Translate

понеделник, 17 декември 2012 г.

БЛС няма да подпише НРД 2013



Позитивните промени в сферата на здравеопазването са невъзможни без ползотворното сътрудничество и конструктивния диалог между държавните институции и съсловните организации, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред делегатите на 56 извънреден Събор на БЛС, който се проведе в Пловдив.
БЛС е основен партньор за МЗ при осъществяването на националната здравна политика и при изпълнението на стратегическите цели, които сме си поставили, защото ние заедно няма как да имаме други цели освен подобряване на здравната система, оптимизиране на здравната мрежа и на дейността на лечебните заведения като фундамент за предоставянето на качествени и гарантирани здравни услуги, продължи тя като акцентира върху ролята на НРД като основополагащ документ, който определя правилата за функционирането на здравната система през 2013 г.
Вярвам, че в проекта на договора е постигнат необходимият баланс, което ще позволи да се подобрят както здравните грижи за българските граждани, така и условията за работа на медицинските специалисти. Очаквам, че предстоящите разисквания в конструктивен дух ще очертаят добрите решения по някои все още неуточнени въпроси, каквито винаги възникват при преговори“, каза още Атанасова. Тя изрази надежда, че Съборът на БЛС ще даде своя принос за подписването на НРД 2013, който в максимална степен да защитава интересите на съсловието и да оправдава очакванията на хората, нуждаещи се от лекарска помощ.
Делегатите преди да започнат разглеждането на НРД 2013 приеха две Декларации:
Едната бе относно серия от действия на зам.министър председателя и финансов министър С.Дянков, в която се казва, че той многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години възлизат на около 2 мрд. лв.
В Декларацията до мин. председателя Б. Борисов са описани отклонените средства по пера, като се акцентира и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към МЗ. през 2012 г.
”В средата на годината Конституционният съд даде червен картон на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лв. да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години. Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни „алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове.”, гласи тя. Втората Декларация е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава премирът на страната да предприемете необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление.
„Касата се използва вече и като политически инструмент, както и за изпълнение на разпореждания на принципа на политическата подчиненост и автоцензурата.”, се казва в текста.
Делегатите прекъснаха своята работа и излязоха на протестен митинг пред сградата на Новотел Пловдив. Те протестираха против неправомерното отклоняване на средства от здравните вноски, против липсата на достатъчно финансиране за лечението на българските граждани, против унизителното за българските лекари задължение да поемат пасивите на системата и „за” оставката на министър С. Дянков.
По време на събора делегатите приеха промените в Устава на БЛС. Те приеха също така Кодексът за професионална етика с пълно мнозинство, както и Правилата за добра практика, които предстои да бъдат внесени в МЗ за обнародване. Освен това те приеха
на следващия събор да се вземе решение за строителството на Дома на лекаря, след провеждане на анкета сред съсловието за избор на вариант, по който да бъде извършено строителството.
След приключване обсъждането на параметрите по НРД 2013, Съборът на БЛС с 27 гласа „за”, 224 „против” и 15 „въздържал се”НЕ ГЛАСУВА мандат за подписване на НРД 2013.
Всички делегати обаче изразиха надеждата, че ще има чуваемост и ще се потърсят възможности за решаване на поставени проблеми.
А председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви: „Няма вариант да отстъпим. Гласуването вече мина и то е окончателно. Друг извънреден събор няма да се прави. Лекарите отказаха предложените повече пари за НЗОК в името на правила и принципи. Ние не се борим за нашите заплати. Борим се за това парите на цялото общество да отиват за здравето на нацията. Остава старият рамков договор с цени и обеми, определени от финансовото министерство. Ние ще лекуваме, както и досега. Не може министърът на финансите да прехвърля здравни вноски като средства в сектори, които той намери за добре. Те могат да се използват единствено и само за здравето на нацията. Не може да има методика за финансиране на болниците, която да не е съгласувана със съсловието, а да е решение на самата каса - колко, какви болни къде да постъпят.”
По време на форума бяха събрани и 1017 лв. в помощ на каузата на отец Иван в грижата му за бездомни хора.
Преди Коледа средствата ще бъдат връчени от ръководството на БЛС и членовете на УС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар