 35% от запитаните нямат ясен критерии какво е не рискова консумация на алкохол; 
  •       82% от анкетираните нямат реална готовност да ограничат консумацията си на алкохол, а едва 1/5 от тях имат готовността да го направят. 91% пък изобщо не биха ограничили количеството на приет алкохол; 
  •       Повече от 50% от запитаните смятат, че проблема с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира и че засегнатите не знаят как да реагират. . 1/4 от респондентите смятат, че има достатъчно информация по проблема и засегнатите знаят как да реагират; 
  •       Близо 1/3 от респондентите смятат, че най-полезна информация за хората засегнати от проблема с алкохолната зависимост би била тази за лечението – видове и методология. 1/5 посочват, че информация за местата, където засегнатите могат да получат специализирана помощ е от изключителна важност. А повече от 1/5 от респондентите смятат, че особено полезен би бил специализиран сайт, който да дава цялостна информация по проблемите свързани с алкохолната зависимост.
Проф. д-р Вихра Миланова, Национален консултант по психиатрия на МЗ и Ръководител на Клиника по психиатрия към Александровска болница, представи съвременни стандарти за лечение на алкохолната зависимост.
Първата кампания на „Лига на умерените” е под надслов „Не изхвърляй живота си на боклука”. В тази връзка бе представен и информационен видео клип, който носи основното послание на кампанията.
На официалния им сайт www.umreni.bg всеки може да намери достъпна информация свързана с алкохолната зависимост, да се консултира анонимно със специалисти и да си направи тест за това дали консумира алкохол в умерени граници.
Kато част от кампанията до края на годината в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат раздавани информационни материали, а веднага след Новогодишните празници отново в тези градове ще бъдат брандирани кофи за смет с надпис „Не изхвърляй живота си на боклука”.
Всички гости на събитието бяха посрещнати от музика пресъздаваща сухият режим в Чикаго и им беше подарена по една кристална чаша, която в последствие бяха помолени да счупят, в знак на съпричастност към кампанията на организацията – „Не изхвърляй живота си на боклука.
Основатели и членове на Управителния съвет на „Лига на умерените” са: 
- Д-р Мила Дукова - общопрактикуващ лекар и Председател на Управителния съвет; 
-Д-р Атанас Пелтеков – общопрактикуващ лекар, член на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОЛБ); 
- Доц. д-р Рени Йотова - Ръководител на Франкофонския регионален център за Централна
 и Източна Европа на Международната организация на франкофонията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар