Translate

петък, 7 декември 2012 г.

Православно неделно училище градят в Крайморие



Бургаският квартал Крайморие вече ще има свое православно неделно училище. Основополагащият камък на бъдещата школа за християнски добродетели бе осветен  и положен на празника на Бургас – Никулден, от сливенският митрополит Йоаникий, в присъствието на кмета Димитър Николов, представители на общината и бизнеса. 

Сливенският митрополит обеща да дари на бъдещото училище 20 книги по православно вероучение, да изпрати книги като дарение и на читалището в Крайморие. Той призова и община Бургас да подпомогне градежа, тъй като парите за довършване на сградата не достигат.
Неделното училище се изгражда изцяло с помощта на дарители. До момента благодетели са дарили 30 000 лева, което прави възможно стартирането на проекта. За цялостната му реализация са нужни 200 000 лева. Кметът на Бургас Димитър Николов пое ангажимент общината да се включи в начинанието и да осигури част от средствата. Църковното настоятелство очаква с дарения в проекта да се включи бизнеса, както и хора с добри сърца и желание да духовно просвещение.
Неделното училище ще се намира в непосредствена близост до църквата „Св. Пимен Зографски“, която бе осветена миналата година.Сградата ще е разположена върху площ от 160 кв. м. В нея ще има 2 помещения. В едното ще има малък църковно –исторически музей, в който ще бъдат изложени икони, църковна утвар и плащеница основно от старнджанския край. Настоятелството вече има уверението на Божидар Димитров, че историческият музей ще подари оригинални странджански икони за експозицията. Другото помещение ще се ползва като неделно училище и молитвен дом за срещи на вярващите, място за изповед, кръщенета и помени.
----
„Св. Пимен Зографски” е първият храм в страната, който носи името на този голям български светец. Той е духовна част от Зографския манастир – в основите му са положени камък и пръст от българската светиня в Света гора. 
Храмът е изграден по проект-дарение на арх. Станимир Димитров и колегите му от „Ню левъл архитектс”. Още при проектирането на църквата те са предвидили неделното училище, чието изграждане вече започна.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар