Translate

петък, 9 ноември 2012 г.

Държавата си е плюла на петите и дим да я няма



"Държавата си е плюла на петите и дим да я няма по отношение на здравеопазването. С бюджета управляващите се опитват да ни втълпят три мита -парите ще са повече, реформата продължава, здравеопазването е основен приоритет на властта.
Нищо от това не е вярно. Ако погледнем пораженията, които ГЕРБ нанесе в здравеопазването, изводът е един - не приоритет, здравеопазването е последна грижа на това управление," коментира депутатът Мая Манолова  парите за здраве в бюджет 2013. Тя сравни бюджета на НЗОК и с бакалска сметка - пари за "приятелските" болници, "минус на тези, които не са близки на министерството и на касата".Манолова беше категорична, че здравеопазването е един от най-големите провали в управлението на ГЕРБ, негова последна грижа.
Управляващите отговориха, че за поредна - 4 година, българското здравеопазване получава най-добрия бюджет.

Според Станка Шайлекова от ГЕРБ не може да си затворим очите и да говорим само за недостатъците на бюджета на НЗОК, защото в него има много добри страни. По думите й, целта е в рамките на тези средства, с които се разполага, да се запази постигнатото.

Шайлекова напомни, че бюджетът на касата за 2013 г. е увеличен със 76,5 млн. лв., а за последните 10 години е нараснал девет пъти, като средствата за здравеопазване са 4,1 процента от БВП.
Повече пари имало предвидени за първичната и специализираната, за денталната, за болничната помощ, за лекарства и медицински средства.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар