Translate

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Между белия хляб и черния асфалт



„Колкото пo-дълги стават магистралите, толкова по­беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези които така самоотвержено ги строят...”
„Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната.”


Мен ще ме забрави­те, но магистралите и мостовете ще ос­танат!" „По-добре македонците да строят магистрали вместо паметници." „Готови сме да изку­пим целия асфалт на Албания." Тези и много други подобни реплики на преми­ера без съмнение говорят за фиксация върху темата магистрали. Няма лошо. Само че общата картинка показва нещо друго. Колкото по-дълги стават ма­гистралите,   толкова   по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, кои­то така самоотвержено ги стро­ят...  Защото около  сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негатив­ни класации в ЕС.
Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. През 2012 г. половината българи живеят под прага на бедността, докато през 2008-а са били една трета. Онзи ден „Прозрачност без граници" ни закот­ви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година по европейски данни държим европейския рекорд по спад на потреблението - с цели 5,3% при среден за Европа 1,3%. Увеличаващите се цени на храните при замразени доходи пък ни изстрелват на върха на класацията по най-много затво­рени буркани (над 200 млн. годишно) със зимнина и компоти, сочи изследване на Ройтерс. Бедни и базпарични, но пък сме с най-много молове на глава от насе­лението! Данни на GVA Sollers Solvtions показват, че в София на 1000 души се па­дат по 306 кв. м площ в мол при средно 250-300 кв. м за Европа. Само за послед­ните 6 месеца са отворени 6, а се строят още 16 мола! без никаква икономическа или пазарна логика. Повечето са полупразни или пък рояци тийнейджъри стоят в тях на по една лимонада. През лятото ЕК официално ни обяви за държавата с най-голям дял (над 32%) на сивата икономика в ЕС, което пък ни нарежда сред трите най-неатрактивни икономики в света според авторитет­ния швейцарски институт IMD. Логично, след като имаме най-скъпите банкови кредити в Европа - средно 8-9% лихва, докато в ЕС е около 4, а във франция е 2,2%, според сайта Creditsadice.com. Ло­шите заеми гонят вече 5 млрд. лв. Като от нийде предприемачите пари не видят, се нахвърлят като не видели на еврофондовете, което от своя страна ни осигурява първото място по разследва­не за измами на евросредства (общо 81 проучвания), съобщи на 18.11 т.г. генерал­ният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер.
БАН и учените през ден се бунтуват, защото е всеизвестно, че нашата дър­жава отделя най-малко пари за научни изследвания и е с най-ниските пока­затели за иновации - само 1,8% от БВП. България е единствената страна в ЕС, която намали инвестициите за наука до 0,2% от БВП при 2% в ЕС, за сметка на това е водеща по военни разходи (инфор­мация от Евростат). Но пък по средства, давани от държавата за образование, тази година успяхме да настигнем Конго. Едва ли обаче някой може да ни настигне по производство на фалшиви дипломи на управленски кадри, т.нар. калинки.
Евростат регистрира най-голям спад на заетостта през III спрямо II тримесе­чие на 2012 г. пак у нас. Затова пък за­етите работят при най-лошите условия на труд - в тази класация България също е лидер. На 10.10 т.г. от „Репортери без грани­ци" научихме, че сме последни по сво­бода на словото в ЕС. Институтът по демографски изследвания ни запрати на 204-то място в света по ниска раждае­мост. Което ни отрежда почетното шесто място по най-застаряващо население в света. Агенция „Блумбърг" ни нареж­да в челото на класациите по употреба на алкохол и наркотици сред младежите. А ЕСПАД твърди, че при 16-годишните младежи сме на второ място в Европа по употреба на амфетамини. Съвсем ло­гично, след като Европейската фондация за подобряване качеството на живот ус­танови, че България е еврошампион по най-много безработни и необразовани младежи - 27,8%. Имаме най-високата цена на природния газ за битови нужди спрямо покупателната стойност на насе­лението. В челото сме на страните с най-голямо нарушаване на човешките сво­боди. Покрай гейпарадите разбрахме, че от всички европейци ние най-много мра­зим хомосексуалистите. Последни сме в ЕС по качество на здравеопазването, защото отделяме най-малко пари в този сектор - едва 4% от БВП, информира ни Националната пациентска организация на 10.12 т.г. в сайта Инвестор.бг. Доклад на Европейската агенция по околната среда ни довършва с новината, че дишаме най-мръсния въздух в Европа: коктейл от прах, кадмий, арсен и въглероден двуо­кис, който стимулира лавинообразното развитие на рака на белия дроб. Проучване на „фондацията за мир" на­реди България на 130-о място сред най-провалените държави. По-провалена от Монголия, Габон и Виетнам. Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Запознати от финансовото ми­нистерство например твърдят, че през октомври и ноември са отлагани важни държавни разплащания, тъй като пора­ди добрите климатични условия целият наличен финансов ресурс е бил насочен към инфраструктурата. В тази връзка един от независимите депутати разказа интересна история. Преди години неговата партия печели пълно мнозинство в общинския съвет в град Долна Оряховица. От многото прио­ритети те избрали да направят една пре­красна централна улица. В резултат въ­просната партия толкова тежко загубила следващите местни избори, че не успяла да вкара нито един общински съветник. Хората ги наказали, защото се оказало, че най-първо обичат белия хляб и чак след това черния асфалт. Иначе магистралите, разбира се, са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега. 


Паун Цонев
В. „Преса”
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар