Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

Израелски специалист призна: по време на атентата бургаските лекари направиха най-доброто

Бургаските лекари са предприели всички необходими стъпки за спасяване на пострадалите израелски туристи от Бургаското летище на 18 юли т.г., макар че терористичните атаки са рядкост в България и те нямат богат  опит.  Всички пострадали, които лекарите спасиха вече са добре и се възстановяват, а някои от тях са в процес на рехабилитация, каза д-р Дрор Софер, завеждащ травма центъра на една от най-големите болници в Тел Авив – „Сураски”, който бе гост-лектор на симпозиум, организиран от МБАЛ Бургас на тема „Масов травматизъм, цивилни жертви при терористични атаки, съчетани и множествени травми – израелският опит”.
Симпозиумът се проведе на 10 декември 2012 г. в Културен център Морско казино – Бургас, със съдействието на Община Бургас и бе открито от кмета на Бургас Димитър Николов. 
Пред лекари, представители на полицията, „Гражданска защита”, Червения кръст и експерти в сферата на медицината, отбраната и сигурността, д-р  Софер представи израелския опит при работа с ранени в атентат.Той сподели:
"Българските лекари могат да научат много от нас, нашият опит ще им помогне "да прекосят моста по-бързо. Ние, докторите, споделяме едно и също нещо -не правим политика, тук сме, за да лекуваме пациентите без значение кои са. За нас е много лесно да комуникираме един с друг дори когато не говорим един и същ език.Преди, за да създадем организация, при атентат ни бяха нужни 5 часа, а в днешно време се подготвяме за 30 минути. Масовите бедствия не са медицинско събитие.
Има 3 сценария за справяне с масови бедствия и те зависят от броя на ранените. Когато пациентите, пострадали в атентат са под 30 – това е малък инцидент, когато са над 30 се води средно тежък, а когато са около и на 100 голям инцидент. При нас в болница „Сураски” алгоритъмът е следният. Изпразваме Шокова зала, извеждаме всички, които могат да вървят и състоянието им не е чак толкова тежко. За 15 минути Спешният център е празен. Разделяме го на три зони: първата е за най-тежките случаи, втората за средно тежките, а третата за леко ранените – тази зона е най-отдалечена. Времето след атентата в болницата е разделено на два етапа. Първите минути са ценни. Не губим време в регистриране и идентификация на пациента. Записваме го с номер. С този номер може да му се прелива кръв или да се насочи за операция”, разказа той.

Идентично е било поведението на лекарите в МБАЛ Бургас. 60 легла във всички отделения за били отделени за инцидента. Пациентите също са регистрирани с буква,номер и диагноза, без имена, за да не се губи време.
 „От Нова година смятаме да предложим нова система за регистрация, с която да се маркират пациенти при масов травматизъм. Тази система представлява карта с цветни маркировки, като цветовете служат за бърза ориентация на персонала. Тези системи се използват в света и са унифицирани”, обясни д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ Бургас.
Новата система представлява цветна карта, която се закача за всеки пациент. В зависимост от състоянието му се прави маркировка срещу съответния цвят. Червеният е знак за неотложни действия, т.е. има пряк риск за живота на пациента. С него се бележат също бременните жени и децата. Жълтият цвят говори, че може да се изчака и нараняванията не застрашавата живота на пациента. Зеленият е знак за незначителни наранявания. С черно се маркират починалите пациенти.
МБАЛ Бургас е готова да предостави тази карта за сведение на други лечебни заведения, както и на всички органи, които проявяват интерес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар