петък, 21 декември 2012 г.

Златни му уста !

Бисерите на Бойко - от 2002 до 2011 от времето му на главен секретар до преди година
 Държавата е на ръба „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно” - в. “Стандарт”, март 2002 г.
Каквото сам си направиш…„Какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал “Дий!” на кобилката. Тя тръгнала и той паднал” – в. ”Стандарт”,  ноември 2002 г.
Полицаите да бъдат любезни… „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар” -  декември 2004 пред в. “Стандарт”.
Работя до 21 часа...“Днес е събота и аз съм на работа, работя до 21 часа, имам срещи до 11 часа, а след това ще откривам паметник на Паисий Хилендарски. В 12 часа ще открия тържеството „Ретро”, а след това ще играя тенис” – пред журналисти от македонския в. “Дневник”, септември 2008 г.
За Сталин, Хитлер……Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации се изискват качества“ - в интервю за списание “Max”, август 2008 г. Неудобство идва не само от факта, че харесва диктаторите, а и защото нарича Русия изостанала държава, която Путин направил световна сила.
За “лошия” човешки материал...Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията… И вие - милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям” – на среща с българи при посещение в Чикаго, февруари 2009 г. Тези думи са цитирани по-свободно в някои медии, че Борисов е казал за населението, че е “лош материал”.
Когато говориш с мен ще мълчиш!От тези, които ме критикуват искам само едно - да не говорят и да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е - мълчете!” – пред журналисти в министерския съвет, след заседание с министрите, октомври 2009 г.
Що е “електричен” ток - минава и не се усеща… „Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари - това е електричният ток, той минава и не се усеща” – пред журналисти от различни медии в отговор на въпрос за далавери в ТЕЦ-овете “Марица-Изток”, 2009 г.
Повече магистрали от Холандия…Всяка от следващите години в България ще се строят по 65 километра нови магистрали и с това ще надминем дори Холандия, където се изграждат по 55 км на година” - на презентация в строителното министерство за инфраструктурните обекти, септември 2009 г.
Аз черен пояс, Путин черен пояс…“Путин каза - знам, че имате черен колан по карате, аз пък имам по джудо. И така искал да водим разговорите - детайл по детайл” – пред журналисти септември 2009 г. за преговорите за газа с Русия.
Как така банкерите ще взимат повече от премиера…Банкерите не може да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг” – пред журналисти по време на посещение в Брюксел, септември 2009 г.
Във всяко село опера – стига с тая партийна политика...„…Не може да продължава така да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи… Някога всяко село е имало читалище, театър, опера - това е било партийна политика. Сега обаче времената са други” – пред журналисти преди мач в Южния парк, май 2010 г. (В отговор от театралните среди протестират, че ги изкарват разхитители, защото общо в България, във всичките 41 театъра, от които 10 куклени и др., целият персонал актьори и театрални работници е 1800 души).
“Шоуто на Слави” щях да го приключа, от мен да мине...“…Шоуто на Слави” беше отвратително. Толкова помия по мен в национална телевизия - аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично” – пред журналисти, юни 2010 г. В отговор сценаристите на шоуто зададоха 25 въпроса на премиера, един от които беше – “Как точно си представяхте, че може да ни приключите – юридически или физически?”
Мишел Обама – пипната отвсякъде...“Мишел е много хубава жена, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде” – за първата дама на САЩ, по време на посещение там, пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”, септември 2010 г. (По този повод във форума на e-vestnik.bg започна дискусия как ли са превели в американското посолство думите “пипната отвсякъде”).
Уникален “Ролс Ройс”, не разбрах на кой е
Уникален “Ролс Ройс”, не разбрах на кой е...“Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайсни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!” – Борисов за бял “Ролс Ройс”, който видял пред ООН по време на официалното му посещение там, септември 2010 г., пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”.
Тато е велик...“Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство” – в отговор на въпроса на журналиста Карбовски за сравненията между него и Тодор Живков, ноември 2010 г.
БАН ли са най-умните?“Ако им дадем още 25 млн. на БАН, ще са най-умните в света. Ако не им дадем, значи ги убиваме” - пред бТВ по повод протестите на БАН, че бюджетът им е орязан до степен да закриват повечето дейности и изследвания, ноемри 2010 г.
Картофи всеки да си насади...“Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете.
…И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.”
-    в интервю на Диана Найденова за “Нека говорят” по бТВ март 2011 г.
Дюнерът като доктрина за национална сигурност... Коментар на Борисов за терористичния акт на летището в Москва, направен пред журналисти по време на посещение в Токио януари 2011 г.:
“…С арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер… Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави.”
Казаното беше оценено като дипломатически гаф, защото определя тероризма като дело на арабския свят (и то след атентат в Москва от кавказци). Думите, че наличието на дюнери ще се “отчита” от терористите, роди прякора Бойко Дюнера и се появиха вицове от типа:
“Изяж дюнер, спаси дете”
“Доктрината Дюнер”
“Дюнерът - най-верният щит на мира и гарант за националната ни сигурност!”
“Във всеки дюнер - бира ММ, във всеки дюнер - музика на Веселин Маринов”
“Министър Найденов да въведе стандарт “Стара планина” за дюнерите, министър Дянков да намали ДДС за дюнерите.”
“Дюнерите – бомбоубежища”
 Целувка за кметица от опозицията...Ела да те цунем” – към кметицата на Перник (от БСП), преди церемония за откриване на ремонтирания път до Брезник, юни 2011 г.
Аз, сирачето, сам станах кмет и премиер… „…Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер?” - на лекция пред студенти за развитието на селските райони и бъдещето на България, юни 2011 г., с. Падина край Девня. (Забележка: Борисов не е бил сирак, майка му умира, когато е на 38 години, а баща му – когато е на 48).
Какво IT, ставайте овчари...…Нямало работа? Как да няма? Търсят се овчари! Агнешкото месо и овче така се търсят в цяла Европа. В зеленчукопроизводството. Ама той нямал (работа), защото бил IT-специалист…” – в отговор на въпрос на студенти, пак там.
Казах за кучетата, не ме разбраха...„Мойте (кучета) са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“
-    реплика към жена, която хвали кучетата на премиера, докато той хвали нения лабрадор, по време на посещение в Созопол за преместване на мощите на Св. Йоан Кръстител в края на юни 2011 г.
2 дни по-късно Борисов обяснява, че не са го разбрали: “Ако сте чели интервютата ми, които съм давал, за българското овчарско куче, че е много силно, смело, своенравно и трябва да се държи здраво, докато нейното куче на въпросната госпожа – лабрадор, беше като агне. Викам: виж това какво кротко куче. Това сме си говорили с кучкарката.”
Началника помага, ако пипнеш мощи... „Да пипнете мощите, че Началника горе да помага“
-    Пак там.
Кога се пада Велики петък? Стенограма на Министерски съвет. "Проект на Решение за разместване на почивни дни през 2011 г. ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Както всяка година, така и тази година, с оглед да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване… БОЙКО БОРИСОВ: Кога се пада Велики петък? ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Това сме го решили в Кодекса на труда окончателно – Велики петък, Велика събота и Велика неделя са неработни дни. БОЙКО БОРИСОВ: Това го няма тук. 
Ако няма... "Ако няма петрол, ще ходиш пеш, ако няма електричество, ще си запалиш свещ, но ако няма храна - ще умреш." Коментар на министър-председателя по време на откриването на конференция за представяне на стратегия за привличане на инвестиции в България. 
-"В този прекрасен край, като няма магистрали на никой не му се пътува и рискът е голям да се утрепе"Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус", обяснява защо до този момент български премиер не е посетил град Тервел "Освен служителите и арестантите, които ще идват в сградата на „Криминална полиция”, ще се чувстват в прекрасни условия”.Това каза премиерът при откриването на новата сграда на дирекцията, която се намира на територията на Академията на МВР,цитиран от Агенция "Фокус". "На возилото има място за водач и доктор. А ако е докторка, ще е още по-бърз."Линейките АТВ-та направиха впечатление на министър-председателя на представянето на участниците в Гран при Севлиево. Моторизираните лекари са оборудвани с животоспасяваща техника и трябва да достигат пострадалите за 6-7 минути „А не, не ща да слушам Сашка, не ща да слушам луди. Какво да ги правя тези хора - да ги интернирам в „Белене” ли, да строят централата?” Бойко Борисов в интервю при Юлиан Вучков коментира Сашка Васева. „В момента 118 долара е цената на барел на Европейската централна банка“Премиерът в коментар пред журналисти за цените на горивата, по който повод казва още: „Предприели сме всички мерки. Много ми се иска проблемът в Африка да бъде разрешен“. 

-------
Година на градеж:

"Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм"
"Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум.”
"Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен."
"Желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите."
"Ще предложа на щаба на ГЕРБ девизът ни да бъде: “Върху пепелта от БСП и тройната коалиция градим магистрали."
Година на избори:
"Който и да бяхме посочили, щеше да стане президент"
"Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим
"Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва вповече."
"Президентският пост за ГЕРБ е важен и ние ще положим всички усилия да излъчим достоен кандидат."
"99.99% съм казал, че няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина да обяснявам едно и също."
"За медиите искам да кажа отсега - да знаят, че ще се кандидатирам за следващите президентски избори. Ще изкарам този мандат и половината от следващия и тогава."
"Когато Плевнелиев победи, победата е за Плевнелиев и Попова. Ако бяха загубили, загубата щеше да е за мен."
На сложни дилеми и мъчителни реформи: "В момента моята роля е като на хирург"
"Ако трябва да платим цена от 8-9-10 милиарда евро за АЕЦ "Белене" - аз няма да я платя. Който иска, следващият да я плати. При сегашните условия централата не може да стане. Ще си играем на нерви с руската страна."
"Ще строим "Белене", как няма да строим. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност.”
"В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците, вече са на близо 800 милиона, близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира."
"Погледнато реално – и президентът Първанов трябваше да ни благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа."
Година на протести:
"Мъча се цял ден ... и става въпрос само за пари"
"Не искам да съм премиер на държава, където народът се бунтува и не иска да разбере мерките... След като не искат, даваме оставка, влизаме в политическа криза. Нито ми е целта да съм премиер, нито с това, че ще ми искат оставката, могат да ме уплашат."
"За кое протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи."
"Аз не съм пъдар всеки ден някой да ме пита, какво става, защо жена ми избяга, върни ми групата."
"Ако искат хората да чакат магистрала и метро – нека чакат, въпрос на няколко месеца е, ако не искат – Станишев чака за властта."

СРС-та, флашки и взривове:
"Добре подбрани истини” и "ченгеджийски номера"
"Всички други правителства не са имали куража да бръкнат в раната на т. н. Държавна сигурност, а ние го направихме и реакцията е светкавична на всички засегнати хора."
"Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции... Министрите трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани."
"Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия."
"Аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят – за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат, най-елементарно погледнато."
"Ако трябва да спрем – да се спре... СРС-то не е от него да се изваждат компромати и години наред непрекъснато да се изваждат подбрани части от СРС-то."
"Атаката е срещу мен, просто те я водеха постъпателно, за да дестабилизират, да разбият, да вкарат клин между различни министри в самото правителство и да станем лесна плячка. Само че когато аз съм ги знаел тези работи, те са били още мънички."
"Аз съм говорил и говоря с всички, които поискат разговор с мен, моят телефон – даже и Дачков ми звъни по нощите. Сега се чудя дали да взема да го хвърля и да не говорим по телефони вече при това положение."
"Петстотин милиона спестихме на данъкоплатеца и то се слага някъде там в края, а се говори как съм се обадил да питам защо Вучката са го махнали…!? Представяте ли си какъв битовизъм."
"Искам да бъдете спокойни, това да ни е кусурът."
"За да се шуми около тези партии, те правят интриги, правят си взривчета, докато ние откриваме магистрали."
Година на вотове и неблагодарност:

"Няма да им мине номерът"
"С вота на доверие искам да дам знак на всички, които мислят, че по някакъв начин могат да ни подценяват, да ни изнудват или да ни отклонят от този път, че няма да им мине номерът."
"Събрали се мишките да вържат звънец на котката... Ако не бях взел властта, в България щеше да се случи това, което става сега в Гърция... Ако не е това правителство, ще има хаос. В условия на криза, когато в наши съседи по улиците се лее кръв, в България откриваме магистрали, спортни зали, музеи."
"Просто не ми е приятно да ги гледам и затова няма да ида да им го кажа в парламента! И никаква политическа толерантност няма да имам към тях, защото те искат да ни превърнат в съседните държави."
"Няма политическа класа. Ако имаше сериозна политическа класа, ако Станишев, Костов, Мартин Димитров и всички, които се имат за сериозни политици, имаха поне капка обективност, те във всяко свое изказване щяха да казват – ние намираме кусур на еди кой си министър или премиер за еди какво си, но му благодарим, че в най-тежката финансово-икономическа криза намериха политическа воля и кураж, смелост, себеотрицание е точната дума… Защото, повтарям, още щях да съм кмет и да им гледаме сеира. И те, вместо да ни благодарят, си изсмукват от пръстите всеки ден лъжи и манипулират хората."
Криза по света, а оттам и у нас:
"За всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен"
"Разбирате ли, то това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. Иначе то щеше да се казва растеж, благоденствие. Думата криза е ужасно нещо... Изведнъж сега всичко пада, пада, пада."
"Няма как да направя цените да паднат, както на нас ни се иска."
"Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Моето семейство, откакто се помня до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме... И 2000% да нарасне цената на картофите, мен и може би стотици семейства това не ги касае."
"Две години цената на газа я държах, не я дадох да се вдигне, на тока я задържахме две години. Ами ние половин мандат изкарахме на възможно най-ниските цени в кризата. Навсякъде се вдигнаха. Ами аз съм направил максимума."
Година на гордост и признание:
"Добре се живее в България"
"Трябва да ви кажа, че ние сме горди с това, че от последната статистика, освен, че и Мудис вдигна кредитния рейтинг на България, ние сме втори по големина на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия включително."
"Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтинга."
"Закъсалите държави, които търсят помощи, ако приведат пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще излязат от дефицита."
"Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел."
"Радвам се, че това, което предлагаме в България, макар и оспорвано от нашата опозиция, само след няколко месеца става основно правило в Европейския съюз."
-------


2012 г-Министър-председателят Борисов , доволен от изграждането на магистрала "Струма", се обръща към жителите на Дупница:" Догодина ще станете най-хубавия квартал на София."
-Коментирао бюджета за здравеопазване по време на откриването на Център по нуклеарна медицина в болницата "Св. Иван Рилски", в София-" За 10 години бюджетът за здравеопазване се увеличи от 1 млрд. лева на 3 млрд. и няколко стотин и министър Атанасова и 20, и 200 милиона да иска, все няма да й стигнат."
-При награждаваното на лекарите, грижили се за пострадалите израелски туристи при атентата в Бургас- "Къде е тоя, якия касапин"
-Цитиран от БГНЕС, пред металурзите от ОЦК - Кърджали-" Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".
-Обяснява защо България няма да се откаже от „Южен поток”-"Правиш една тръба. Зариваш я и всяка година взимаш такса от нея."
-Обяснява  последната капка, преляла чашата и довела до отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков:" И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа."
-Дава указания на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев-
" По – малко да пътуваш и да се печеш!"
-Отхвърля спекулациите за „черна каса” на ГЕРБ, в която да е попадала разликата между реалната и „надутата” цена на даден медикамент:" Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има".
-При откриването на автомобилния завод в Ловеч-" Да помолим владиката да помоли началника да е с нас"
Премиерът обяснява важността на кредитния рейтинг на страната ни:" По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада... рейтинга."
-Когато цифрите говорят, и боговете си мълчат,  визирайки изпълнените оперативни програми от правителството. ...
-Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета.Аз също много би искал да даде добавки на пенсионерите, но хазната била празна.
„И ако искаме да се превърнем в Италия, Испания се избиват хората по улиците, Португалия, Ирландия... Ние трябва да продължим с фискалната дисциплина, кой не иска да яде?“
-В коментар на думите на Сергей Станишев, че ГЕРБ могат да си отидат по друг начин, премиерът заяви: „Те веднъж са убили дядо ми, така че аз приемам много насеризно тези работи. Взимаме необходимите мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме, те са много страшни. Станишев е много страшен, той по другия начин ги разбира тези работи - по наследство, как се убиват хора, как се правят концентрационни лагери, той прекрасно знае какво е било в Белене преди атомната централа да тръгне, да строят там, как са давали хората на прасетата да ги ядат. Той знае какво е и затова неговият, другият начин, е ясен, но мисля, че няма да му се дадем така лесно. Те са много страшни“.
-Българите са най-бедният народ:  „Естествено, че ще бъдем най-бедният народ, ние продължаваме още да избираме бившата комунистическа партия в България. Продължаваме ДПС винаги да има 10% и да е балансьор в НС и да създава проблеми. Кога сме били по-богати в 100-годишната история на БСП?“
-Що Цветанов да не стане премиер, всеки носи маршалския жезъл в раницата си.
„Шегувам се с вас, защото има коледна, новогодишна шега" .
-Лекарският съюз всяка година иска оставката на Дянков, макар че той успява да увеличава постоянно парите за здравеопазване.Толкова пари, колкото сега се наливат в здравеопазването, никога не са давани. Въпросът е лекарите да помислят как да ги харчат.Няма коментари:

Публикуване на коментар