Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

40% от българите са застрашени от реална бедност



По този показател сме на първо място в ЕС, втори след нас са Румъния. Първи сме по риск от бедност и по социално изключване. Напук на твърденията на премиера, че винаги сме били бедни - да, не сме били богати, но сега станахме по-бедни, това е големият проблем. Вместо да догоним европейските доходи, както бяха ни обещали. Затова твърдим, че с предизборни мерки не може да се компенсира пропуснатото през целия мандат. Аргументът, че всички страни около нас са бедни, не е състоятелен, защото държавите от Централна и Източна Европа, например Полша, имат много по-висок от нашия ръст на БВП, имат много по-високи доходи и много по-високи нива на заетост. Което означава, че те вече са се справили с икономическата криза, за разлика от нас... А кой трябваше да ни изведе от кризата - усилията на управляващите. За съжаление те се провалиха.
-----


. Зимният период е изпитание, особено за хората с ниски доходи, а те в България по последни данни на Евростат са близо половината. 49,1% са застрашени от риска бедност и социално изключване. Това означава, че имат проблем с материалната си издръжка. Има основание да се смята, че съществуват огромни рискове за оцеляването на големи групи от населението. Близо половината от българските граждани са под официалната линия на бедност от 241 лв., определена от МС само преди месеци. Голяма част от тези хора са пенсионери, които разчитат единствено и само на доходите, които идват по линия на социалното осигуряване. При положение, че през последните три години няма движение на пенсиите нагоре, означава, че това, което се прави сега с опита за индексиране, няма как да компенсира пропуснато потребление, плащания, ако щете пропуснати ползи. Трудностите през зимния период са изключителни и рискът за физическото оцеляване е реален.
 


Д-р Хасан Адемов, зам. председател на Комисията по труда и социалната политика в 41-то НС и член на здравната комисия пред в."Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар