Translate

вторник, 6 ноември 2012 г.

При диабета пубертетът демаскира лошият контрол



Според данните на статистиката у нас ежегодно от диабет заболяват между 10 и 15 на 100 хил. деца до 14-годишна възраст и около 20 на 100 хил. до 18 години. България е сред страните, в които децата с диабет се увеличават прогресивно. Недиагностицираният диабет само за 2 до 3 дни може да доведе до кетоацидоза, кома и дори летален изход.
Това налага изключително строг контрол на всеки един случай и сериозно обучение, за да се избегнат усложненията от заболяването. В 90% от случаите с навременна профилактика може да се предотвратят/отложат назад във времето острите усложнения на детския диабет – хипогликемията и кетоацидозата.
Най-важният фактор за предпазване от рязко спадане на кръвната захар е обучението и посещението при специалист всеки месец.
А един от начините за снижаване рискът е бебетата да се кърмят по-дълго, да се захранват по-късно, да получават адекватна доза витамин Д, да се хранят рационално, като се избягват мазнините и сладкото. Важно е да се поддържа нормално телесно тегло. Пикът на диабета е през пубертета и много често оплакванията се отдават на възрастта. Симптомите са: отслабване при добър апетит, отпадналост, нервност, засилено влечение към сладки храни и напитки, изтръпване и схващане на крайници,и др.. Но най-показателно е уринирането нощем, съчетано с пиене на течност.
Трябва да се отбележи, че много важно е ранното откриване на често асоциирани с диабета заболявания. Например, ако детето изостава в развитието си, а е с отлични стойности на гликиран Hb, причината трябва да се търси в щитовидната жлеза. Затова се препоръчва ежегодно изследване на TSH и това е част от скрининга на асоциираните заболявания. Друго заболяване, което може да доведе до задръжка в развитието, е цьолиакията (глутеновата ентеропатия). В тази връзка на всички деца под 8-годишна възраст ежегодно трябва да се изследва костната възраст на китката – това е един много елементарен, неинвазивен метод, който насочва както към патология на щитовидната жлеза, така и към цьолиакия.
По принцип всяко наднормено тегло крие риск от нарушен глюкозен толеранс, метаболитен синдром, захарен диабет, особено ако в семейството има диабет, хипертония, хиперлипопротеинемия, инсулти, инфаркти в млада възраст (под 60 години – те няма с какво друго да се свържат освен с липидни отклонения или недиагностициран тип 2 диабет!). Най-честите причини за проявата на диабета от втори тип са повишеното телесно тегло, нездравословното хранене, липсата на движение, нервни кризи и стресови ситуации.
За да се намалят калориите е нужно приемът на мазнини да се ограничи до минимум, да се избягват храни със захари, да се увеличи приема на зеленчуци, богати на фибри и не сладки плодове. Да се набляга повече на суровите продукти, тъй като преди топлинната им обработка повечето храни имат по-нисък гликемичен индекс, т.е техният прием спомага организма сам да отделя по-голямо количество инсулин. Необходимо е също да се контролира и количеството на приетата храна. Затова за хора с диабет тип II е добре коректното хранене да е най-малко пет -шест пъти на ден, на по-малки порции, каквото трябва да бъде и за тези със затлъстяване. Винаги обаче филията хляб трябва да присъства, без значение дали тя е бяла или черна. Кока-колата, чипсът, пържените картофи, както и храните фаст-фууд просто трябва да се забравят или поне да се дават като празнична награда-в редки случаи. Маргаринът обаче трябва да се изключи напълно от храненето.  
Продуктите трябва да се обработват максимално здравословно – предимно сурови, на пара, варени, печени, в редки случаи запържвани. Да се избягва прекаляването с подправки. Ако теглото ви е много над нормата е добре да имате веднъж седмично ден, в който се храните само със зеленчуци. Не трябва да се забравя и физическата активност, която помага организмът да изгаря калории като ускорява обмяната на веществата.

Знаете ли, че мазнините са :
чипса- 44%, семките-40-60%, шоколадът-34%, сметаната-30%, пресните колбаси до 20%, трайните колбаси до 50%, кравето сирене-19%, в кашкавала и различните френски сирена над 25-30%, яйцата-10%. Най-диетична е диетичната извара, в която мазнините са под 1%.
-при коректното хранене е от особена важност глюкозата да се замени с плодова и млечна захар (фруктоза и лактоза) ;
-физиологичното хранене трябва да включва 50% дълговерижни въглехидрати, белтъчини-20% и мазнини-30%-общ калориен внос за деня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар