Translate

сряда, 5 декември 2012 г.

Коледна благотворителна акция „Аз съм твоят ангел”





Провежда се със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето и кмета на Божурище Аспарух Аспарухов под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова

Организатори на инициативата са Фондация за рехабилитация на деца "Ангелски стъпки" и конна база "Генерал Крум Лекарски " – Божурище, които създадоха за първи път у нас специализиран център по хипотерапия за рехабилитация на деца с увреждания, чрез езда.
Идеята е центъра в Божурище да се превърне в еталон за разкриването и на други такива в страната, където рехабилитацията ще се извършва професионално. В него от 6-7 месеца двама специалисти по хипотерапия работят благотворително с шест деца с различни увреждания. Терапията се провежда, само след представена експертиза и лекарско становище, само два-три пъти седмично.Тя обаче не е подходяща при тежки форми на епилепсия.  
Методът хипотерапия е успешен при деца с детска церебрална парализа, аутизъм, синдром на Даун, с прогресиращи мускулни дистрофии, сензорни нарушения, с ампутирани крайници, както и с умственно изоставане. Тя подпомага децата да излязат от своя вътрешен, затворен свят и да подобрят комуникацията си. Ефектът от хипотерапията се постига чрез топлината на коня, която е по-висока от тази на човека, и допринася за отпускането и релаксацията на мускулатурата. Импулсите на гърба на коня наподобяват човешки стъпки и също допринасят за раздвижване на скованата мускулатура при тези деца. Рехабилитацията включва и игра по време на езда, с която да се задържи вниманието на децата   върху коня, подобрява координацията, равновесието и психо-емоционално повлиява върху развитието им.
По думите на Ния Ангелова, председател на фондацията, децата с увреждания у нас са около 20 000, но без да включват децата със сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Тя съобщи, че стойността на една терапия е 25 лв., но идеята е родителите на децата да плащат символична сума от 5-10 лв., необходима за храна на конете.
На 8 и 9 декември в конната база в град Божурище" от 10.00 до 17.00 ч. ще се състои Коледна благотворителна акция "Аз съм твоят ангел", чиято цел е набиране на средства за оборудване на центъра и за продължаване на безплатната терапия на деца с увреждания чрез езда и за бучение на двама кинезитерапевти в чужбина, за да може все повече деца да се лекуват със съвременния ефективен метод.След време тук ще се прелагат и други  методи  .
И двата дни ще има организиран транспорт до базара-маршрутки, които ще превозват желаещите на всеки кръгъл час до конната база в Божурище, от метростанция 1-Сливница.
Посетителите ще могат да закупят коледни подаръци на "ангелски цени", децата да поиграят в сламата, да пояздят и всички да похапнат наденички, а възрастните и да пийната греяно вино.
Инициативата, която ще се превърне в традиция  е подкрепена от модните марки Benattone, Sisley, HM, Международният женски клуб и екипа на сериала “Под прикритие”.
 Коледната благотворителна акция "Аз съм твоят ангел" се провежда със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето и кмета на Божурище Аспарух Аспарухов под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова


Няма коментари:

Публикуване на коментар