Translate

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Любчо- едно от децата на "Българската Коледа": Дядо Коледа, донеси ми здраве!



Пиян шофьор убива родителите му, когато е в корема на мама. След 10 г. борба юнакът вижда, ходи и говори, мечтае да рита мач



"Здраве и добри приятели." Това си пожела 10-годишният Любчо от Дядо Коледа. Малчуганът чака с нетърпение белобрадия старец, защото знае, че все нещичко е скрил в торбата си и за него. И въпреки че очичките му греят по детски, когато заговаря за предстоящия празник, в погледа му има тъга и болка. Те са по изгубените мама и тати.
Мъката и страданието белязват Любчо още с раждането. Навръх 8 март 2002 г. родителите на Любчо са пометени от пиян шофьор на бул. "Обиколна" в кв. "Овча купел". Тогава Ивайло и бременната в 8-ия месец Невена пресичат улицата, хванати за ръце. Докато лежи, държейки се за корема и молеща за помощ, неизвестна ръка задига GSM-a на младата жена. Но на никой не му хрумва да й помогне. Семейство Еленкови са откарани в "Пирогов", където лекари се борят за живота им. На този черен 8 март в коридорите на "Пирогов" тегне тишина. Санка Христова, майка на Невена, и съпругът й Влади кръстосват нервно коридорите. Никой не им казва нищо с часове. Един от лекарите отнема надеждата от побелелите от притеснение родители. Думите "Съжалявам, Невена почина" кънтят в главата на Санка и Влади и до днес. Оказва се, че веднага щом са извадили бебето от корема на Невена, тя издъхва, без да разбере, че е станала майка.

Съпругът й Ивайло Еленков пък умира 8 месеца по-късно, без да излезе от будната кома и да види сина си. "Може би разбра, че има дете, защото когато заведохме Любчо при него, Ивчо се усмихна, а след това затвори очи и една сълзичка се търкулна по бузата му", разказва години по-късно Санка.
Тя няма да забрави и как, тичайки, лекарите са изкарали от "Шокова зала" едно малко бебенце със странно свити ръчички. Жената едва успява да си поеме въздух след новината, че е починала единствената й дъщеря и съдбата й готви още един удар - момченцето е силно увредено от липсата на кислород. Любчо се появява на бял свят с детска церебрална парализа вследствие от катастрофата. Още от първата глътка въздух на малкото момченце баба Санка е до него и за секунда не й минава през ума да го остави на чуждите грижи. "Аз имам него, той има мен", казва Санка Христова. И не спира да води детето по лекари, операции, рехабилитации и санаториуми в страната и чужбина - с едничката надежда внукът й да напредне и да се доближи до развитието на здравите си връстници.
И чудесата не закъсняват. Любчо е едно от децата на "Българската Коледа".
Благодарение на събрани средства от кампанията, добри хора и приятели получава шанса да се лекува в чужбина. От десетките процедури и операции очите на Любчо се оправят, прохожда, проговаря. Дори ходи на училище заедно с децата на неговата възраст. През лятото преминава и последната трансплантация на стволови клетки в Москва, за която със средства помагат много "добри хора", както не спира да ги нарича Санка. За да се отблагодари на баба си за всички безсънни нощи, малкият Любчо не спира да я изненадва с напредъка и волята си. Вече пише и си служи по-уверено с дясната част от тялото си, хвали го Санка. Не се изморява да влиза от логопеда в залата за рехабилитация, а след това веднага в класната стая. Времето за игри е ограничено, но Любчо не се сърди. Знае, че за труда си ще получи награда - усмивката на баба.
Пред Санка и малкия Любчо стои поредното предизвикателство - да намерят 4200 евро за лечение в Полша. Там има лекар, който преди време помага на сирачето с множество процедури, които довеждат до укрепване на крачетата и ръчичките му. След тези рехабилитации Любчо ще стъпва уверено, ще може дори да рита футбол с приятелчетата си, казват лекарите. "Много добри хора ни помогнаха и очакваме тези добри хора да не ни изоставят и моето юначе ще продължи да се лекува", през сълзи казва баба Санка.
Кой знае, може би на Коледа наистина стават чудеса.

Мария Максимова
В."Стандарт" 

----------------

Дарете 1 лв. за дете в беда, като пратите SMS на 1117 за мобилните оператори и 09001117 за фиксираните мрежи. Направете банков превод към ОББ, БНТ, За "Българската Коледа - 2012", IBAN: BG13UBBS80023300186210, BIC код: UBBSBGSF
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар