Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

Здравният министър Десислава Атанасова: Бюджетът за 2013 г. е най-големият получаван досега като макрорамка за здравеопазване

Разпределени са близо 3,4 млрд. лв. на МЗ, НЗОК и Министерство на труда и социалната политика. Бюджетът за 2013 г. е най-големият получаван досега като макрорамка за здравеопазване, подчерта министър Атанасова пред БНТ.
МЗ ще получи 100 млн. лв. по-малко и това е вследствие на решението на Конституционния съд от тази година. Но досега поемани от МЗ дейности като интензивно лечение, инвитро, изследвания с петскен, амбулаторно наблюдение на психичноболните и др. ,от догодина вече ще се заплащат от касата.
Атанасова потвърди заключението на финансовия министър Симеон Дянков , че здравеопазването е нереформирана система и средствата в нея потъват.
"Това е така и едва ли има някой, който да го отрече. Нужна е реформа. Когато заех поста като здравен министър, заявих, че моят приоритет е Спешната помощ и възнагражденията. Парите от 1 юни са увеличени със 17%. Знам, че това не са много средства, но това са възможностите на този бюджет. Друг мой приоритет бе защитата на лекарите и законът мина на първо четене", подчерта здравният  министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар